2023, február 4.
5.4 C
Budapest
0.3 C
Moszkva

Helyrerakta az amerikai CNN-t az orosz pénzügyminisztérium – elmagyarázták nekik mit jelent a nemteljesítés

Nem felel meg a valóságnak a CNN amerikai médiatársaságnak egy állítólagos orosz eurókötvény-csőd bejelentéséről szóló riportja – közölte kedden az orosz pénzügyminisztérium.

A CNN hétfőn az S&P hitelminősítő intézetre hivatkozva arról számolt be, hogy Moszkva nem teljesítette lejáró külföldi adósságának kifizetését, mert a kötvénytulajdonosoknak rubelben és nem dollárban ajánlotta fel a kifizetéseket.

“A CNN által közölt információ nem felel meg a tényeknek” – áll a minisztérium közleményében, hozzátéve: “Oroszország nem jelentette be az eurókötvény-kötelezettségek nemteljesítését”.

“A nemteljesítés azt jelenti, hogy az adósnak vagy nincs pénze adósságkötelezettségeinek teljesítésére, vagy nincs kedve teljesíteni ezeket a kötelezettségeket, amikor a pénzeszközök rendelkezésre állnak. Oroszország esetében a kettő közül egyik sem áll fenn. Az Oroszországi Föderációnak elegendő pénzeszköze van ahhoz, hogy időben kiszolgálja és visszafizesse valamennyi adósságkötelezettségét” – magyarázta a pénzügyminisztérium.

A minisztérium hangsúlyozta, hogy Washington lépései, amelyekkel Moszkva kifizetéseit blokkolja, sértik a külföldi befektetők érdekeit.

Az orosz államadósság devizában történő kifizetéseinek, kiszolgálásának és visszafizetésének akadályait mesterségesen kreálták, az orosz államadósság kiszolgálásának korlátozása pedig úgy tekinthető, mint a külföldi partnerek következő szerződéses kötelezettségeiket nem teljesítik – közölte a minisztérium.

“A hitelezők minden lehetséges, ezzel a helyzettel kapcsolatos követelését újra meg kell fogalmazni azon államok hatóságai felé, amelyek jogellenesen akadályokat gördítettek Oroszország adósságkötelezettségeinek teljesítése elé” – tették hozzá.

A pénzügyminisztérium korábban azt is közölte, hogy az ország mindent megtesz annak érdekében, hogy hitelezői kifizetésre kerüljenek. Oroszország jogi lépéseket fog tenni, ha a Nyugat megpróbál mesterséges fizetésképtelenséget előidézni az országban – idézte hétfőn az Izvesztyija című lap Anton Sziluanov pénzügyminisztert.

Oroszország a nyugati szankciók miatt nem fér hozzá mintegy 315 milliárd dollárnyi devizatartalékához. A múlt hétig az Egyesült Államok megengedte Oroszországnak, hogy befagyasztott eszközeinek egy részét egyes befektetők dollárban történő visszafizetésére fordítsa.

Az amerikai pénzügyminisztérium azonban azóta megakadályozta, hogy az ország hozzáférjen az amerikai bankoknál lévő tartalékaihoz.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Újabb amerikai “önkéntest” likvidáltak az orosz erők Artemivszkben/Bahmutban

A Guardian arról számolt be, hogy egy amerikai "önkéntes", a 33 éves Pete Reed meghalt Bahmut közelében, miután egy orosz rakéta eltalálta a járművet,...

Fogolycsere: 63 orosz tért haza az ukrán ellenőrzésű területről

Összesen 63 orosz katonát, köztük az "érzékeny kategóriába" tartozó személyeket szállítottak vissza a Kijev által ellenőrzött területről Oroszországba - közölte az orosz védelmi minisztérium...

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert ad Ukrajnának

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert szállít tavasszal Ukrajnának, hogy segítse az orosz repülő-, rakéta- és dróntámadások elleni védelemben - közölte pénteken a francia...