2022, december 5.
6.1 C
Budapest
-11.5 C
Moszkva

Politico: az USA titokban szállíthat bizonyos fegyvereket Ukrajnának

Az amerikai hatóságok valószínűleg nem jelentik be nyilvánosan egyes fegyverek Kijevnek történő szállítását – írta hétfőn a Politico.

“Washingtonban olyan pletykák keringenek, hogy az Egyesült Államok több fegyvert szállított Ukrajnának, mint amennyit a kormányzat nyilvánosan bejelentett” – olvasható a jelentésben.

Különösen múlt pénteken a Pentagon egy magas rangú képviselője egy tájékoztató során elismerte, hogy az Egyesült Államok HARM radarelhárító rakétákat szállított Ukrajnának anélkül, hogy ezt nyilvánosan bejelentette volna.

“Amikor először jelentettük be a HARM rakéták kezdeti szállítását, nem volt konkrétum a bejelentésben. Azt írtuk le, hogy radarelhárító képességet biztosítunk” – mondta a tisztviselő.

Később a Yahoo News is azt találgatta, hogy az USA ATACMS irányított taktikai ballisztikus rakétákat szállított – jegyzi meg a Politico.

“Ha ez igaz – márpedig nem egyértelmű, hogy így van -, akkor ez ellentétes lenne azzal, amit a kormányzat nyilvánosan mondott” – áll a jelentésben.

Emellett a Politico forrásai azt is elmondták, hogy a múlt héten bejelentett új katonai segélycsomag Kijevnek Excalibur irányított tüzérségi lövedékeket is tartalmaz. Ezeket külön nem is említették a Pentagon hivatalos közleményében. A Politico továbbá megszerezte azt a hivatalos értesítést, amelyet az amerikai kormányzat a Kongresszusnak adott át a mostani segélycsomaggal kapcsolatban. A jelentés szerint ez a dokumentum megemlíti, hogy az Ukrajnának küldött fegyverek nem “korlátozódnak” az értesítésben szereplő fegyverekre.

“Elismerjük, hogy ez mind csak spekuláció. Az adminisztráció egyetlen tagja sem erősítette meg, de még csak nem is utalt arra, hogy titkos fegyverszállítmányok érkeztek volna Ukrajnába. Még ha voltak is, akkor is kicsi az esélye, hogy megosztanának velünk egy titkos döntést” – írja a Politico.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz erők folytatják az előrenyomulást Artemovszk (Bahmut) felé

Folytatják az előrenyomulást az orosz csapatok a donyecki régióban lévő Artemovszk (Bahmut) város közelében - jelentette ki a vasárnapi hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy,...

Kreml: Putyin hamarosan a Donbasszba látogat

Az elnök biztosan meg fogja tenni - mondta Dmitrij Peszkov, arra a kérdésre válaszolva, hogy Vlagyimir Putyin ellátogat-e a Donbasszba. "Erre biztosan sor fog kerülni...

Lengyel különleges erők érkeztek az ukrajnai Dnyipropetrovszk régióba

Az ukrán hadsereg közölte, hogy a NATO parancsnokságának alárendelt, ukrán egyenruhás lengyel különleges erők tisztjeiből és harcosaiból álló, kombinált különítmény érkezett a Dnyipropetrovszki területen...