2022, december 6.
6.1 C
Budapest
-10.1 C
Moszkva

Oroszország visszautasítja Németország gázszállításra vonatkozó megjegyzéseit

Olaf Scholz német kancellár megjegyzései, miszerint Oroszország nem megbízható gázszállító, ellentmondanak a tényeknek – közölte hétfőn Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

“Ezek a kijelentések teljesen ellentétesek a valósággal és a szállítások történetével. Oroszország még a legnehezebb pillanatokban is folyamatosan teljesítette kötelezettségeit”. Peszkov újságíróknak Moszkvában.

A múlt héten Olaf Scholz német kancellár azt mondta, hogy Berlin nem számíthat többé Moszkvára a gázszállítások tekintetében. Scholz valószínűleg arra utalt, hogy a múlt hónapban 60%-kal csökkent az Északi Áramlat-1 gázvezetéken keresztül történő gázszállítás, a múlt héten pedig az éves karbantartás miatt teljesen leállt a szállítás. A két fejlemény gázhiányhoz vezetett az EU-ban, és pánikot keltett, hogy a szállítások nem folytatódnak. Az orosz szállítások azonban július 21-én 40%-os kapacitással újraindultak.

“[A dolgok] a mainál megbízhatóbbak nem lesznek”. mondta Scholz pénteken, utalva arra is, hogy nem győzték meg Oroszország azon kijelentései, miszerint a megjavított Siemens-turbina késedelmes visszatérése szükséges volt az Északi Áramlat-1 vezeték teljes körű működéséhez.

A turbina, amely a szankciók miatt ott rekedt, ahol Kanadában megjavították, most Németországban várja a szállítást Oroszországba. A vezeték üzemeltetője, a Gazprom az EU-ba irányuló gázszállítások csökkentése okaként a visszaszállítás késedelmét jelölte meg.

“Az, hogy most csökkent a szállítások mennyisége, az európaiak, különösen Németország által bevezetett törvénytelen korlátozásoknak köszönhető” – jelentette ki Peszkov.

Elmondása szerint a berendezéseket a folyamat minden formaságának teljesítése után fogják üzembe helyezni, és a gázszállítás a technológiailag lehetséges mennyiségben fog újraindulni.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zurabisvili: már harminchárom grúz katona halt meg Ukrajnában

Harminchárom, az ukrán erőket támogató grúz katona halt meg Ukrajnában - közölte Szalome Zurabisvili georgiai elnök hétfőn Varsóban, a lengyel  hivatali partnerével, Andrzej Dudával közösen...

Ezért volt ma rakétaeső: ukrán dróntámadás ért két orosz katonai repülőteret

Ukrajna támadást intézett katonai repülőterek ellen Szaratov és Rjazán térségében, három orosz katona meghalt - közölte a védelmi minisztérium sajtószolgálata. Erre válaszul indult a...

Rakéta áradat tart Ukrajna felé, több irányból – percről-percre frissítjük

Hétfő van, mondhatni menetrend szerint érkeznek az orosz rakéták az ukrajnai infrastruktúra ellen. Ukrán jelentések szerin masszív rakétatámadás kezdődött.  Kövesse az eseményeket percről percre.