2023, március 22.
7.8 C
Budapest
2.8 C
Moszkva

Oroszországban 30 külföldi szervezetet tiltottak be az elmúlt hat évben, hogy megakadályozzák a beavatkozást az orosz belügyekbe

Oroszországban 2016 óta harminc külföldi szervezet tevékenységét tiltották be, hogy megakadályozzák az orosz belügyekbe való beavatkozásukat – jelentette ki Alekszandr Grebjonkin, az orosz nemzetbiztonsági tanács titkárának helyettese újságíróknak hétfőn Moszkvában az ország frissített nemzetbiztonsági stratégiáját kommentálva.

Grebjonkin szerint a betiltott szervezetek fenyegetést jelentettek Oroszország alkotmányos rendjére.

Az Interfax hírügynökség szerint az orosz igazságügyi minisztérium nyilvántartása szerint 2016 és 2021 között 31 szervezetet minősítettek “nem kívánatosnak” Oroszországban. Négy szervezet már 2015 óta ebbe a kategóriába tartozik.

Grebjonkin azt hangoztatta, hogy az Oroszország megosztására törekvő “destruktív erők” akciói mind bel-, mind külföldön aktívabbá váltak, csakúgy, mint a külföldi kémszolgálatok hírszerző és felforgató tevékenysége.

“Egyúttal felpörögtek azok a célirányos erőfeszítések, amelyek célja a hagyományos értékek szétmosása, a világtörténelem és benne Oroszország szerepének eltorzítása, a nácizmus rehabilitálása, a nemzetiségi és vallási ellentétek szítása, az információ szférájában való manipuláció”– fogalmazott az orosz tisztségviselő.

Grebjonkin szerint az állam és a társadalom biztonsága elleni fenyegetéseknek az a felsorolása, amely a nemzetbiztonsági stratégia előző, 2015. december 31-én elfogadott változatában szerepel, nem vesztette el aktualitását, de a változó körülmények valamelyest módosítottak rajta és új veszélyeket is teremtettek.

A biztonsági tanács helyettes titkára a fenyegetések között nevezte meg a terrorszervezetek toborzó és propagandatevékenységét, valamint tulajdon elleni bűncselekmények magas szintjét a víz-, a biológiai és az erdei erőforrások, a lakóingatlanok és a közművek, valamint a hitelezés és a pénzügyek területén. Rámutatott, hogy a szélsőséges természetű bűncselekmények mintegy 60 százalékát az internet segítségével követik el.

A magánszemélyek tulajdona elleni, informatikai eszközökkel elkövetett bűncselekmények száma az elmúlt öt év alatt a 25-szörösére nőtt.

Grebjonkin szerint az orosz nemzetbiztonsági stratégia új változata első alkalommal tűzi ki feladatul az információs és kommunikációs technológiák felhasználásával elkövetett bűncselekmények megelőzését és visszaszorítását. Mint mondta, ez kiterjed a digitális devizák illegális célú felhasználásának megelőzését is.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Sojgu: Moszkva mérlegeli a szegényített uránt tartalmazó brit lövedékekre adható választ

A Kijevbe irányuló, szegényített uránt tartalmazó lövedékek szállítása arra kényszeríti Moszkvát, hogy mérlegelje, miként reagálhat - jelentette ki kedden Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter. "Ez...

Nem megerősített felvétel jelent meg az első Leopard harckocsiról a Donbasszban

A közösségi médiában jelent meg egy felvétel, amelyről azt állítják, hogy Donbasszban látható az első német Leopard 2A4-es harckocsi. Nincs megerősítve a felvétel hitelessége. 10...

Scholz: a Nyugatnak fel kell készülnie egy hosszú távú konfliktusra Ukrajnában

A Nyugatnak fel kell készülnie egy hosszú távú konfliktusra Ukrajnában - figyelmeztetett Olaf Scholz német kancellár. Azt jósolta, hogy a harcok befejezése után a...
spot_img

Videó