2022, október 3.
13.3 C
Budapest
13.2 C
Moszkva
Array

Olasz sajtó: Olaszország megtörte Oroszország elszigeteltségét

A Moszkvával való együttműködés lehetséges, és enyhítheti az Oroszország és a nemzetközi közösség közötti feszültséget – értékelték Matteo Renzi olasz miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök moszkvai találkozóját a pénteki olasz napilapok. “Renzi és a párbeszéd fonala Putyinnal. Olaszország és Oroszország együttműködhet egymással” címmel számolt be a legnagyobb példányszámú olasz napilap, a Corriere della Sera az olasz kormányfő csütörtöki moszkvai tárgyalásairól.

Az újság emlékeztetett arra, hogy a Kremlben eredetileg egyórásra tervezett találkozó háromórásra nyúlt, amiből a lap arra következtetett, hogy az olasz miniszterelnök és az orosz államfő megtalálta a közös hangot.

A tárgyalások napirendjén az ukrajnai és a líbiai válság szerepelt. Az Olaszországot közvetlenül érintő líbiai helyzettel kapcsolatban Matteo Renzi hangsúlyozta, hogy a válságra Oroszország nélkül nem lehet nemzetközi megoldást találni. Matteo Renzi és Vlagyimir Putyin kiemelt figyelmet szentelt a két ország közötti kereskedelmi kapcsolatoknak is – írta az újság, úgy értékelve, hogy ezzel Olaszország szembe megy a G7-országcsoportom belüli partnereivel, akik újabb szankciókkal fenyegetnek.

“a szankciók ellenére Róma Oroszország kivételezett tárgyalópartnere marad”

Az újság megjegyezte: az olasz miniszterelnök a találkozóval bizonyítani akarta, hogy Ukrajna, illetve a szankciók ellenére Róma Oroszország “kivételezett tárgyalópartnere” marad. Az Oroszországban működő olasz nagyvállalatok képviselői is “az új hidegháborúval való szakítást” sürgették Matteo Renzitől – áll a cikkben.

A La Stampának nyilatkozva Fjodor Lukjanov, a Russia in Global Affairs lap főszerkesztője a találkozót értékelve úgy vélte, hogy Olaszország megtörte Oroszország elszigeteltségét, és Renzi látogatása enyhítheti a Moszkva és az EU közötti feszültséget.

A L’Avvenire, az olasz katolikus püspöki kar napilapja szerint Matteo Renzi moszkvai látogatása a reálpolitika kategóriájába tartozik, célja pedig az, hogy “játékba hozza Putyint”, akit – mint az újság fogalmaz- “ha nem tudunk legyőzni, jobb barátunkká tenni”. Vlagyimir Putyin június 10-én Olaszországba látogat az Expo 2015 milánói világkiállításra.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Jóváhagyta az orosz alkotmánybíróság a négy új régió Oroszországba olvadását

Jóváhagyta az orosz alkotmánybíróság a négy egykori ukrajnai régió, Donyecki és Luganszki Népköztársaság, Herszon és Zaporizzsja terület Oroszországhoz csatolásáról szóló dokumentumcsomagot. A vonatkozó határozatokat a...

A Star Wars filmek sztárja drónflottát kér a világtól Ukrajnának és pénzt gyűjt Zelenszkijnek

Mark Hamill, a Star Wars filmekből ismert színész arra kérte a világot, hogy segítsenek Ukrajnának nagyobb drónflotta beszerzésében az Oroszországgal fennálló konfliktusban. "Ukrajnának drónokra van...

Kissinger: nem lenne bölcs dolog felvenni Ukrajnát a NATO-ba

Nem volt bölcs Washington azon kísérlete, hogy a Szovjetunió összeomlása után Ukrajnát a NATO-ba integrálja - jelentette ki pénteken Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter. A...