2023, március 28.
2.1 C
Budapest
2.3 C
Moszkva

Idén több mint nyolcvan orosz mozifilmet tiltottak be Ukrajnában

Idén 84, Oroszországban készített mozifilm vetítését és forgalmazását tiltották meg Ukrajnában – közölte pénteken a kijevi kulturális minisztérium.

A feketelistára tett filmek nem mutathatók be az ukrán tévécsatornákon, tilos nyilvános vetítésük és videotékákban való forgalmazások. A listára felkerült egyebek között a Mihail Bulgakov orosz író Mester és Margarita című regénye alapján készült többrészes film is, amire a minisztérium nem adott egyelőre magyarázatot. A sztálini rezsimmel szembehelyezkedő író ugyanis élete jelentős részét Kijevben élte le, a film alapjául szolgáló regényében pedig nyíltan kigúnyolta a szovjet rendszert értelmetlensége és igazságtalansága miatt.

Tiltólistára került még Arkagyij és Borisz Sztrugackij tudományos-fantasztikus regénye, a Lakott sziget alapján készült film. A Sztrugackij-fivérek 1969-ben írt scifije annak idején a Szovjetunióban csak cenzúrázva jelenhetett meg. Borisz Sztrugackij a kilencvenes évek elején írta vissza a regénybe a kicenzúrázott részeket, és a könyvet 2008-ban filmesítették meg Fjodor Bondarcsuk rendezésében Oroszországban. Betiltották Ukrajnában az 1980-ban elhunyt világhírű szabadgondolkodású színész, énekes és költő, Vlagyirmir Viszockij életéről szóló Köszönöm, hogy élek című filmet is.

Tavaly 81 orosz filmet tiltottak be, az elmúlt években pedig összesen 579 filmet és sorozatot. Kijev részben ezekkel a szankciókkal válaszol arra, hogy 2014-ben Oroszország újraegyesült a Krím félszigettel.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kép: az ukrán ENSZ delegáció, nem ukrán, hanem orosz tolmácsot hallgat

Dmitrij Poljanszkij, Oroszország ENSZ-missziójának helyettes vezetője egy képet osztott meg a Twitteren, amely látszik, hogy az ukrán delegáció orosz tolmácsot hallgatva vesz részt az...

Der Spiegel: Németország leszállította a 18 Leopard 2 harckocsit Ukrajnának

A német kormány által Kijevnek ígért Leopard 2 harckocsikat leszállították Ukrajnának - írja a Der Spiegel magazin saját forrásaira hivatkozva. Mintegy két hónappal azután, hogy...

Az ukrán vezetés még tagadja, de katonáik beismerték Bahmut bekerítését a sajtónak

Az orosz egységek szinte teljesen körülzárták Artemivszk (Bahmut) városát - idézte a Strana.ua ukrán portál Jevhen Dikij volt Ajdar zászlóalj századparancsnokot. "Ha Bahmut most körülbelül...
spot_img

Videó