2022, november 27.
6 C
Budapest
-2.9 C
Moszkva

Putyin: Oroszországban nemzeti gárdát hoznak létre a terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni harcra

Az orosz belügyminisztérium egységeinek bázisán megalakul Oroszország nemzeti gárdája – jelentette be kedden Moszkvában Vlagyimir Putyin orosz elnök. “Megalapítjuk a nemzeti gárdát, amelynek feladata a terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni harc lesz, szoros kapcsolatban áll a belügyminisztériummal, és átveszi az OMON (különleges rendeltetésű rendőri egységek), a SZOBR (különleges gyorsan bevethető egységek) és mások feladatait” – mondta Putyin magas rangú belügyi vezetőkkel megtartott tanácskozásán.

Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő szerint valószínűleg a gárda feladatai közé tartozik majd a jogosulatlan tömegmegmozdulások megakadályozása is. Az elnöki rendelet értelmében az új szövetségi szolgálat részeivé válnak az orosz belügyminisztériumnak azok az irányító szervei és egységei, amelyek a fegyverkereskedelem, valamint a személy- és vagyonvédelmi magántevékenység törvényességét felügyelik, illetve objektumvédelmet látnak el.

A teljes néven Nemzeti Gárda Egységei Szövetségi Szolgálat igazgatójává és főparancsnokává az elnök a belügyi csapatokat eddig irányító Viktor Zolotov hadseregtábornokot nevezte ki, aki a többi erőszakszervezet vezetőjéhez hasonlóan kizárólag neki tartozik engedelmességgel. A 62 éves Zolotovot Putyin egyúttal kooptálta az Oroszországi Föderáció Biztonsági Tanácsába is.

A TASZSZ által ismertetett életrajza szerint Zolotov a később nagyhatalmúvá vált Alekszandr Korzsakov testőrparancsnokkal együtt védelmezte 1991-ben Borisz Jelcin szovjet-orosz elnököt, amikor az a Gorbacsov elleni kommunista keményvonalas puccs idején egy páncélosról intézett szózatot a moszkvaiakhoz. A jogot és katonai akadémiát végzett, valamint két évtizeden át a KGB-ben edződött Zolotov ezt követően Szentpéterváron Anatolij Szobcsak ottani polgármester és annak első helyettese, Vlagyimir Putyin személyes biztonságára felügyelt. Putyin az 1999-es miniszterelnöki kinevezését követően magával vitte a Kremlbe, ahol 2013-ig az elnöki testőrség vezetője volt. Ezután került a belügyminisztériumba, ahol 2014 óta a tárca vezetőjének első helyettese és a belügyi egységek parancsnoka lett. Emellett hozzá tartozott az objektumvédelem, a fegyvertartás engedélyezése, valamint a belügy különleges egységeinek és légierejének irányítása.

Az elnök közölte, hogy a nemzeti gárda létrehozásáról hamarosan nemcsak rendelet, hanem szövetségi törvény fog rendelkezni. Putyin egyúttal közölte, hogy a belügyminisztérium irányítása alá rendelte a szövetségi kábítószer-ellenes és a bevándorlásügyi szolgálatot (az FSZKN-t és az FMSZ-t), és létszámcsökkentés mellett főosztállyá fokozta le őket.

Kormányzati forrásra hivatkozó sajtóértesülés szerint az FSZKN esetében főleg amiatt döntöttek a szervezeti beolvasztás mellett, mert Oroszországban a statisztikák tanúsága szerint a belügy tárta fel a legtöbb kábítószeres bűncselekményt, és a két intézmény a bűnüldözésnek ezen a területén gyakorlatilag ugyanazt a munkát végezte.

Az FMSZ esetében is kimutattak párhuzamosságokat, a szolgálat munkatársai emellett arra panaszkodtak, hogy nem volt nyomozati jogkörük, és nem tudtak hatékonyan fellépni az idegenrendészeti jogszabályok megszegőivel szemben.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Egy amerikai tisztviselő szerint Oroszország egy nap alatt elpusztíthatja Ukrajnát

Az ukrán infrastruktúrára mért csapások megmutatták, hogy Oroszország rövid idő alatt képes elpusztítani az országot - írta honlapján Paul Craig Roberts, a Ronald Reagan-kormány...

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...