2022, május 17.
18.8 C
Budapest
10.3 C
Moszkva
Hiredetés

Putyin: Oroszország a szankciók ellenére folytatja holdprogramját

Oroszországnak képesnek kell lennie arra, hogy reagáljon az űrkutatás kihívásaira – jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök, hozzátéve, hogy az ország folytatja holdprogramját.

“Folytatni fogjuk a holdprogramot” – mondta Putyin, amikor kedden belorusz kollégájával, Alekszandr Lukasenkóval együtt ellátogatott az oroszországi távol-keleti Amur régióban található Vosztocsnij Kozmodromban, ahol az űrhajózás napja alkalmából kitüntetéseket is átadott.

Az orosz államfő elmondta, hogy a Luna-25 robot leszállóegység indítására utalt, amelyre a tervek szerint augusztus 22-én kerül sor Vosztocsnijban, a fejlesztő NPO Lavocskin (Szemjon Lavocskin nevét viselő Tudományos-termelési Egyesülés orosz űrkutatási gépgyártó vállalat) szerint.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Voszttocsnij űrrepülőtéren. Kép: Kreml

A szonda feladata lesz a leszállás tökéletesítése a Hold felszínén a jövőbeli küldetésekhez, valamint a Hold déli pólusához közeli terület tanulmányozása. A tervek szerint 30 kg tudományos felszerelést, köztük egy robotkart és egy fúrót szállít magával.

A nemzeti rakéta- és űrprogram alkotóinak nemzedéke nemcsak kolosszális technológiai alapot hagyott ránk, hanem azokat az értékeket is, amelyekre ma felnézünk” – mondta Putyin.

Az emberiség Hold-kutatása a szovjet Luna-2 szondával kezdődött 1959-ben, de az ország csaknem öt évtizede nem hajtott végre hasonló küldetéseket.

Az Egyesült Államok, az EU és számos más ország által az ukrajnai katonai művelet miatt Oroszországra kirótt drákói szankciók nem fogják arra késztetni az országot, hogy lemondjon az űrkutatásról – mondta az elnök.

“Minden nehézség és a kívülről érkező beavatkozási kísérlet ellenére határozottan, következetesen és kitartóan fogjuk megvalósítani minden tervünket” – jelentette ki.

Azt is elmondta, hogy Oroszország és Belarusz közösen fogja fejleszteni űrinfrastruktúráját, ugyanakkor megbízta a Roszkozmosz-t egy belorusz űrhajós küldetésének megszervezésével egy orosz űrhajó fedélzetén.

Lukasenko megígérte, hogy belorusz munkásokat küld a Vosztocsnij űrrepülőtér karbantartására.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés -spot_img

FRISS