2022, november 29.
0.9 C
Budapest
-6.3 C
Moszkva

Putyin a tűzszünet biztosítására szólította fel az azeri és az örmény elnököt

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden arra szólította fel Azerbajdzsán és Örményország államfőjét, hogy biztosítsák a tűzszünet teljes körű betartását a Hegyi-Karabah hovatartozása miatt kiújult konfliktusban. A Kreml tájékoztatása szerint Putyin telefonon tárgyalt Ilham Aliyev azeri és Szerzs Szargszján örmény elnökkel. Közölte velük, hogy Moszkva, mint ahogy eddig, a továbbiakban is kész közvetíteni a helyzet normalizálása érdekében a hegyi-karabahi konfliktusban.

Az orosz elnök mindkét felet a tűz beszüntetésére és a fegyvernyugvás teljes körű betartására szólította fel. Baku és Jereván a nap folyamán korábban közölte, hogy tűzszünetben állapodott meg a hegyi-karabahi fegyveres konfliktusban Vlagyimir Putyin hangsúlyozta annak fontosságát, hogy Baku és Jereván az EBESZ minszki csoportjának közreműködése mellett újítsa fel a párbeszédet, “azzal a céllal, hogy tovább keressék a hegyi-karabahi konfliktus békés rendezésének módozatait”.

Az elnökök a Kreml közleménye szerint megállapodtak abban, hogy több formában is fenntartják a kapcsolatokat. Moszkvában kedden közölték, hogy Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő az eredeti terveknek megfelelően csütörtökön Jerevánba látogat, ezt követően pedig, pénteken, felkeresi Bakut is. Az orosz-fehérorosz-örmény-kazah-kirgiz összetételű Eurázsiai Gazdasági Unió péntekre tervezett miniszterelnöki tanácskozását Jereván helyett Moszkvában rendezik meg.

A többségében örmények lakta Hegyi-Karabah az 1990-es évek elején – Örményország támogatásával vívott – véres háború nyomán szakadt el Azerbajdzsántól. Az 1994-ig tartó háborúban 30 ezer ember veszítette életét, és százezrek kényszerültek menekülésre. A tartomány parlamentje 1996-ban kikiáltotta Hegyi-Karabah (Arcah Köztársaság) függetlenségét, de ezt még Örményország sem ismerte el. Azerbajdzsán továbbra is saját területének tekinti a karabahi enklávét, ahogy lényegében Örményország is. Az 1994 óta érvényes fegyvernyugvást mindkét oldalon rendszeresen megsértik. Az örmény államfő hétfőn arra figyelmeztetett, hogy a fegyveres konfliktus további kiéleződése előre nem látható és visszafordíthatatlan következményekhez vezethet, köztük egy nagyszabású háborúhoz is.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -

UKRÁN VÁLSÁG

Az időjárás és járműhiány miatt az ukránok nem tudják evakuálni sérültjeiket

Az időjárás és az erők hiányosságai miatt az ukránok számára sokkal nehezebbé vált a sebesültek evakuálása Kupjanszk és Kraszno-Limanszk irányában - mondta a RIA...

A Kreml cáfolja az ukrán állításokat arról, hogy az orosz erők elhagyják a zaporozsjei atomerőművet

Nem igaz, hogy az orosz erők a zaporozsjei atomerőmű elhagyására készülnek - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn. Peszkov az ukrán Enerhoatom...

Klicsko Kijev részleges evakuálására figyelmeztet

Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko figyelmeztetett, hogy az ukrán főváros részleges kiürítésére kerülhet sor, mivel a hatóságok arra számítanak, hogy a jövő évben is lesznek...