2022, november 27.
6 C
Budapest
-2.9 C
Moszkva

Törökország: a Nyugat az ukrajnai konfliktus elhúzódását akarja

Több nyugati ország nem akarja az ukrajnai konfliktus végét, és lépéseket is tesznek az ENSZ és Törökország által közvetített, Moszkva és Kijev által aláírt gabonaüzlet meggátolására – közölte kedden a helyi médiában a török külügyminiszter.

Mevlüt Cavusoglu külügyminiszter a Haber Global török hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette, hogy több nyugati ország “azt akarja, hogy a háború folytatódjon”, hozzátéve, hogy nemcsak az Egyesült Államok, hanem egy maroknyi NATO-tagállam is. Ezen kívül konkrét államokat nem említett.

“Voltak olyanok is, akik szabotálni akarták a gabonaüzletet” – jegyezte meg, hozzátéve, hogy az Egyesült Államoknak semmi köze ezekhez a törekvésekhez, sőt, valójában segítőkész.

“Az USA hozzájárulása a következő volt: az orosz műtrágya exportjának akadályainak megszüntetése, a kikötők feloldása, [a] banki tranzakciókra vonatkozó korlátozások feloldása stb. De néhány európai ország szabotálni akarta ezeket” – mondta, jelezve, hogy Törökország továbbra is azon dolgozik, hogy a gabonamegállapodást betartsák.

A Fekete-tengeren keresztül történő gabonaexport feloldásáról szóló megállapodást Moszkva és Oroszország július végén írta alá az ENSZ közvetítésével Isztambulban folytatott tárgyalásokon, és célja a biztonságos tranzitútvonalak fenntartása. A megállapodás célja továbbá, hogy Oroszország műtrágyát és élelmiszeripari termékeket szállíthasson a globális piacokra. Számos szakértő és tisztviselő úgy véli, hogy a megállapodás fontos szerepet játszik a globális élelmiszerbiztonsági problémák enyhítésében.

Az egyik legnagyobb termelőnek számító Ukrajnából érkező búzaszállítások megszakadtak, miután Oroszország február végén katonai műveletet indított a szomszédos államban. A felek egymást okolták a válság előidézéséért.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlt héten azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy azzal próbálja meghosszabbítani az ukrajnai konfliktust, hogy “fegyverekkel, köztük nehézfegyverekkel pumpálja a kijevi rezsimet”.

Putyin kijelentette, hogy az ukránok az “ágyútöltelék” szerepét kapták Washington “oroszellenes projektjében”. Az elnök azt is mondta, hogy Moszkva azért indított offenzívát Ukrajnában, hogy “biztosítsa Oroszország és polgárai biztonságát, és megvédje a Donbassz lakosságát a népirtástól”.

Joe Biden amerikai elnök júniusban azt mondta, hogy a NATO támogatni fogja Ukrajnát, “amíg csak szükséges”, hogy Kijev ne szenvedjen vereséget.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Egy amerikai tisztviselő szerint Oroszország egy nap alatt elpusztíthatja Ukrajnát

Az ukrán infrastruktúrára mért csapások megmutatták, hogy Oroszország rövid idő alatt képes elpusztítani az országot - írta honlapján Paul Craig Roberts, a Ronald Reagan-kormány...

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...