2023, október 2.
20.8 C
Budapest
10.3 C
Moszkva

Putyin a szaúdi koronaherceggel tárgyalt az olajkitermelés csökkentéséről

Vlagyimir Putyin elnök telefonon tárgyalt Mohammed bin Szalmán al-Szaúd szaúdi koronaherceggel az olajtermelés csökkentéséről – jelentette a Kreml honlapja.

“Megjegyezték, hogy az olajtermelés csökkentéséről elért megállapodások, a nyersanyagellátás korlátozására vonatkozó önkéntes kötelezettségvállalásokkal együtt lehetővé teszik a globális energiapiac stabilitásának biztosítását” – áll a megbeszélésről kiadott közleményben.

Az orosz elnök és tárgyalópartnere méltatta az OPEC + keretében az országok közötti együttműködést.

“A trónörökös köszönetét fejezte ki az orosz félnek, amiért következetesen támogatta Szaúd-Arábia BRICS-csatlakozásra irányuló felhívását” – közölte a Kreml sajtószolgálata.

Putyin gratulált Rijádnak a döntéshez, és beszélt a szövetség 2024-es orosz elnökségének prioritásairól.

A tárgyalópartnerek emellett megvitatták a kereskedelmi és gazdasági, a közlekedési és logisztikai, valamint a beruházási területen való együttműködés elmélyítésének kérdéseit, és megállapodtak abban, hogy ebben a formában folytatják a kommunikációt.

Szaúd-Arábia hivatalos meghívást kapott a BRICS-csatlakozásra az augusztus 22-24-én Dél-Afrika elnökletével megtartott johannesburgi csúcstalálkozón. Az Egyesült Arab Emírségek, Irán, Argentína, Egyiptom, Etiópia és Egyiptom szintén meghívást kapott a szervezethez történő csatlakozásra. Teljes jogú tagságuk 2024. január 1-jén kezdődik.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Biden: nem sok idő maradt Ukrajna támogatására

Joe Biden amerikai elnök felszólította a kongresszust, hogy "hagyja abba a játszadozást", és minél előbb szavazzon egy Ukrajnának szánt külön segélycsomagról, hogy az Ukrajnának...

Wallace: Ukrajna győz, de a fiatalabbakat kell már mozgósítania

Ben Wallace volt brit védelmi miniszter azt állította, hogy Kijevnek sikeres lesz az ellentámadása, de a lendület fenntartásához és a "munka befejezéséhez" Volodimir Zelenszkij...

FAZ: Oroszország a szankciók ellenére jelentősen növelte a hadiipari termelését

A példátlan nyugati szankciók ellenére az orosz hadiiparnak sikerült jelentősen bővítenie a termelést az ukrajnai konfliktus kezdete óta - jelentette a Frankfurter Allgemeine Zeitung...
spot_img

Videó