2023, március 28.
2.1 C
Budapest
2.3 C
Moszkva

Oroszország teljesen leállította a gázszállítást Lengyelországon keresztül

Moszkva ellenszankciói tiltják a Jamal-Európa gázvezeték lengyel szakaszának használatát

A Gazprom orosz energiaipari nagyvállalat csütörtökön közölte, hogy Moszkva válasz szankciói miatt nem tudja használni a Jamal-Európa gázvezeték lengyelországi szakaszát az Európába irányuló gáztranzitra.

A vállalat szóvivője, Szergej Kuprijanov pontosította, hogy a szakasz az EuRoPol GAZ-hoz tartozik, amely a Gazprom és a PGNiG lengyel gázipari nagyvállalat közös vállalata. Ez utóbbi a Jamal-Európa gázvezeték lengyelországi szakaszának üzemeltetője.

Moszkva szerdán jóváhagyta azon vállalatok listáját, amelyekkel szemben különleges gazdasági intézkedéseket fog alkalmazni. A lista 31 céget tartalmaz, köztük a lengyel EuRoPol GAZ-t, valamint a Gazprom korábbi német egységeit. Az orosz tulajdonú leányvállalatot a múlt hónapban foglalták le a német hatóságok, és államosítják őket.

“A Gazprom számára ez azt jelenti, hogy tilos az EuRoPol GAZ tulajdonában lévő gázvezeték használata az orosz gáz Lengyelországon keresztül történő szállítására” – közölte a vállalat hivatalos Telegram-csatornáján.

Vlagyimir Putyin orosz elnök május 3-án rendelte el, hogy egyetlen orosz szervezet sem köthet üzleteket a szankciós listán szereplőkkel, sőt, a már meglévő üzletekből eredő kötelezettségeinek sem tehet eleget.

A rendelet megtiltja a termékek és nyersanyagok exportját a szankciós listán szereplő személyek és szervezetek számára.

Putyin szerint a rendelet válasz az Egyesült Államok és szövetségesei illegális intézkedéseire, amelyek célja, hogy Oroszországot, illetve annak állampolgárait és jogi személyeit megfosszák tulajdonjoguktól, illetve korlátozzák tulajdonjogaikat.

A Jamal-Európa gázvezeték Oroszországon, Beloruszon, Lengyelországon és Németországon halad keresztül. Oroszország Európa teljes gázszükségletének közel 40%-át látja el, és ez az útvonal az ország nyugati irányú szállításainak közel 15%-át teszi ki. A vezeték a közelmúltban fordított üzemmódban működött, Németországból Lengyelországba küldött gázt, miután Varsó nem fogadta el Moszkva követelését, hogy rubelben fizessen.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Trump: most azonnal véget kell vetni az ukrajnai konfliktusnak

Donald Trump volt amerikai elnök kijelentette, hogy az ukrajnai konfliktusnak "most azonnal véget kell vetni", megismételve azt, hogy kész 24 órán belül elérni a...

Kép: az ukrán ENSZ delegáció, nem ukrán, hanem orosz tolmácsot hallgat

Dmitrij Poljanszkij, Oroszország ENSZ-missziójának helyettes vezetője egy képet osztott meg a Twitteren, amely látszik, hogy az ukrán delegáció orosz tolmácsot hallgatva vesz részt az...

Der Spiegel: Németország leszállította a 18 Leopard 2 harckocsit Ukrajnának

A német kormány által Kijevnek ígért Leopard 2 harckocsikat leszállították Ukrajnának - írja a Der Spiegel magazin saját forrásaira hivatkozva. Mintegy két hónappal azután, hogy...
spot_img

Videó