2023, március 29.
2.1 C
Budapest
4.7 C
Moszkva

Oroszországban betiltották az ukrán nacionalista, banderista jelképeket

Oroszországban betiltották az ukrán nacionalista, banderista jelképeket. Az erről szóló törvény szerdán jelent meg a hivatalos közlönynek minősülő Jogi Információs Portálon. Az orosz parlament alsóháza október 24-én fogadta el “A szovjet népnek az 1941-1945-ös Nagy Honvédő Háborúban aratott győzelme megörökítéséről” szóló törvényt, valamint a szabálysértési törvénykönyvet módosító jogszabályt, amelyet a felsőház egy hete szentesített.

A Vlagyimir Putyin államfő által kedden aláírt törvény azon szervezetek jelképeinek népszerűsítését, vagy nyilvános használatát tiltották meg és büntetik Oroszországban, amelyek a nürnbergi törvényszék, illetve az egyes országok katonai vagy megszálló hatóságainak bíróságai által bűnösnek nyilvánított csoportokkal, szervezetekkel, mozgalmakkal vagy személyekkel működnek együtt. Egyebek között olyanokról van szó, amelyek nem ismerik el a második világháborút követően a nürnbergi perben született ítéleteket. A győztes szövetséges hatalmak Nürnbergben ítélkeztek először a náci Harmadik Birodalom politikai, gazdasági és katonai vezetői felett.

A Szlon című orosz internetes portál magyarázata szerint az orosz törvény a fasiszta szervezetekkel együttműködő mozgalmak, közöttük az ukrán banderisták jelképeit tiltották be Oroszországban. Sztepan Banderát, a nyugat-ukrajnai Ukrán Nacionalisták Szervezete (OUN) egykori vezetőjét náci kollaboránsnak tartják Oroszországban. Szergej Zseleznyak, az orosz duma kormánypárti alelnöke, a most hatályba lépett jogszabály egyik kezdeményezője azt mondta, hogy a törvénnyel a növekvő nemzetközi antifasiszta mozgalmat támogatják.

A politikus szerint a neonácik rémületet keltve és az embereket terrorizálva nyílt fáklyás felvonulásokat tartanak Ukrajna városaiban. Zseleznyak bírálta a kijevi hatalmat, mert az szerinte támogatja a náci ideológiát azzal, hogy a radikális nacionalistáknak tetsző törvényeket fogad el. A duma Egységes Oroszország-párti alelnöke mindezzel szembeállította az úgynevezett donyecki és luhanszki népköztársaságokban a múlt vasárnap tartott parlamenti és elnökválasztásokat. Szerinte ugyanis – a Kijev és a külföld által el nem ismert – szavazással a szakadár délkelet-ukrajnai Új Oroszország lakossága “ragyogó választ adott valamennyi újnáci nacionalista erőnek, amely fegyverrel és erőszakkal próbálta megfosztani a Donyec-medence és Luhanszk népét attól a jogától, hogy úgy éljen szülőföldjén, ahogy akar, hogy saját nyelvén beszéljen, és ismerje, értékelje saját történelmét, kultúráját”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Először jelentette GDLSB okosbomba megsemmisítését az orosz védelmi tárca

Először tett említést GLSDB (rakétameghajtóval ellátott földi indítású precíziós bomba) lelövéséről keddi hadijelentésében az orosz védelmi minisztérium. Az Egyesült Államok idén januárban jelentette be, hogy...

USA: nincs értelme fejlett drónokat adni Ukrajnának, mert nincs esélyük az orosz légvédelemmel szemben

Az Egyesült Államok nem látja értelmét annak, hogy átadja Ukrajnának az MQ-9 Reaper felderítő és csapásmérő drónokat, mert azoknak nincs esélyük az orosz légvédelmi...

DNR: orosz kézre került a bahmuti színesfémüzem is

Az orosz erők szinte teljesen megtisztították az ipari övezetet, amelyen a bahmuti (Artyomovszk) színesfém-feldolgozó üzem (AZOM) található - közölte Gyenisz Pusilin, a nagyrészt orosz...
spot_img

Videó