2023, március 20.
12.7 C
Budapest
2.6 C
Moszkva
Array

Az Orosz Központi Bank 13 milliárd USD-t költött a rubel védelmére október eleje óta.

Az Orosz Központi Bank mintegy 13 milliárd USD-t költött a rubel védelmére október eleje óta. A jegybank pénteken azt közölte, hogy csak szerdán 1,768 milliárd dollárt, október első napjától számítva összesen 12,95 milliárd dollárt fordított a rubel megerősítésére.

A jegybank a hónap eleji 35,40-44,40 rubelről péntekre már 37,25-46,25 rubelre tolta ki az euróból és dollárból álló valutakosár alsó és felső küszöbét. Az év elején 33,10-40,10-es sávban jegyezték a rubelt a devizakosárral szemben. A jegybank október eleje óta összesen 37-szer hajtott végre intervenciót.

A rubelgyengülés oka részben a nyersolaj árának csökkenése. Oroszország költségvetési bevételeinek fele az olaj- és gázeladásokból származik, így ha az olajár egy dollárral csökken, az 1,7 milliárd dollár kiesést okoz Moszkvának éves szinten.

Az idei költségvetés összeállításakor éves átlagban hordónként 93 dolláros árral számoltak az Ural típusú olaj esetében. Az Ural ára péntek délelőtt 83 dollár körüli szinten állt.

Gyengíti a rubelt többek között még az is, hogy a negyedik negyedévben jelentős, csaknem 50 milliárd dollárnyi külföldi adósságot kell rendezniük az orosz cégeknek, amelyek nem tudják azt zsebből kifizetni, a külföldi pénzforrások viszont gyakorlatilag elérhetetlenné váltak a nyugati szankciók miatt.

Az orosz jegybank arany- és devizatartaléka 454,7 milliárd dollár volt október elején, a negyedik legnagyobb a világon, bár apadt a múlt év végi 509,6 milliárd dollárról.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kijev engedélyezte, hogy a katonákat végzettség nélkül is tiszti rangra emelhessék

Az ukrán parlament hétfőn elfogadta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi tiszti rendfokozatok megadását a harci tapasztalattal rendelkező, de felsőfokú katonai végzettséggel nem bíró...

Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának

A háborúnak csak a tűzszünet és a béketárgyalások vethetnek véget, a fegyverek és a lőszerkészlet átadása nem, ezért Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának...

Újabb fegyver- és lőszerszállítmányt küld az Egyesült Államok Ukrajnába

Az Egyesült Államok újabb 350 millió dollár értékű (mintegy 130 milliárd forint) katonai segítségnyújtást jelentett be Ukrajna számára hétfőn. Joe Biden elnök felhatalmazása nyomán -...
spot_img

Videó