2023, március 20.
12.7 C
Budapest
2.6 C
Moszkva

Putyin reagált arra, hogy az amerikai elnök gyilkosnak minősítette

Jó egészséget kívánt Vlagyimir Putyin orosz elnök Joe Bidennek egy nappal azután, hogy amerikai hivatali partnere gyilkosnak minősítette őt.

“Valóban személyesen ismerjük egymást, ahogy Biden mondja. Hogy mit felelnék neki? Jó egészséget! Egészséget kívánok neki. Ezt irónia és vicc nélkül mondom” – nyilatkozott kérdésre válaszolva Putyin csütörtökön egy élő tévéműsorban.

Az elnök azt fejtegette, hogy mások megítélésében mindenki önmagából indul ki.

“Minden nép, minden állam történelmében sok nagyon nehéz, drámai és véres esemény történt. Amikor más embereket, más népeket jellemzünk, az olyan, mintha tükörbe néznénk, önmagunkat látjuk bennük, másokra vetítjük át azt, ami (.) a saját lényegünk” – fogalmazott.

“Emlékszem, amikor gyerekkorunkban az udvaron összevesztünk, azt mondtuk egymásnak: aki mondja másra, az mondja magára. De ez nem véletlen, ez nem egyszerűen egy gyermekmondóka és tréfa. Ebben nagyon mély pszichológiai értelem rejlik: másokban mindig a saját tulajdonságainkat látjuk, azt, hogy ugyanolyanok, mint mi. Ebből kiindulva jellemezzük őket és értékelünk egyáltalán” – vélekedett az orosz elnök.

Emlékeztetett rá, hogy az Egyesült Államokban indián törzseket irtottak ki, és a Black Lives Matter (Fekete Életek +is+ Számítanak) mozgalomra utalva arra is, hogy a rabszolgaság következményei ma sem múltak el nyomtalanul.

“Ezenkívül ez az egyetlen olyan ország, amely bevetette az atomfegyvert” hangoztatta.

Putyin kijelentette, hogy az amerikai establishmentben sok becsületes és tisztességes ember van, és Oroszország rájuk kíván támaszkodni. Mint mondta, az amerikai vezetés kizárólag Washington feltételei alapján akarja alakítani a viszonyt, de Moszkva csakis a számára kedvező feltételek mellett hajlandó az együttműködésre.

Biden szerdán az ABC amerikai televíziónak adott interjújában, kérdésre válaszolva, egyetértőleg gyilkosnak (killer) minősítette Putyint, és kilátásba helyezte, hogy hivatali partnere “meg fog fizetni” a 2020-as amerikai elnökválasztásba történt állítólagos orosz beavatkozásért.

“Nem lennék bőbeszédű erre reagálva. Csak azt mondanám, hogy ezek nagyon rossz kijelentések az Egyesült Államok elnöke részéről. Ő (Biden) egyértelműen nem akarja javítani a kapcsolatokat országunkkal, és a továbbiakban ebből fogunk kiindulni. Az elmondottakhoz nincs hozzáfűzni valóm” – nyilatkozott Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az incidensről csütörtökön újságíróknak.

Arra a kérdésre, hogy emlékszik-e hasonló esetre, kijelentette: “Természetesen nincs mire emlékezni, ilyen még nem volt a történelemben.”

Az elnöki szóvivő értékelése szerint a kétoldalú viszony “nagyon rossz” állapotban van, és “abszolút egyértelmű”, hogy Biden kijelentése milyen hatást gyakorol rá. A kérdésre, hogy lesznek-e a Kreml részéről ellenlépések, azt mondta, “nincs mit tenni”. Újságírói érdeklődésre úgy vélekedett, nem Moszkvától kell kérdezni, hogy mit kell tenni a kapcsolatok javítása érdekében.

Az incidens miatt még szerdán hazahívták konzultációra Anatolij Antonov washingtoni orosz nagykövetet. Marija Zaharova külügyi szóvivő szerda éjjel a Rosszija 1 tévéadónak nyilatkozva rámutatott, hogy Oroszország eddig még sohasem “invitálta” vissza a nagykövetét Washingtonból. A szóvivő ugyanakkor elzárkózott a “visszarendelés” kifejezés használatától.

Zaharova a Szolovjov Live YouTube-csatornán csütörtökön azt mondta, hogy a misszióvezetővel folytatott konzultáció “annyi időt vesz igénybe, amennyi csak szükséges”.

Antonov nagykövet szombaton tér vissza állomáshelyéről a washingtoni orosz diplomáciai misszió szerint. Az orosz külügyminisztérium közölte: a konzultáció célja annak megvizsgálása, hogy milyen úton lehet kiigazítani a súlyos állapotban lévő, Washington által zsákutcába vezetett orosz-amerikai kapcsolatokat.

“Érdekeltek vagyunk abban, hogy ne engedjük meg a visszafordíthatatlan hanyatlásukat, ha az amerikaiak tudatában vannak az ezzel kapcsolatos kockázatoknak” – hangzott a tárca ezzel kapcsolatban szerdán kiadott közleménye.

Peszkov azt mondta, hogy Putyinnak nincsenek konkrét tervei a nagykövettel kapcsolatban, de szükség esetén meghallgatja őt.

Konsztantyin Koszacsov, az orosz parlament felsőházának alelnöke csütörtöki Facebook-bejegyzésében kilátásba helyezte, hogy a nagykövet konzultációra való visszahívása nem az utolsó lépés lesz, ha Biden kijelentését követően nem hangzik el magyarázat és bocsánatkérés.

“Ez vízválasztó. Ezzel a goromba kijelentés a hulladékba írt le minden, az Egyesült Államok új kormányzatának politikájával kapcsolatos várakozást” – írta a politikus, aki a felsőház külügyi bizottságának elnöke volt.

Koszacsov helyét a törvényhozási testület élén szerdától Grigorij Karaszin volt külügyminiszter-helyettes vette át.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kijev engedélyezte, hogy a katonákat végzettség nélkül is tiszti rangra emelhessék

Az ukrán parlament hétfőn elfogadta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi tiszti rendfokozatok megadását a harci tapasztalattal rendelkező, de felsőfokú katonai végzettséggel nem bíró...

Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának

A háborúnak csak a tűzszünet és a béketárgyalások vethetnek véget, a fegyverek és a lőszerkészlet átadása nem, ezért Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának...

Újabb fegyver- és lőszerszállítmányt küld az Egyesült Államok Ukrajnába

Az Egyesült Államok újabb 350 millió dollár értékű (mintegy 130 milliárd forint) katonai segítségnyújtást jelentett be Ukrajna számára hétfőn. Joe Biden elnök felhatalmazása nyomán -...
spot_img

Videó