2022, december 8.
0.2 C
Budapest
-8.9 C
Moszkva

Ötéves csúcson a Kínába tartó orosz szénexport, ausztrál szenet már nem is rendel Peking

Kína 7,42 millió tonna orosz szenet vásárolt a múlt hónapban a vámügyi főigazgatóság szombaton közzétett adatai szerint.

Ez a szám a legmagasabb havi szint a hasonló statisztikák 2017-es alkalmazása óta. Kína júniusban 6,12 millió tonna, 2021 júliusában pedig 6,49 millió tonna szenet importált Oroszországból.

A nyugati felvásárlók úgy döntöttek, hogy elkerülik az Oroszországból érkező szállítmányokat az ország szénére vonatkozó, augusztus 11-én lengyel kezdeményezésre életbe lépett uniós tilalom előtt. Az embargó, amelynek célja Moszkva energiabevételeinek csökkentése, része az Oroszország ukrajnai katonai offenzívája miatti szankcióknak.

A nyugati korlátozások lehetőséget teremtettek az ázsiai hatalmak, különösen Kína és India számára, hogy kedvezményes áron növeljék az orosz szén felvásárlását. Az 5500 kcal fűtőértékkel rendelkező orosz termikus szénnel július végén a jelentések szerint tonnánként 150 dollár körüli áron kereskedtek, míg az ausztráliai Newcastle kikötőjében ugyanilyen minőségű szénért tonnánként több mint 210 dollárt kell fizetni.

Kína Oroszország legnagyobb szénvásárlója, tavaly több mint 50 millió tonna szenet szállított 7,4 milliárd dollár értékben vasúton és tengeren az orosz Távol-Keletről. Oroszország Kína teljes szénimportjának nagyjából 15%-át adta ebben az időszakban, és Indonézia után a második legnagyobb beszállítója volt.

A többnyire olcsóbb és rosszabb minőségű, 3800 kcal alatti fűtőértékkel rendelkező indonéziai szén kínai szállítása júliusban 11,7 millió tonnát tett ki, ami 22%-kal több júniushoz képest, de 40%-kal kevesebb az egy évvel korábbinál. Eközben az ország vámadatai szerint a múlt hónapban nem érkezett szénszállítmány Ausztráliából Kínába.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Putyin: az ukrajnai katonai művelet hosszabb ideig folytatódhat

Az ukrajnai katonai művelet még egy ideig folytatódhat - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán a Civil Társadalmi és Emberi Jogi Tanács ülésén....

Külföldi zsoldosokra és nyugati fegyverekre mértek csapást az orosz erők

Az orosz hadsereg csapást mért a külföldi zsoldosok ideiglenes telepítési pontjára a Harkovi területen található Borivszke (Borovszkoje) falu közelében - közölte az védelmi minisztérium....

Newsweek: az ukrán energetikai infrastruktúra heteken belül teljesen összeomlik

Ukrajna energetikai infrastruktúrájának működése karácsonyra teljesen leállhat - írja a Newsweek a Mercy Corps nevű civil szervezetre hivatkozva. "Az energetikai infrastruktúra heteken belül teljesen összeomolhat,...