2023, március 22.
7.8 C
Budapest
2.8 C
Moszkva

Putyin: Kijev visszalépett az Isztambulban kötött előzetes megállapodásoktól

Kijev visszalépett az ukrán és az orosz tárgyalócsoport március végén Isztambulban kötött előzetes megállapodásától – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök. Putyin szerint a béketárgyalások most “ismét holtpontra jutottak”.

Ukrajna megtagadta, hogy a Krímet orosznak, a Donbassz köztársaságait pedig függetlennek ismerje el – magyarázta az orosz elnök kedden az oroszországi Távol-Keleten fekvő Vosztocsnij űrrepülőtéren. Hangsúlyozta, hogy ez a két pont kulcsfontosságú téma, amely nélkül nem lehet előrelépést elérni a tárgyalásokon.

A Moszkva és Kijev közötti tárgyalások legutóbbi fordulóját két hete tartották a törökországi Isztambulban, ahol az orosz fél szerint az ukrán delegáció felajánlotta a konfliktus megoldására vonatkozó írásos javaslatok első tervezetét.

Bár múlt csütörtökön Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt mondta, hogy Ukrajna új írásbeli javaslatokat nyújtott be, amelyek eltértek a személyes tárgyalásokon felajánlottaktól. Lavrov szerint az új javaslatból kimaradt, hogy a Kijev által a vezető világhatalmaktól kért biztonsági garanciák nem terjednek ki a Krímre – mondta.

Oroszország 2014 óta tekinti a Krímet saját területének, amikor az egykori ukrán régió a nyugati támogatású kijevi EuroMajdanra válaszul az elszakadásra voksolt a népszavazáson. A világ nagy része továbbra is Ukrajna részeként ismeri el a félszigetet.

Egy másik eltérés abban a részben volt, amely Ukrajna kötelezettségvállalását írja le, hogy korlátozza a külföldi hatalmakkal közös hadgyakorlatokat a területén – mondta Lavrov. A korábbi változat szerint ilyen gyakorlatok csak akkor lennének lehetségesek, ha az Ukrajna biztonságát garantáló valamennyi nemzet beleegyezik, beleértve Oroszországot is. Az új változat szerint a “garanciavállalók többségének” beleegyezését kell adnia, és nem említi Oroszországot – mondta Lavrov.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője múlt csütörtökön a Sky Newsnak azt mondta, hogy Moszkva reméli, hogy az ukrajnai katonai offenzíva a közeljövőben, esetleg “az elkövetkező napokban” véget ér, vagy azáltal, hogy az orosz hadsereg eléri céljait, vagy azáltal, hogy a két ország között véglegesítik a megállapodást.

Vlagyimir Putyin a Vosztocsnij űrrepülőtéren. Kép: Kreml

Oroszország és Belorusz vezetői kedden az orosz űrrepülőtéren találkoztak, megemlékezve Jurij Gagarin első emberes űrrepülésének 61. évfordulójáról. Putyin köszönetet mondott belorusz kollégájának, Alekszandr Lukasenkónak azért a szerepéért, amelyet az Oroszország és Ukrajna közötti béketárgyalások megszervezésében játszott. Az orosz elnök hangsúlyozta, hogy “nagyrészt a belorusz elnök személyes erőfeszítéseinek köszönhetően lehetett közvetlen párbeszédet kezdeni az ukrán féllel”. Az orosz államfő hozzátette, hogy szerinte Belorusz alkalmas hely a Moszkva és Kijev közötti “további kapcsolatokra”.

Az orosz elnök azt is megerősítette, hogy kitart az Ukrajna elleni, február 24-i katonai offenzívára vonatkozó döntése mellett. Putyin elismerte ugyan, hogy “ami Ukrajnában történik, az tragédia”, de kitartott amellett, hogy Oroszországnak nem volt más választása, mint a támadás, a katonai konfliktus kitörése pedig “csak idő kérdése volt”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Sojgu: Moszkva mérlegeli a szegényített uránt tartalmazó brit lövedékekre adható választ

A Kijevbe irányuló, szegényített uránt tartalmazó lövedékek szállítása arra kényszeríti Moszkvát, hogy mérlegelje, miként reagálhat - jelentette ki kedden Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter. "Ez...

Nem megerősített felvétel jelent meg az első Leopard harckocsiról a Donbasszban

A közösségi médiában jelent meg egy felvétel, amelyről azt állítják, hogy Donbasszban látható az első német Leopard 2A4-es harckocsi. Nincs megerősítve a felvétel hitelessége. 10...

Scholz: a Nyugatnak fel kell készülnie egy hosszú távú konfliktusra Ukrajnában

A Nyugatnak fel kell készülnie egy hosszú távú konfliktusra Ukrajnában - figyelmeztetett Olaf Scholz német kancellár. Azt jósolta, hogy a harcok befejezése után a...
spot_img

Videó