2023, február 9.
-1.1 C
Budapest
-1.8 C
Moszkva

Moszkva: sérült katonákat evakuálnak az Azovsztalból

A mariupoli Azovstal acélművet blokád alatt tartó orosz és szövetséges csapatok lehetővé teszik, hogy a sebesült ukrán katonák elhagyják az erődítményt és Novoazovszkba, egy kórházba menjenek – közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium. Az evakuálást még hétfőn tervezik, miután megállapodás született – közölte a hadsereg.

Az orosz minisztérium közlése szerint felfüggesztették az ellenségeskedéseket Azovsztalnál, hogy a nap folyamán később lehetővé tegyék a humanitárius evakuálást.

Novoazovszk egy kisváros Mariupoltól mintegy 40 kilométerre keletre, amelyet a Donyecki Népköztársaság (DNR) népi milíciája ellenőriz. Az evakuált csapatok a jelek szerint a szakadár köztársaság őrizetében maradnak, amelyet Oroszország független államként ismert el, mielőtt február végén megindította támadását Ukrajna ellen.

Az Azovsztal az ukrán csapatok utolsó bástyájaként szolgál Mariupolban, amely egy jelentős kikötővárosban, ahol a leghevesebb harcok zajlottak Oroszország ukrajnai offenzívája során. A létesítmény földalatti alagutak és óvóhelyek kiterjedt hálózatával rendelkezik, ahol az ukrán harcosok rejtőzködnek.

Oroszország elutasította a helyszín lerohanását, mondván, hogy az túl sok katona életét követelné, és helyette a hosszan tartó ostromot választotta. Az ott állomásozó ukrán katonák, akik közül sokan a nacionalista Azov zászlóaljhoz tartoznak, hetek óta panaszkodnak az élelmiszer, az orvosi ellátás és a lőszer hiányára.

A DNR hétfőn közölte, hogy ukrán katonák egy csoportja fehér zászlóval hagyta el Azovsztalt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Foreign Policy: Ukrajna a következő 10 napban hatalmas orosz invázióra számít

Moszkva több százezer katonát összpontosított az ország keleti részén, brutális taktikával és emberhadjáratokkal igyekszik megtörni az ukrán fegyveres erők védelmét - írja a Foreign...

Amerikai képviselő: az USA fejezze be az ukrán hadsereg finanszírozását

Az Egyesült Államoknak fel kell hagynia azzal, hogy dollármilliárdokat küldjön Ukrajna hadseregének megerősítésére - jelentette ki Matt Gaetz republikánus képviselő hétfőn a képviselőházban tartott...

Videó: leégett az Ukrajnának drónokat szállító amerikai katonai gyár Lettországban

Nagy erejű tűz ütött ki az amerikai Edge Autonomy katonai drónokat gyártó vállalat üzemében a Riga melletti Marupe-ban. A hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy...