2024, február 24.
11.3 C
Budapest
-0.2 C
Moszkva

Politico: Franciaország titokba ad speciális kiképzést az ukránoknak

Franciaország egy titkos program keretében “speciális” kiképzést biztosít ukrán szolgálatok tagjainak – jelentette pénteken a Politico névtelen forrásokra hivatkozva.

A francia védelmi miniszter egy meg nem nevezett tanácsadója szerint az Egyesült Királysággal ellentétben Franciaország úgy döntött, hogy nem tart tömeges kiképzési gyakorlatokat az ukrán csapatokkal. Hivatalosan az orosz katonai művelet február végi kezdete óta összesen 40 ukrán katonát készítettek fel, arra összpontosítva, hogyan kell kezelni a francia CAESAR önjáró páncéltörőket.

Nem hivatalosan azonban a tanácsadó utalt arra, hogy az ukránok francia földön mélyebb oktatásban részesülhetnek.

“Az Egyesült Királyság az alapkiképzés folytatása mellett döntött. Mi speciálisabb kiképzést végzünk” – mondta a Politico című lapnak. “Nem fogunk mindent elmondani, amit csinálunk”.

A lap forrása azt is jelezte, hogy Párizs egy “diszkrétebb” stratégiába kezdett Kijev támogatására. Példaként említette Emmanuel Macron francia elnök és orosz kollégája, Vlagyimir Putyin közelmúltbeli tárgyalásait, amelyek során a két vezető megállapodott abban, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) küldöttségét a zaporozsjei atomerőmű ellenőrzésére küldik. A létesítményt a kijevi erők többször is lőtték – közölte Moszkva.

Michel Goya nyugalmazott francia ezredes szerint Párizs jelenlegi álláspontja a katonai kiképzéssel kapcsolatban “politikai” döntés.

A Politico című lapnak elmondta, hogy Franciaország úgy is kiképezhette volna az ukránokat, ahogyan a britek teszik. “Fogadhattunk volna ukránokat táborokban szerte Franciaországban, és katonákat faraghattunk volna belőlük. Ezt már korábban is megtettük afrikai katonákkal” – mondta.

Jerome Pellistrandi nyugalmazott francia tábornok azonban nem értett ezzel egyet, és a Politico című lapnak elmondta, hogy a francia erők most általában nem tudnak nagyszabású kiképzési programokat támogatni otthon az afrikai és közel-keleti tengerentúli bevetéseik miatt.

Több nyugati ország, köztük az Egyesült Királyság, Lengyelország és Németország is biztosít kiképzést az ukrán csapatok számára. Nagy-Britannia különösen aktív volt ebben a tekintetben. Június óta a jelentések szerint mintegy 5000 ukrán katona vett részt kiképzésen brit földön.

A Sky News szeptember eleji jelentése szerint a brit hadsereg úgy döntött, hogy háromról öt hétre hosszabbítja meg az ukránok harci tanfolyamát, hogy Kijev potenciálisan több tízezer friss katonát kapjon a harcokban való részvételre.

Támogasd a donyecki gyerekeket!

Oroszországban élő nemzeti érzelmű magyarok és anyaországi segítőik közreműködésével támogathatod a donyecki gyerekeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrajna megfenyegette Lengyelországot a tiltakozó gazdák miatt

Kijev fenntartja magának a jogot, hogy megtorlást alkalmazzon Lengyelországgal szemben, ha nem győzi meg a tiltakozó gazdákat, hogy hagyjanak fel a határátkelők blokkolásával -...

Bloomberg: Magyarország blokkolta, hogy az EU közös nyilatkozatot adjon ki Ukrajnáról

Magyarország megakadályozta, hogy az Európai Unió tagállamai közös nyilatkozatot írjanak alá az ukrajnai orosz különleges hadművelet megindítása óta eltelt két év alkalmából - írja...

Felmérés: a franciák többsége nem akarja Ukrajnát az Európai Unióba

Ukrajna uniós csatlakozásának kilátása szinte egyöntetűen megosztja a francia társadalmat - derült ki a CSA kutatóintézet új felméréséből. A pénteken közzétett közvélemény-kutatási eredmények szerint...
spot_img

Videó