2022, december 1.
5.5 C
Budapest
-9.8 C
Moszkva

Kína: az USA-nak segítenie kellene a békét Ukrajnában, ahelyett, hogy Oroszországot felveszi a terrorizmust támogatók listájára

Washingtonnak segítenie kellene az orosz-ukrán párbeszéd előmozdítását a béke érdekében, ahelyett, hogy azon munkálkodna, hogy Oroszországot felvegye a terrorizmust támogató államok listájára – mondta hétfőn Zhao Lijian kínai külügyminisztériumi szóvivő.

“Az Egyesült Államoknak kedvező feltételeket kellene teremtenie az orosz-ukrán béketárgyalások előmozdításához. Washingtonnak lépéseket kellene tennie az ukrajnai válság politikai rendezésének elősegítése érdekében” – mondta egy tájékoztatón, válaszolva a TASZSZ orosz hírügynökség azon kérdésére, hogy a pekingi tisztviselők hogyan vélekednek az amerikai kormány azon szándékáról, hogy Oroszországot a terrorizmus támogatójaként jelöljék meg.

A kínai diplomata leszögezte, hogy Peking a békemegállapodást tartja az ukrajnai de-eszkaláció egyetlen hatékony módjának.

“Washingtonnak több olyan lépést kellene tennie, amelyek pozitívan befolyásolják a politikai rendezést” – hangsúlyozta.

Korábban Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel folytatott telefonbeszélgetése során kijelentette, hogy ha a külügyminisztérium nem nyilvánítja Oroszországot a terrorizmus támogatójának az ukrajnai helyzet miatt, akkor a törvényhozás fogja ezt megtenni.

A Politico című lap szerint a két politikus a múlt héten tanácskozott erről a kérdésről. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a maga részéről azt mondta, hogy a Kreml helyteleníti ezeket a terveket.

“Másfelől azonban nagyon nehéz olyasmit tenni, ami még rosszabbá teheti az Oroszország és az Egyesült Államok közötti kapcsolatokat” – hangsúlyozta.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...