2022, december 2.
2.3 C
Budapest
-10.4 C
Moszkva

A lengyel elnök kapta a kijevi “hírességek sétányának” első tábláját

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden Kijev központjában felavatta a “Bátorság sugárútját”, amellyel az Oroszország elleni harc támogatóit ünnepli. A nemzeti parlament előtt található helyszínt a hollywoodi Hírességek sétányára emlékeztető, az utcába ágyazott emléktáblák díszítik.

Andrzej Duda lengyel elnök, aki Kijevbe látogatott, hogy találkozzon Zelenszkijjel, részt vett a leleplezési ünnepségen, és átvette az első emléktáblát a helyszínen. Ez a harmadik alkalom, hogy Duda Ukrajnába utazott a február végén kitört ellenségeskedések óta.

“Andrzej Duda lengyel elnök neve mindig ott lesz ezen a sugárúton. A bátorság jelképe, a barátság jelképe, a támogatás jelképe Ukrajna számára, amikor erre igazán szükség van” – mondta Zelenszkij az ünnepségen.

A sétány nemcsak politikai vezetők, hanem más, meg nem nevezett “partnerek” nevei is szerepelnek majd a kollektív Nyugatról és máshonnan, akik a konfliktus kezdete óta segítik az ukrán kormányt – tette hozzá Zelenszkij.

Lengyelország Kijev legfőbb támogatói közé tartozik, több száz harckocsit, nagy hatótávolságú tüzérségi rendszert és más katonai eszközöket küldött az ukrán erők támogatására az Oroszország elleni harcban. Moszkva többször is figyelmeztette a kollektív Nyugatot, hogy ne “pumpálja” Ukrajnát fegyverekkel, és ragaszkodik ahhoz, hogy az ilyen segítség csak meghosszabbítaná a konfliktust és nem változtatja meg annak végkimenetelét.

Még júliusban Kijev elfogadott egy törvényt, amely az ukrán állampolgárokéhoz hasonló jogokat garantálnak a lengyeleknek. A kritikusok arra figyelmeztettek, hogy egy ilyen lépés az országok egyesüléséhez és a jövőben esetleg az ukrán állam felbomlásához vezethet.

Oroszország február 24-én csapatokat küldött Ukrajnába, arra hivatkozva, hogy Kijev nem hajtotta végre a minszki megállapodásokat, amelyek célja, hogy a donyecki és luganszki régiók különleges státuszt kapjanak az ukrán államon belül. A Németország és Franciaország közvetítésével létrejött jegyzőkönyveket először 2014-ben írták alá. Petro Porosenko volt ukrán elnök azóta elismerte, hogy Kijev fő célja az volt, hogy a tűzszünetet időnyerésre és “erős fegyveres erők létrehozására” használja fel.

2022 februárjában a Kreml független államként ismerte el a Donbassz köztársaságokat, és követelte, hogy Ukrajna hivatalosan is nyilvánítsa magát semleges országnak, amely soha nem csatlakozik semmilyen nyugati katonai blokkhoz. Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz offenzíva teljesen indokolatlan volt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Külföldi zsoldosokra mértek csapást az orosz erők a Donbasszban

Az orosz légierő és a tüzérség csapást mért a külföldi zsoldosok egyik ideiglenes telepítési pontjára a Donyecki Népköztársaságban lévő Csaszov Jarban (ukránul Csasziv Jar),...

A Kreml szerint elfogadhatatlanok Biden feltételei a tárgyalásokhoz

A Kreml szerint elfogadhatatlanok azok a feltételek, amelyeket Joe Biden amerikai elnök az Oroszországgal folytatott tárgyalások megkezdéséhez támasztott - mondta Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő. "Valójában,...

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...