2022, május 25.
16.3 C
Budapest
2.3 C
Moszkva
Hiredetés

Putyin nem zárta ki katonaorvosok bevetését

Nem zárta ki a katonaorvosok bevetését az új típusú koronavírus fertőzés terjedése elleni küzdelemben Vlagyimir Putyin orosz elnök az oroszországi egészségügyi és járványhelyzetről tartott hétfői videokonferencián.

Mint mondta, szükség esetén fel kell használni a védelmi tárca tapasztalatait és kapacitásait. Hangsúlyozta hogy az orosz katonaorvosok külföldön – Olaszországban, Szerbiában és Bosznia-Hercegovinában – eléggé hatékonyan küzdenek a járvány ellen, ami csak “kis töredéke” a tárca képességeinek, a fő tartalékhoz még nem nyúltak.

Emlékeztetett arra, hogy a hadsereg 16 új egészségügyi központot épít rohamtempóban az országban, amelyeket középtávon az új koronavírus ellen is fel lehet használni.

Putyin javasolta, hogy a régiók biztosítása érdekében hozzanak létre egyesített szövetségi tartalékot orvosi műszerekből, gyógyszerekből és egészségügyi védőfelszerelésből. Elismerte, hogy a helyzet az általa sikeresnek mondott megelőző intézkedések ellenére “sem a legjobb irányt vesz” és nő a súlyos betegek száma.

A hétfőn közzétett hivatalos adatok szerint egy nap alatt 2558 új igazolt koronavírus-fertőzöttet, 18 halálesetet és 179 gyógyultat jegyeztek fel Oroszországban. Ezzel a nyilvántartott fertőzöttek száma az ország 82 régiójában – a 85 közül – 18 328-ra, az elhunytaké 148-ra, a gyógyultaké 1470-re nőtt.

A fővárosban 11 513 fertőzés mellett 82 végzetes kimenetelű betegségről és 837 gyógyultról tudnak. Országosan eddig 1,3 millió szűrést végeztek el.

Putyin hangsúlyozta, hogy a járvány még Moszkvában sem tetőzött és fel kell készülni a legsúlyosabb eshetőségre is. Sürgette, hogy a kormány ne csak közép és hosszú távú prognózist készítsen, hanem az elkövetkező három, hét vagy tíz napra is legyen folyamatosan aktualizált prognózis, amelyről napi jelentést kért.

Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes a videótanácskozáson úgy vélekedett, hogy a megbetegedések számának növekedése a fővárosban és Moszkva megyében – ott észlelték a fertőzések 72,3 százalékát – az elkövetkező két hétben megállhat. A Rosszija 24 hírcsatornának nyilatkozva azt mondta, hogy az adatok “nem nagyon kellemesek” és hogy az oroszországi járványhelyzettel kapcsolatban egyetlen eddigi matematikai modell sem nyert megerősítést. Mint mondta, a fertőzöttek száma országos szinten átlagosan 17-18 százalékos, de ez szerinte nem számít hirtelen növekedésnek.

A fővárosban és Moszkva megyében egyébként hétfőn megkezdődött a tömegközlekedés és a magángépkocsik használatához szerdától szükségessé váló digitális kódok igénylése, az eljárást azonban hackerek és csalók próbálják megzavarni.

A kód nélkül utazókat egy és 40 ezer rubel közötti bírsággal sújthatják majd, a korlátozások megsértésének súlyossága és ismétlődésének függvényében, akár naponta többször is. (A rubel jelenleg mintegy 4,4 forintot ér.)

A moszkvai hatóságok arra figyelmeztették a lakosságot, hogy a regisztráláshoz használandó, amúgy is túlterhelt önkormányzati weboldalt folyamatos hackertámadások érik, és a helyzet újdonságát kihasználva csalók adathalász oldalakat hoznak létre, alternatív bejegyzési lehetőségeket kínálva. A belügyminisztérium arra hívta fel a figyelmet, hogy bűnözők hamis sms-ekkel próbálják meg félrevezetni az embereket, azt állítva, hogy a címzettek megsértették a karanténelőírásokat, ami miatt bírságot kell átutalniuk egy bankszámlára.

Kép: Kreml

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője elismerte, a koronavírus-helyzet miatt megszaporodott a bűncselekmények száma, de hangsúlyozta, hogy a helyzet nem hasonlítható a 90-es évekhez, és hogy a hatóságok intenzíven dolgoznak, ezért nem kell pánikba esni.

Az orosz főügyészség arra figyelmeztetett, hogy Baskírföldön, Észak-Oszétiában és Szverdlovszk megyében több száz halottról szóló, egyebek között a YouTube-on terjesztett rémhírek jelentek meg, és intézkedésre szólította fel a tömegtájékoztatási és távközlési hatóságot (Roszkomnadzor). Tverben hasonló tartalmú hamis hírek tudatos terjesztése címén büntetőeljárás indult egy meg nem nevezett hírportál ellen.

Konsztantyin Koszacsov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának elnöke az Euronews hírtelevíziónak nyilatkozva kifogásolta, hogy az európai uniós országokban “dezinformáció” terjed az oroszországi járványhelyzetről. Valótlannak nevezte azokat az állításokat, amelyek szerint a Kreml torzítja a Covid-19-re vonatkozó adatokat vagy hogy az állapotok súlyosabbak az olaszországinál és a spanyolországinál.

Koszacsov szerint hazugok azok a híresztelések, amelyek szerint nem hatékony az Olaszországnak orosz katonaorvosok által nyújtott támogatás, és hogy a segítségnyújtás révén Moszkva a maga javára igyekszik felhasználni az ottani helyzetet. Emlékeztetett arra, hogy maga az olasz kormány is cáfolta az állítólagos orosz politikai befolyásolásról szóló híreket.

A szenátor megalapozatlannak nevezte azokat a vádakat, amelyek szerint Oroszország terjeszt álhíreket a járvánnyal kapcsolatban. Mint mondta, Moszkva erős EU-ban érdekelt, valamint abban, hogy az uniónak önálló Oroszország-politikája legyen, mert meglátása szerint több európai ország a NATO tagjaként képtelen önálló irányvonalat kialakítani Moszkva viszonylatában.

Az orosz kormány közölte, hogy az elkövetkező napokban mintegy ötezer külföldön rekedt orosz állampolgárt visznek haza különgéppel, egyebek között Hollandiából, Indiából, Indonéziából, Montenegróból, Olaszországból, Spanyolországból, Törökországból és az Egyesült Államokból. Vasárnap öt utasszállító öt orosz városba repatriált utasokat, hétfőn pedig egy mintegy 130 embert szállító gép szállt fel Madridból moszkvai leszállással Szentpétervár felé.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS