2022, október 6.
11.1 C
Budapest
7.2 C
Moszkva
Array

Az Orosz Központi Bank 13 milliárd USD-t költött a rubel védelmére október eleje óta.

Az Orosz Központi Bank mintegy 13 milliárd USD-t költött a rubel védelmére október eleje óta. A jegybank pénteken azt közölte, hogy csak szerdán 1,768 milliárd dollárt, október első napjától számítva összesen 12,95 milliárd dollárt fordított a rubel megerősítésére.

A jegybank a hónap eleji 35,40-44,40 rubelről péntekre már 37,25-46,25 rubelre tolta ki az euróból és dollárból álló valutakosár alsó és felső küszöbét. Az év elején 33,10-40,10-es sávban jegyezték a rubelt a devizakosárral szemben. A jegybank október eleje óta összesen 37-szer hajtott végre intervenciót.

A rubelgyengülés oka részben a nyersolaj árának csökkenése. Oroszország költségvetési bevételeinek fele az olaj- és gázeladásokból származik, így ha az olajár egy dollárral csökken, az 1,7 milliárd dollár kiesést okoz Moszkvának éves szinten.

Az idei költségvetés összeállításakor éves átlagban hordónként 93 dolláros árral számoltak az Ural típusú olaj esetében. Az Ural ára péntek délelőtt 83 dollár körüli szinten állt.

Gyengíti a rubelt többek között még az is, hogy a negyedik negyedévben jelentős, csaknem 50 milliárd dollárnyi külföldi adósságot kell rendezniük az orosz cégeknek, amelyek nem tudják azt zsebből kifizetni, a külföldi pénzforrások viszont gyakorlatilag elérhetetlenné váltak a nyugati szankciók miatt.

Az orosz jegybank arany- és devizatartaléka 454,7 milliárd dollár volt október elején, a negyedik legnagyobb a világon, bár apadt a múlt év végi 509,6 milliárd dollárról.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Törökország a Donbasszból importál szenet

Az ásványkincsekben gazdag Donyecki Népköztársaságban (DNR) bányászott szenet Törökországba exportálják, ahonnan a közel-keleti és afrikai országokba kerül - közölte Vitalij Hocenko, a DNR miniszterelnöke...

Csehország és Szlovákia megvonhatja támogatását Ukrajnától – írja a a Foreign Policy

Csehország és Szlovákia megvonhatja támogatását Ukrajnától, mert az emelkedő energiaárak közepette belpolitikai zavarok várhatók - mondta Tim Gosling, a Foreign Policy magazin rovatvezetője. Szavai szerint...

Felmérés: tovább csökkent Ukrajna támogatottsága az EU-ban

Csökkent az Ukrajnának küldött fegyverek és az országból érkező menekültek befogadásának támogatottsága az uniós közvélemény körében - derült ki az Eupinions közvélemény-kutató intézet felméréséből....