2022, december 2.
2.3 C
Budapest
-10.4 C
Moszkva

Putyin az Átfogó Atomcsend-szerződéshez való csatlakozásra szólította fel a távolmaradókat

A nukleáris kísérletek teljes körű betiltásáról rendelkező Átfogó Atomcsend-szerződéshez (CNTBT) való mielőbbi csatlakozásra szólította fel hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnök azokat az államokat, amelyek ezt még nem tették meg.

Putyin a CNTBT ENSZ általi elfogadásának 20. évfordulója alkalmából kiadott nyilatkozatában rámutatott, hogy a szerződés nyolc állam miatt még mindig nem lépett hatályba. Az Általános Atomcsend-szerződést 1996 őszén New Yorkban nyitották meg aláírásra. Az egyezményt aláíró több mint 180 államból eddig 160 hagyta jóvá azt. A hatálybalépéshez azonban, a szerződés II. függeléke értelmében, 44 jelentős nukleáris programmal rendelkező ország ratifikálása lenne szükséges. Magyarország ezt 1999-ben tette meg.

A szerződést a 44-ek csoportjából még az Egyesült Államok, Kína, Egyiptom, Irán, Izrael, Észak-Korea, India és Pakisztán nem hagyta jóvá. Az utóbbi három ország nem is írta a szerződést.

“Komoly sajnálatot vált ki, hogy ezen államok nem kívánnak a szerződés teljes jogú tagjává válni, különösen annak figyelme be vételével, hogy néhányan közülük vezető szerepre, majdhogynem különleges jogkörökre tartanak igényt a nemzetközi biztonság kérdéseinek megoldásában” – hangoztatta az orosz elnök.

Emlékeztetett rá, hogy Oroszország 2000-ben ratifikálta a szerződést és prioritásként kezeli annak életbe lépését. Reményét fejezte ki, hogy az idei, jubileumi évben pozitív elmozdulás történik ebbe az irányba.

Szavai szerint a CNTBT rendkívül fontos mechanizmusa a nukleáris fegyverek és azok elterjedése korlátozásának és “elvi jelentősége van a nemzetközi stabilitás megerősítésében”. Putyin szerint a szerződés jövője nagyban függ attól, hogy a nemzetközi közösség minden tagja mennyiben kész valóban előre lépni a meghirdetett cél, a Földnek a nukleáris fegyverektől való mentesítése felé.

A CNTBT a katonai és a békés célú nukleáris kísérleti robbantásokat a légkörben, a világűrben, a víz és a föld alatt egyaránt betiltaná. A világon 1945 óta több mint 2000 nukleáris kísérletet hajtottak végre. Ebből 1945 és 1992 között 1032 robbantást az Egyesült Államok, 1945 és 1990 között 715-öt a Szovjetunió/Oroszország, 1949 és 1990 között 210-et Franciaország, 1952 és 1991 között 45-öt Nagy-Britannia, 1964 és 1996 között ugyancsak 45-öt Kína, valamint további néhányat India, Pakisztán és Észak-Korea hajtott végre.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Külföldi zsoldosokra mértek csapást az orosz erők a Donbasszban

Az orosz légierő és a tüzérség csapást mért a külföldi zsoldosok egyik ideiglenes telepítési pontjára a Donyecki Népköztársaságban lévő Csaszov Jarban (ukránul Csasziv Jar),...

A Kreml szerint elfogadhatatlanok Biden feltételei a tárgyalásokhoz

A Kreml szerint elfogadhatatlanok azok a feltételek, amelyeket Joe Biden amerikai elnök az Oroszországgal folytatott tárgyalások megkezdéséhez támasztott - mondta Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő. "Valójában,...

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...