2024, február 28.
14.7 C
Budapest
2.8 C
Moszkva

Oroszország és Egyiptom idén közös terrorellenes és haditengerészeti gyakorlatot tart a Földközi-tengeren

Orosz-egyiptomi katonai együttműködésről írtak alá jegyzőkönyvet szerdán Moszkvában. Az orosz védelmi minisztérium nem közölt részleteket a kormányközi egyezmény tartalmáról. Szergej Gorelavszkij, a Roszoboronexport állami fegyverexportőr cég vezérigazgató-helyettese az Eho Moszkvi rádiónak elmondta, Oroszország azt reméli, hogy a közeljövőben felújítják a haditechnikai együttműködést Egyiptommal.

Kedden először ülésezett az orosz-egyiptomi kormányközi bizottság Szergej Sojgu orosz és Szedki Szobhi egyiptomi védelmi miniszter, a hadsereg főparancsnoka vezetésével. Sojgu emlékeztetett rá, hogy az orosz-egyiptomi haditechnikai együttműködésről tavaly tavasszal írták alá a jegyzőkönyvet.

Február elején Vlagyimir Putyin orosz államfő hivatalos látogatást tett Kairóban. Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfő a tárgyalásokat követően elmondta, hogy megerősítette Putyinnak Kairó szilárd elkötelezettségét a két ország katonai együttműködésének kiszélesítésére. Azt is kijelentette, hogy folytatják az összehangolt erőfeszítéseket a térségben és nemzetközi szinten tevékenykedő terrorcsoportokkal szemben.

A BBC orosz nyelvű híradása szerint Oroszország és Egyiptom az idén közös terrorellenes és haditengerészeti gyakorlatot tart a Földközi-tengeren. Orosz lapértesülések szerint Moszkva és Kairó tavaly augusztusban 3 milliárd dolláros (mintegy 821 milliárd forint) fegyverüzletet kötött. Orosz védelmi rakéták és MiG-29-es vadászgépek szállításában állapodtak meg.

Támogasd a donyecki gyerekeket!

Oroszországban élő nemzeti érzelmű magyarok és anyaországi segítőik közreműködésével támogathatod a donyecki gyerekeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Biden: az EU vezetői halálra vannak rémülve Trump miatt

Joe Biden amerikai elnök "teljesen bizarrnak" minősítette elődje, Donald Trump NATO-val kapcsolatos megjegyzéseit, miután a republikánus elnökjelölt azt mondta, Washingtonnak nem kellene megvédenie azokat...

Financial Times: mindenki tudja, hogy a nyugati különleges erők már Ukrajnában vannak

A Financial Times egy meg nem nevezett magas rangú európai katonai tisztviselőt idézett, aki szerint a nyugati különleges erők már jelen vannak Ukrajnában, hiába...

Olaszország: nem állunk háborúban Oroszországgal

Olaszország "nem áll háborúban Oroszországgal", és nem tervezi, hogy csapatokat küldjön Ukrajnába - tisztázta kedden Antonio Tajani olasz külügyminiszter. Olaszország Ukrajnának nyújtott folyamatos támogatásában nem...
spot_img

Videó