2022, november 27.
4.3 C
Budapest
-5.2 C
Moszkva

Ursula: fel kell készülnünk a legrosszabbra, Moszkva “előbb-utóbb” leállítja a gázszállításokat

Az Európai Uniónak fel kell készülnie a legrosszabb forgatókönyvre, az Oroszországból érkező földgázszállítások teljes leállítására – figyelmeztetett az Európai Bizottság elnöke a DPA német hírügynökségnek adott, hétfőn megjelent interjújában.

Ursula Von Der Leyen az Európai Bizottság múlt héten bemutatott sürgősségi energiaügyi tervéről kérdezve hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a blokk energiafüggetlenné váljon Oroszországtól, és hangsúlyozta, hogy csak idő kérdése, hogy Moszkva mikor dönt úgy, hogy teljesen megszakítja az EU-ba irányuló gázszállításokat.

“A Kreml nem megbízható partner Európa energiaellátásában. A Gazprom szándékosan alacsonyan tartja a tárolók szintjét. Eközben Oroszország tizenkét tagállamba csak részben vagy egyáltalán nem szállít gázt” – mondta Von Der Leyen, hozzátéve, hogy “Európának fel kell készülnie a legrosszabb forgatókönyvre: a gázszállítások teljes leállítására, előbb vagy utóbb”.

A Bizottság vezetője megjegyezte, hogy az EU célja, hogy legkésőbb 2027-re teljesen független legyen az orosz gáztól, és hogy a REPowerEU terv keretében mintegy 300 milliárd eurót fektetnek be a gáz megtakarítása és “a megújuló energiaforrásokra való átállás” felgyorsítása érdekében.

A továbbiakban felszólította azokat az EU-tagállamokat, amelyek nem függenek nagymértékben az orosz gázimporttól, hogy csatlakozzanak az energiatakarékossági törekvésekhez. Az EB elnöke figyelmeztetett, hogy még ha ezek az államok alig kapnak is gázt Moszkvából, akkor is súlyosan érintheti őket, ha az EU-ba irányuló orosz energiaszállítások teljes leállítása.

“Ezért fontos, hogy minden tagállam visszafogja a keresletet, mindenki többet takarékoskodjon, és osztozzon a jobban érintett tagokkal” – jelentette ki Von Der Leyen, hozzátéve, hogy “az energiaszolidaritás európai szerződéseink egyik alapelve”.

A múlt héten az Európai Bizottság “Gáztakarékosság a biztonságos télért” elnevezésű sürgősségi energiaügyi tervet terjesztett elő, amely minden uniós országot arra utasít, hogy szeptemberig 15%-kal csökkentse gázfogyasztását – ez a korlátozás 2023. március 31-ig tart. A tagállamokat arra is felkérték, hogy a cél elérése érdekében álljanak át megújuló energiára, vagy akár szénre, olajra és atomenergiára, és utasítsák polgáraikat, hogy szabályozzák gázfelhasználásukat.

A tervet kedden vitatják meg az uniós energiaügyi miniszterek. Von Der Leyen bizakodását fejezte ki, hogy a tervet elfogadják a miniszterek, akik “megértik felelősségüket”, hogy Európa biztonságosan átvészelje a következő két telet.

Több uniós tagállam azonban eddig ellenállt a tervnek: Spanyolország, Görögország és Portugália, Olaszország, Lengyelország és Magyarország azzal vádolta az Európai Bizottságot, hogy nem konzultált a tagállamokkal a rendszerről.

Közben Vlagyimir Putyin orosz elnök elutasította azt az elképzelést, hogy Moszkva leállíthatná az EU-ba irányuló gázszállításokat, és a múlt héten kijelentette, hogy az orosz energiaipari óriáscég, a Gazprom “kész annyit szállítani, amennyi szükséges”, de az EU “minden saját maga zárt le”.

Korábban Putyin “őrültnek és meggondolatlannak” nevezte az unió Oroszország elleni szankcióit, és azzal vádolta az EU vezetőit, hogy az Egyesült Államok utasítására gazdasági “öngyilkosságot” követnek el.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...

Videó: üres polcok és pánikfelvásárlás Kijevben

Az ukrán főváros lakói aktívan vásárolják fel az élelmiszereket, a kenyérpolcok üresek - közölte a Strana.ua ukrán online lap a Telegram-csatornáján. "A helyiek videókat tesznek...