2022, június 26.
31.7 C
Budapest
30.7 C
Moszkva

Ötéves csúcshoz közelít a rubel az euróval szemben

Az orosz rubel hétfőn ötéves csúcs felé közelít az euróval szemben, példátlan ellenállóképességről téve tanúbizonyságot a Nyugat által Moszkva ellen valaha bevezetett legdrasztikusabb szankciók ellenére. A rubelt a múlt héten a Bloomberg a világ legjobban teljesítő valutájának minősítette.

A rubel több mint 1%-kal erősödött, és alig 65 rubel felett kereskedtek vele az euróval szemben, ezzel 2017 júniusa óta a legerősebb szintre került.

Az orosz valuta hasonlóan erősödött az amerikai dollárral szemben is, és 63 rubel/dollár felett kereskedtek vele, ami 2020 februárja óta a legerősebb árfolyam közelében mozog a zöldhasúval szemben.

A rubel történelmi mélypontra, 120 fölé esett a dollárhoz és 130 fölé az euróhoz képest az Ukrajnával kapcsolatos szankciók első hulláma alatt még március elején, de azóta csaknem megduplázta az értékét.

A legutóbbi felértékelődésre az orosz kormány által bevezetett támogató intézkedések sorozata miatt került sor. Az ideiglenes tőkekorlátozás mellett az orosz pénzügyminisztérium arra kötelezte az orosz exportőröket, hogy devizabevételeik 80%-át értékesítsék.

A rubelalapú mechanizmus bevezetése a gázexport kifizetéseire szintén hozzájárult a rubel stabilizálásához, növelve a valuta piaci kínálatát és élénkítette a keresletet.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS