2023, október 2.
20.8 C
Budapest
10.3 C
Moszkva

Az ukrán parlament jóváhagyta az új védelmi miniszter kinevezését

Az ukrán parlamenti képviselők szerdán megszavazták, hogy a védelmi miniszteri posztra Rusztem Umerov kerüljön. Volodimir Zelenszkij elnök a múlt héten jelentette be jelöltségét, egyúttal kijelentette, hogy szeretné, ha Olekszij Reznyikov, a tárca akkori vezetője lemondana.

Az ország törvényhozói elsöprő többséggel támogatták a jelöltet, az ukrán média szerint Umerov ellen egyetlen szavazatot sem adtak le, egyetlen tartózkodás mellett.

Rusztem Umerov – ukrán védelmi miniszter

Reznyikov vezetése alatt több korrupciós botrány rázta meg a védelmi minisztériumot, bár maga a miniszter egészen a múlt hétig tagadta a közeli kirúgásra vonatkozó jóslatokat.

A 41 éves Umerovot, aki üzletember, és aki korábban az Állami Vagyonalapot vezette, a hazai média Zelenszkij biztos választásának tekintette, mivel az elnök igyekszik meggyőzni Kijev külföldi támogatóit – és az ukrán közvéleményt – arról, hogy őszinték ígéretei a hivatalnokok korrupciójának felszámolására.

Kijev éppen akkor váltotta le a védelmi minisztert, amikor szerdán Antony Blinken amerikai külügyminiszter kétnapos látogatásra érkezett Kijevbe. Ez az első ilyen magas rangú amerikai tisztviselői látogatás azóta, hogy Kijev június elején ellentámadást indított Oroszország ellen.

A magas rangú ukrán tisztviselőkkel folytatott megbeszélései előtt Blinken méltatta az eddig elért eredményeket, és hosszú távú támogatást ígért Kijevnek. A nyugati média azonban amerikai kormányzati bennfentesekre hivatkozva arról számolt be, hogy Washington csalódott az ukrán vezetés offenzívája miatt.

A hét elején az orosz hadsereg frissítette adatait az ukrán hadsereg által a támadások során elszenvedett veszteségekről. Szergej Sojgu védelmi miniszter azt mondta, hogy Kijev több mint 66 ezer katonát és több mint 7600 nehézfegyverzetű egységet veszített, amikor megpróbálta áttörni az orosz védelmi vonalakat.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Biden: nem sok idő maradt Ukrajna támogatására

Joe Biden amerikai elnök felszólította a kongresszust, hogy "hagyja abba a játszadozást", és minél előbb szavazzon egy Ukrajnának szánt külön segélycsomagról, hogy az Ukrajnának...

Wallace: Ukrajna győz, de a fiatalabbakat kell már mozgósítania

Ben Wallace volt brit védelmi miniszter azt állította, hogy Kijevnek sikeres lesz az ellentámadása, de a lendület fenntartásához és a "munka befejezéséhez" Volodimir Zelenszkij...

FAZ: Oroszország a szankciók ellenére jelentősen növelte a hadiipari termelését

A példátlan nyugati szankciók ellenére az orosz hadiiparnak sikerült jelentősen bővítenie a termelést az ukrajnai konfliktus kezdete óta - jelentette a Frankfurter Allgemeine Zeitung...
spot_img

Videó