2023, április 1.
11.4 C
Budapest
5.7 C
Moszkva
Array

Putyin elégedett a milánói találkozóval

Putyin elégedett a milánói találkozóval

“Ez egy hasznos út volt. Sikerült sok kollégámmal találkozni, s nemcsak az ASEM keretein belül” – mondta Putyin az újságíróknak. (ASEM: Asia-Europe Meeting (ASEM) – Ázsia-Európa Találkozó)

Vlagyimir Putyin első alkalommal vett részt az Ázsia-Európa Találkozón, s ennek eredményeivel elégedett volt a jelek szerint. A találkozón Putyin elmondta európai kollégáinak, hogy az orosz elképzelések szerint hogy kellene a külügyi kapcsolatokat fejleszteni a világarénában és a különböző kontinensek között hogyan volna célszerű a modern terrorizmus kihívásaival, valamint járványokkal és más problémákkal hogyan lehetne együtt közös erővel hatékonyabban harcolni.

Putyin elégedett volt a kétoldalú megbeszélésekkel is amiket csütörtökön és pénteken tartott. “Ezek a tárgyalások nagyon ésszerűek és átfogóak voltak, és teljesen biztos vagyok benne, hogy ezek a tartott megbeszélések segíteni fogják Oroszországot az ázsiai és európai partnereivel való kapcsolatok fejlesztésében.” – mondta az orosz vezető.

Putyin külön-külön kétoldalú tárgyalásokat tartott: Angela Merkel német kancellárnővel, az olasz miniszterelnökkel Matteo Renzi-vel, a japán miniszterelnökkel Shinzo Abe-vel valamint Pjotr Poroshenko ukrán elnökkel.

 

A Poroshenko találkozóról:

Pozitívnak nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnök ukrán kollégájával, Pjotr Poroshenkóval: Putyin és Poroshenko ukrán elnök kezet fogott egymással Milánóban az EU-vezetőkkel közös találkozó előtt, amelyen a házigazda Matteo Renzi olasz miniszterelnökön kívül részt vett Angela Merkel német kancellárnő, Francois Hollande francia elnök, David Cameron brit miniszterelnök, José Manuel Barroso, az Európai Bizottság és Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke is.

“Jó volt, pozitív volt” – mondta Putyin mosolyogva újságíróknak az Ázsia-Európa Találkozó (ASEM) alkalmából megrendezett tárgyalás után, amely jóval tovább elhúzódott az eredetileg tervezettnél, mintegy másfél óra hosszat tartott.

További fejlemények Milánóban:

Renzi szerint bizonyos haladást sikerült elérni, de sok nézetkülönbség megmaradt. Reményét fejezte ki, hogy a következő napokban vagy hetekben döntő fordulatra kerül sor az ukrajnai válságban. “Semmilyen instabilitást nem fogadhatunk el Ukrajnában. Szeretnénk Oroszországot bevonni a nagy nemzetközi ügyekbe. Oroszország szerepe az olyan nemzetközi válságoknál, mint az ebola, Szíria, Irak és Líbia fontos lehet” – mondta az olasz kormányfő a találkozó utáni sajtóértekezleten.

Barroso arra helyezte a hangsúlyt, hogy a találkozón egyetértésre jutottak a minszki megállapodások végrehajtásáról. Ellenőrizni fogják egyebek között a fegyverszünet betartását, mivel azt az elmúlt időszakban többször is megsértették. Cameron is pozitívnak értékelte a találkozót. “Putyin nagyon világosan kinyilvánította, hogy nem akar hidegháborút és nem akarja Ukrajna felosztását sem” – mondta a brit kormányfő. Dmitrij Peskov ugyanakkor némileg csalódottan nyilatkozott. “A milánói reggeli egyes részvevői nem tettek bizonyságot nagy akaratról az ukrajnai helyzet objektív megvitatására” – jelentette ki. “A tárgyalások valóban nehezek voltak, tele félreértésekkel, nézeteltérésekkel, mindazonáltal folyamatban vannak, a véleménycsere előrehalad” – szögezte le. Bejelentette, hogy még péntek délután, az ASEM befejeződése után újabb, négyoldalú tárgyalást tartanak az ukrajnai válságról Putyin, Poroshenko, Merkel és Hollande részvételével.

Nem zárta ki, hogy Putyin kétoldalú találkozón is tárgyal Porosenkóval. Közben bejelentették, hogy a munkareggeli után késő délelőtt újabb tárgyalási fordulót tartottak Ukrajna ügyében Putyin, Poroshenko, Hollande és Merkel részvételével. Merkel már csütörtök este mintegy kétórás külön tárgyalást folytatott Putyinnal az ukrajnai válságról, a minszki megállapodások megvalósításáról. Peskov szerint jelentős véleménykülönbségek mutatkoztak a felek között a konfliktus gyökereit, valamint a jelenlegi fejlemények mélyebb okait illetően.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kim Jodzsong: Kijevet nukleáris katasztrófa fenyegeti azzal, hogy azt hiszi, legyőzheti Oroszországot

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hazája jövőjével játszik, amikor atomfegyverek után kutat - jelentette ki szombaton Kim Jodzsong, Kim Dzsongun észak-koreai vezető befolyásos testvére a...

Védelmi miniszter: Németország nem tud több harckocsit adni Ukrajnának

Németország nem engedheti meg magának, hogy további harckocsikat adjon Ukrajnának - jelentette ki szombaton Boris Pistorius, az ország védelmi minisztere. Megjegyzései azután hangzottak el, hogy...

Morawiecki: Kijev 100 Rosomak páncélozott harckocsit vásárol Varsótól uniós és amerikai támogatásból

Ukrajna 100 Rosomak páncélozott személyszállító járművet fog vásárolni Lengyelországtól - jelentette be a lengyel miniszterelnök. "Az ukrán hadsereg 100 Rosomakot fog vásárolni tőlünk, amelyeket Siemianowice...
spot_img

Videó