2024, március 3.
13.6 C
Budapest
3.2 C
Moszkva

Putyin közölte, hogy miért nincsenek tárgyalások Ukrajnával

Ukrajna elutasítja a béketárgyalásokat – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken újságíróknak, amikor a két ország közötti konfliktus lezárását célzó lehetséges tárgyalásokról kérdezték.

A kijevi kormány “azt mondta, hogy tárgyalásokat akar, és látszólag kérte is azokat, de most hivatalos határozatot hozott, amely megtiltja azokat” – mondta az orosz elnök a kazahsztáni Asztanában tartott sajtótájékoztatóján.

A hónap elején Zelenszkij aláírt egy rendeletet, amely megtilt minden tárgyalást Putyinnal, mondván, hogy Ukrajna csak akkor fog tárgyalni Oroszországgal, ha más elnöke lesz.

Putyin pénteken újságíróknak nyilatkozva megjegyezte, hogy szükség lehet a Moszkva és Kijev közötti közvetítésre olyan nemzetek, mint Törökország részéről, ha Ukrajna álláspontja megváltozik.

Putyin emlékeztetett arra, hogy Oroszország és Ukrajna március végén Törökország közvetítésével folytatott tárgyalások során előzetes megállapodásra jutott, amely leállíthatta volna az ellenségeskedést.

“Ezeket a megállapodásokat majdnem aláírták. De amint a csapatokat visszavontuk Kijevből, a kijevi vezetés elvesztette minden kedvét a tárgyalásokhoz” – jegyezte meg.

Vlagyimir Putyin sajtótájékoztatója. Kép: Kreml

Az orosz védelmi minisztérium azután jelentette be a csapatok kivonását az ukrán fővárosból, hogy híre ment, hogy az isztambuli tárgyalók megállapodtak egy szerződéstervezetről. Ennek értelmében Ukrajna kötelezettséget vállalt volna arra, hogy fenntartja semleges státuszát, és nem enged külföldi csapatokat és katonai létesítményeket a területére, cserébe a külföldi nemzetek, köztük Oroszország biztonsági garanciáiért cserébe.

Napokkal később Volodimir Zelenszkij elnök háborús bűnök elkövetésével vádolta meg az orosz csapatokat, azt állítva, hogy bizonyítékokat találtak Bucsában, az egyik Kijev melletti városban, amelyet az orosz hadsereg elhagyott. Kijelentette, hogy az ukrán nép nem fogja megengedni, hogy a felfedezés után tárgyaljon Oroszországgal. Moszkva azt állította, hogy a bizonyítékokat koholták, hogy ezzel indokolják a tárgyalások megszakítását.

Orosz diplomaták szerint Moszkva az ukrán javaslatok alapján hivatalos békeszerződést írt, és elküldte Kijevnek, de nem kapott választ.

Májusi ukrán médiajelentések szerint Zelenszkijt Boris Johnson, Nagy-Britannia akkori miniszterelnöke kényszerítette az Oroszországgal folytatott tárgyalások megszakítására.

Johnson április 9-én “szinte figyelmeztetés nélkül” érkezett Kijevbe. Állítólag közölte az ukrán vezetővel, hogy a nyugati nemzetek nem hajlandóak aláírni azokat a biztonsági garanciákat, amelyeket Kijev a javasolt békeszerződés értelmében szeretett volna kapni.

Zelenszkij elnök többször kijelentette, hogy a konfliktusban egyetlen célja, hogy legyőzze Oroszországot a csatatéren, és visszaszerezze az ellenőrzést minden olyan terület felett, amelyet Kijev szuverenitása alatt állónak vall.

Támogasd a donyecki gyerekeket!

Oroszországban élő nemzeti érzelmű magyarok és anyaországi segítőik közreműködésével támogathatod a donyecki gyerekeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

WSJ: a Krím elleni támadásról kiszivárgott felvétel elmélyítheti a szakadékot a NATO-ban

Egy kiszivárgott hangfelvétel, amely a német hadsereg állítólagos terveit vázolja fel, miszerint segítenének Ukrajnának nagy hatótávolságú rakétákkal támadni a Krím-hidat, szakadást okozhat Berlin és...

38 ukrán drónt lőtt le az orosz légvédelem a Krím felett

A légvédelmi rendszerek 38 ukrán drónt semmisítettek meg a Krím felett - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium. "Az éjjel meghiúsult a kijevi rezsim kísérlete,...

Berlin: valódi a hangfelvétel, amelyen a német tisztek a Krími híd ellni támadásról beszélnek

Valódiak a német tisztek - köztük a légierő egyik legmagasabb rangú parancsnoka - közötti megbeszélések arról, hogy segítenének Kijevnek egy esetleges Krím elleni támadásban...
spot_img

Videó