2023, március 24.
10.6 C
Budapest
7.5 C
Moszkva
Array

Renzi: Ukrajnának valamennyi területe számára autonómiát kell biztosítania

Oroszország amellett van, hogy fejlessze kapcsolatait az Európai Unióval, mert ez mindkét fél érdeke – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz államfő, miután csütörtökön Matteo Renzivel tárgyalt Moszkvában. Az olasz miniszterelnök szerint Ukrajna minden területének biztosítani kell az autonómiát. Putyin és Renzi a megbeszélést követően külön-külön nyilatkozatot tett, de a sajtó képviselői nem kaptak lehetőséget kérdések feltevésére.

Az olasz miniszterelnök a tárgyalások előtt terjedelmes interjút adott az állami sajtó legfőbb képviselőinek: a TASZSZ állami hírügynökségnek, a Rosszijszkaja Gazeta című kormánylapnak és a Rosszija 24 hírtelevíziónak. Orosz közlés szerint Renzi a tévében sugárzott beszélgetés során egyebek között kifejtette, hogy tisztelni kell Ukrajna szuverenitását, helyre kell állítania az ellenőrzést a teljes államhatáron, egyszersmind Kijevnek reformokat kell végrehajtania annak érdekében, hogy biztosítsa minden területének az autonómiát. Erre példának az észak-olaszországi Trentino-Alto Adige (Dél-Tirol) régiót említette, ahol jelentős számban élnek német ajkúak.

A terület 1815-től 1919-ig az osztrák Tirol tartományhoz, illetve az Osztrák-Magyar Monarchiához tartozott. Renzi azt is hangsúlyozta, hogy a minszki megállapodás óta sokkal derűlátóbban tekint az ukrajnai konfliktus rendezésére. Az olasz kormányfő a Putyinnal folytatott tárgyalásokat követő nyilatkozatában hangsúlyozta: egyetértettek az orosz államfővel abban, hogy az ukrajnai konfliktusban szemben álló feleknek be kell tartaniuk a február 12-i minszki megállapodásokat.

Ígéretet tett arra, hogy az Európai Unió intézményrendszerén belül “minden lehetséges segítséget” megad az ukrajnai válság rendezéséhez”. Egyebek között országa decentralizációjában is meg tudja osztani tapasztalatait Ukrajnával. Az orosz elnök értékelése szerint Renzi “egy sor értékes javaslatot” tett az ukrajnai helyzet hosszú távú rendezésére. Hozzátette, hogy az ukrajnai szembenállás átfogó rendezésének elengedhetetlen feltétele a minszki megállapodások szigorú betartása. Nagyon időszerűnek és hasznosnak nevezte tárgyalásukat “tekintettel az európai és a világban uralkodó helyzetre”.

Putyin bejelentette, hogy az Orosz Közvetlen Befektetési Alap és olasz partnere 1 milliárd dolláros (mintegy 278 milliárd forint) orosz-olasz alapot hoz létre a befektetések ösztönzésére egymás országaiban. Az olasz befektetések Oroszországban több mint 1,1 milliárd dollárt (körülbelül 305 milliárd forint), míg az orosz befektetések Olaszországban 2,3 milliárd dollárt (mintegy 610 milliárd forint) tesznek ki.

Az orosz államfő kiemelte az orosz-olasz energetikai együttműködést, és arról is beszélt, hogy a Szuhoj orosz repülőgépgyár és olasz partnerei együtt fogják a nemzetközi piacon népszerűsíteni a Szuhoj-Superjet 100-as típust. Már 150 darabot megrendeltek tőlük. Ezt az utasszállító repülőgéptípust az orosz Szuhoj és az amerikai Boeing cég együtt fejlesztette ki. 2008-ban szállt fel az első gép.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Prigozsin cáfolja a Bloomberg értesülését a Wagner ukrajnai tevékenységéről

A Wagner katonai magáncég nem tervezi, hogy visszavenne ukrajnai tevékenységéből - közölte csütörtökön az alapító, Jevgenyij Prigozsin orosz üzletember. Korábban ugyanezen a napon a...

Kijev fekete listára tette az osztrák a Raiffeisen Bankot, mert nem vonul ki Oroszországból

Az ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) felvette a Raiffeisen Bank International osztrák bankcsoportot a "háborús szponzorok" nemzetközi listájára. "A NAZK a Raiffeisen Bank International osztrák...

Az oroszok cáfolták az ukrán sajtóhíreket, miszerint kivonultak Nova Kahovkából

Vlagyimir Szaldo, a Herszon régió megbízott kormányzója cáfolta az orosz katonák Novaja Kkhovkából (Nova Kahovka) való kivonulásáról szóló ukrán sajtóinformációkat. "Hivatalosan kijelentem, hogy Novaja Kahovkában,...
spot_img

Videó