2022, június 27.
33 C
Budapest
31.6 C
Moszkva

Moszkva: sérült katonákat evakuálnak az Azovsztalból

A mariupoli Azovstal acélművet blokád alatt tartó orosz és szövetséges csapatok lehetővé teszik, hogy a sebesült ukrán katonák elhagyják az erődítményt és Novoazovszkba, egy kórházba menjenek – közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium. Az evakuálást még hétfőn tervezik, miután megállapodás született – közölte a hadsereg.

Az orosz minisztérium közlése szerint felfüggesztették az ellenségeskedéseket Azovsztalnál, hogy a nap folyamán később lehetővé tegyék a humanitárius evakuálást.

Novoazovszk egy kisváros Mariupoltól mintegy 40 kilométerre keletre, amelyet a Donyecki Népköztársaság (DNR) népi milíciája ellenőriz. Az evakuált csapatok a jelek szerint a szakadár köztársaság őrizetében maradnak, amelyet Oroszország független államként ismert el, mielőtt február végén megindította támadását Ukrajna ellen.

Az Azovsztal az ukrán csapatok utolsó bástyájaként szolgál Mariupolban, amely egy jelentős kikötővárosban, ahol a leghevesebb harcok zajlottak Oroszország ukrajnai offenzívája során. A létesítmény földalatti alagutak és óvóhelyek kiterjedt hálózatával rendelkezik, ahol az ukrán harcosok rejtőzködnek.

Oroszország elutasította a helyszín lerohanását, mondván, hogy az túl sok katona életét követelné, és helyette a hosszan tartó ostromot választotta. Az ott állomásozó ukrán katonák, akik közül sokan a nacionalista Azov zászlóaljhoz tartoznak, hetek óta panaszkodnak az élelmiszer, az orvosi ellátás és a lőszer hiányára.

A DNR hétfőn közölte, hogy ukrán katonák egy csoportja fehér zászlóval hagyta el Azovsztalt.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS