2022, december 1.
3.8 C
Budapest
-13.8 C
Moszkva

Politico: Franciaország titokba ad speciális kiképzést az ukránoknak

Franciaország egy titkos program keretében “speciális” kiképzést biztosít ukrán szolgálatok tagjainak – jelentette pénteken a Politico névtelen forrásokra hivatkozva.

A francia védelmi miniszter egy meg nem nevezett tanácsadója szerint az Egyesült Királysággal ellentétben Franciaország úgy döntött, hogy nem tart tömeges kiképzési gyakorlatokat az ukrán csapatokkal. Hivatalosan az orosz katonai művelet február végi kezdete óta összesen 40 ukrán katonát készítettek fel, arra összpontosítva, hogyan kell kezelni a francia CAESAR önjáró páncéltörőket.

Nem hivatalosan azonban a tanácsadó utalt arra, hogy az ukránok francia földön mélyebb oktatásban részesülhetnek.

“Az Egyesült Királyság az alapkiképzés folytatása mellett döntött. Mi speciálisabb kiképzést végzünk” – mondta a Politico című lapnak. “Nem fogunk mindent elmondani, amit csinálunk”.

A lap forrása azt is jelezte, hogy Párizs egy “diszkrétebb” stratégiába kezdett Kijev támogatására. Példaként említette Emmanuel Macron francia elnök és orosz kollégája, Vlagyimir Putyin közelmúltbeli tárgyalásait, amelyek során a két vezető megállapodott abban, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) küldöttségét a zaporozsjei atomerőmű ellenőrzésére küldik. A létesítményt a kijevi erők többször is lőtték – közölte Moszkva.

Michel Goya nyugalmazott francia ezredes szerint Párizs jelenlegi álláspontja a katonai kiképzéssel kapcsolatban “politikai” döntés.

A Politico című lapnak elmondta, hogy Franciaország úgy is kiképezhette volna az ukránokat, ahogyan a britek teszik. “Fogadhattunk volna ukránokat táborokban szerte Franciaországban, és katonákat faraghattunk volna belőlük. Ezt már korábban is megtettük afrikai katonákkal” – mondta.

Jerome Pellistrandi nyugalmazott francia tábornok azonban nem értett ezzel egyet, és a Politico című lapnak elmondta, hogy a francia erők most általában nem tudnak nagyszabású kiképzési programokat támogatni otthon az afrikai és közel-keleti tengerentúli bevetéseik miatt.

Több nyugati ország, köztük az Egyesült Királyság, Lengyelország és Németország is biztosít kiképzést az ukrán csapatok számára. Nagy-Britannia különösen aktív volt ebben a tekintetben. Június óta a jelentések szerint mintegy 5000 ukrán katona vett részt kiképzésen brit földön.

A Sky News szeptember eleji jelentése szerint a brit hadsereg úgy döntött, hogy háromról öt hétre hosszabbítja meg az ukránok harci tanfolyamát, hogy Kijev potenciálisan több tízezer friss katonát kapjon a harcokban való részvételre.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...