2023, február 9.
-1.1 C
Budapest
-1.8 C
Moszkva

Ötéves csúcshoz közelít a rubel az euróval szemben

Az orosz rubel hétfőn ötéves csúcs felé közelít az euróval szemben, példátlan ellenállóképességről téve tanúbizonyságot a Nyugat által Moszkva ellen valaha bevezetett legdrasztikusabb szankciók ellenére. A rubelt a múlt héten a Bloomberg a világ legjobban teljesítő valutájának minősítette.

A rubel több mint 1%-kal erősödött, és alig 65 rubel felett kereskedtek vele az euróval szemben, ezzel 2017 júniusa óta a legerősebb szintre került.

Az orosz valuta hasonlóan erősödött az amerikai dollárral szemben is, és 63 rubel/dollár felett kereskedtek vele, ami 2020 februárja óta a legerősebb árfolyam közelében mozog a zöldhasúval szemben.

A rubel történelmi mélypontra, 120 fölé esett a dollárhoz és 130 fölé az euróhoz képest az Ukrajnával kapcsolatos szankciók első hulláma alatt még március elején, de azóta csaknem megduplázta az értékét.

A legutóbbi felértékelődésre az orosz kormány által bevezetett támogató intézkedések sorozata miatt került sor. Az ideiglenes tőkekorlátozás mellett az orosz pénzügyminisztérium arra kötelezte az orosz exportőröket, hogy devizabevételeik 80%-át értékesítsék.

A rubelalapú mechanizmus bevezetése a gázexport kifizetéseire szintén hozzájárult a rubel stabilizálásához, növelve a valuta piaci kínálatát és élénkítette a keresletet.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Foreign Policy: Ukrajna a következő 10 napban hatalmas orosz invázióra számít

Moszkva több százezer katonát összpontosított az ország keleti részén, brutális taktikával és emberhadjáratokkal igyekszik megtörni az ukrán fegyveres erők védelmét - írja a Foreign...

Amerikai képviselő: az USA fejezze be az ukrán hadsereg finanszírozását

Az Egyesült Államoknak fel kell hagynia azzal, hogy dollármilliárdokat küldjön Ukrajna hadseregének megerősítésére - jelentette ki Matt Gaetz republikánus képviselő hétfőn a képviselőházban tartott...

Videó: leégett az Ukrajnának drónokat szállító amerikai katonai gyár Lettországban

Nagy erejű tűz ütött ki az amerikai Edge Autonomy katonai drónokat gyártó vállalat üzemében a Riga melletti Marupe-ban. A hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy...