2022, november 29.
0.9 C
Budapest
-6.3 C
Moszkva

Üvöltve tiltotta be az orosz szénimportot, most elismeri, hogy Lengyelországban nincs elég szén

A lengyel fogyasztóknak hamarosan problémákkal kell szembenézniük a szén elérhetőségével – jelentette ki Mateusz Morawiecki miniszterelnök, miközben Szczecin körzetében járt – írja a RIA Novosztyi.

A helyiek például azt kérdezték a miniszterelnöktől, hogy hol tudnak tonnánként 996 zlotyi (kb. 83 000 HUF) áron szenet vásárolni, miközben a körzetben három működő raktár közül csak egy kínálja azt tonnánként 2900 zlotyi (kb. 243 000 HUF) áron.

A kormányfő elmondta, hogy valójában probléma van a kapcsolódási ponton az általuk kiépített rendszer a rögzített árú szénvásárláshoz és a szabad piac között, amelynek megfelelően kellett volna reagálnia.

Az ország más részeiből is hasonló problémák jutnak a tudomásomra, hogy a szénraktárakban nincs meg az együttműködési szándék, amit eredetileg elképzeltünk” – mondta Morawiecki.

Andrzej Duda lengyel elnök aláírta azt a törvényt, amely kártérítést nyújt azoknak a vállalatoknak, amelyek a szenet legfeljebb 996 zloty/tonna (kb. 83 000 HUF) áron adják el a magánfogyasztóknak.

Mint Morawiecki elismerte, jelenleg nincs elég szén az országban.

“Az elmúlt években Oroszországból szállítottunk szenet a tűzhelyek számára. Az állami vállalatokat arra kérték, hogy ezt a szenet Kolumbiából, Indonéziából, a világ minden tájáról rendeljék meg. Hogy a szénnel teli hajók Lengyelországba induljanak” – magyarázta a miniszterelnök.

Becslései szerint az elkövetkező hetekben és hónapokban “sok probléma lesz a szén elérhetőségével”.

A miniszterelnök elmondta, hogy a kormány “más, további egyezményeken, a rendszer még más elemein” gondolkodik, hogy a közeljövőben elérhetővé tegye a szenet.

Lengyelország teljes mértékben megtiltotta az Oroszországból származó szén importját mind az állami, mind a magánvállalkozások számára. Ez drámaian befolyásolta a tüzelőanyag piaci elérhetőségét és az árát. A magánszolgáltatóktól származó szén tonnánkénti ára eléri a háromezer zlotyt. A lengyel Éghajlatvédelmi és Környezetvédelmi Minisztérium 60 napra feloldotta a fűtésre használt szénre vonatkozó minőségi követelményeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -

UKRÁN VÁLSÁG

Az időjárás és járműhiány miatt az ukránok nem tudják evakuálni sérültjeiket

Az időjárás és az erők hiányosságai miatt az ukránok számára sokkal nehezebbé vált a sebesültek evakuálása Kupjanszk és Kraszno-Limanszk irányában - mondta a RIA...

A Kreml cáfolja az ukrán állításokat arról, hogy az orosz erők elhagyják a zaporozsjei atomerőművet

Nem igaz, hogy az orosz erők a zaporozsjei atomerőmű elhagyására készülnek - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn. Peszkov az ukrán Enerhoatom...

Klicsko Kijev részleges evakuálására figyelmeztet

Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko figyelmeztetett, hogy az ukrán főváros részleges kiürítésére kerülhet sor, mivel a hatóságok arra számítanak, hogy a jövő évben is lesznek...