2023, március 20.
14.8 C
Budapest
3.6 C
Moszkva

Hoppá! Hiába államosították a Gazprom leányait Nyugaton, feketelistára kerültek Moszkvában

Az orosz szankciós listán 31 szervezet szerepel Németországból, Franciaországból és más európai országokból, valamint az Egyesült Államokból és Szingapúrból. Ezek között vannak a Gazprom korábbi európai leányvállalatai, kereskedők és földalatti gáztárolók üzemeltetői.

A dokumentum szerint a listán szereplő vállalatokkal mostantól tilos lesz ügyleteket lebonyolítani. Különösen az orosz hatóságok, jogi személyek és állampolgárok nem köthetnek velük és az ellenőrzésük alá tartozó szervezetekkel üzleteket, nem teljesíthetik a velük kötött megállapodásokból eredő kötelezettségeket, és nem végezhetnek pénzügyi tranzakciókat a javukra. Ez magában foglalja a megkötött külkereskedelmi szerződéseket is. Ezeket a tilalmakat korábban Vlagyimir Putyin orosz elnök rendeletében állapították meg.

A Minisztertanács rendelete további kritériumokat is meghatározta az orosz szankciós listán szereplő vállalatokkal szemben. Ezek közé tartoznak az ilyen szervezetek javára kötött ügyletek, illetve az ilyen vállalatokkal vagy az ilyen vállalatok javára kötött kifizetések, értékpapírügyletek, vagy a szankcionált szervezetek tulajdonában lévő vagy általuk bérelt hajók, amelyek az ő érdekükben vagy nevükben lépnek be orosz kikötőkbe.

Mint a dokumentum meghatározza, “az e rendeletben előírtakat akkor kell végrehajtani, ha a különleges gazdasági intézkedéseket végrehajtó személyek információval rendelkeznek arról, hogy az intézkedést a szankcionált személyek javára hajtják végre”.

Ezenkívül a Pénzügyminisztériumot jelölték ki felelősnek a lista módosítására vonatkozó javaslatok minisztertanács elé terjesztéséért, valamint a szankcionált személyekkel folytatott egyes ügyletek ideiglenes engedélyezéséért. A rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.

A szankcionált vállalatok

Az orosz szankciós listán szerepel csaknem az összes egykori Gazprom leányvállalat, amelyek államosítottak, mint a Gazprom Germania GmbH, a Gazprom Schweiz AG, a Gazprom Marketing & Trading USA Inc, a Vemex, a Wingas, az EuRoPol GAZ vállalat.

2022. március 31-én a Gazprom Csoport megszüntette a Gazprom Germania Gmbh-ban fennálló részesedését és a tulajdonában lévő összes eszközt, ideértve a Gazprom Marketing & Trading Ltd. vállalatot is. A holding már nem tulajdonosa a Gazprom Export Business Services szentpétervári székhelyű leányvállalatának, amely viszont a Gazprom Germania GmbH egyedüli alapítója. Az orosz holding szerint ezeknek a vállalatoknak fel kell hagyniuk a Gazprom védjegyeinek használatával is.

A német gazdasági és éghajlatvédelmi minisztérium szeptember 30-ig a Gazprom Germania GmbH-t a Szövetségi Hálózati Ügynökség gondnoksága alá helyezte, hogy biztosítsa a zavartalan ellátást.

A Gazprom Germania egy nemzetközi vállalatcsoport, amely leányvállalata, a Gazprom Marketing & Trading révén földgázzal kereskedik az Egyesült Királyság spotpiacain és cseppfolyósított földgázt értékesít Délkelet-Ázsiában, leányvállalata, a Gazprom Schweiz AG révén pedig földgázzal kereskedik Közép-Ázsiában és a posztszovjet államokban, valamint Ausztriában, Olaszországban és Szerbiában. A földgáz kereskedelme és értékesítése Németországban elsősorban a Wingason keresztül történt, Csehországba és Szlovákiában pedig a Vemex Gazprom Germanián keresztül történik.

A Gazprom Germania több jelentős földgáztárolót is üzemeltet Németországban, különösen a Wingas-szal együttműködve Jemgumban és Rehdenben, valamint több projektet fejlesztett Szerbiában, Ausztriában és a Cseh Köztársaságban.

Az EuRoPol GAZ a Gazprom és a lengyel PGNiG közös vállalkozása, amely a Jamal-Európa gázvezeték lengyel szakaszának tulajdonosa.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Szijjártó Péter: Magyarország nem vesz részt az ukrajnai lőszerszállításokban

Magyarország nem vesz részt az ukrajnai lőszerszállításban, ugyanakkor nem is akadályozza az Európai Unió többi országát abban, hogy így tegyenek, ezért a kormány a...

Cseh elnök: Ukrajna csak egyszer próbálkozhat nagy ellentámadással

Ukrajna csak egy alkalommal próbálkozhat nagy ellentámadással az orosz erőkkel szemben, a következő tél után rendkívül nehéz lesz fenntartani a nyugati támogatás jelenlegi szintjét...

Asia Times: az USA elveszíti befolyását, mert alábecsülte Oroszországot

A vezető amerikai külpolitikai szakértők nemrégiben zárt ajtók mögött tartott konferenciáján kiderült, hogy Ukrajna a Nyugat minden erőfeszítése ellenére is a kimerítő konfliktus vereségét...
spot_img

Videó