2022, szeptember 25.
15 C
Budapest
7.4 C
Moszkva

Hoppá! Hiába államosították a Gazprom leányait Nyugaton, feketelistára kerültek Moszkvában

Az orosz szankciós listán 31 szervezet szerepel Németországból, Franciaországból és más európai országokból, valamint az Egyesült Államokból és Szingapúrból. Ezek között vannak a Gazprom korábbi európai leányvállalatai, kereskedők és földalatti gáztárolók üzemeltetői.

A dokumentum szerint a listán szereplő vállalatokkal mostantól tilos lesz ügyleteket lebonyolítani. Különösen az orosz hatóságok, jogi személyek és állampolgárok nem köthetnek velük és az ellenőrzésük alá tartozó szervezetekkel üzleteket, nem teljesíthetik a velük kötött megállapodásokból eredő kötelezettségeket, és nem végezhetnek pénzügyi tranzakciókat a javukra. Ez magában foglalja a megkötött külkereskedelmi szerződéseket is. Ezeket a tilalmakat korábban Vlagyimir Putyin orosz elnök rendeletében állapították meg.

A Minisztertanács rendelete további kritériumokat is meghatározta az orosz szankciós listán szereplő vállalatokkal szemben. Ezek közé tartoznak az ilyen szervezetek javára kötött ügyletek, illetve az ilyen vállalatokkal vagy az ilyen vállalatok javára kötött kifizetések, értékpapírügyletek, vagy a szankcionált szervezetek tulajdonában lévő vagy általuk bérelt hajók, amelyek az ő érdekükben vagy nevükben lépnek be orosz kikötőkbe.

Mint a dokumentum meghatározza, “az e rendeletben előírtakat akkor kell végrehajtani, ha a különleges gazdasági intézkedéseket végrehajtó személyek információval rendelkeznek arról, hogy az intézkedést a szankcionált személyek javára hajtják végre”.

Ezenkívül a Pénzügyminisztériumot jelölték ki felelősnek a lista módosítására vonatkozó javaslatok minisztertanács elé terjesztéséért, valamint a szankcionált személyekkel folytatott egyes ügyletek ideiglenes engedélyezéséért. A rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.

A szankcionált vállalatok

Az orosz szankciós listán szerepel csaknem az összes egykori Gazprom leányvállalat, amelyek államosítottak, mint a Gazprom Germania GmbH, a Gazprom Schweiz AG, a Gazprom Marketing & Trading USA Inc, a Vemex, a Wingas, az EuRoPol GAZ vállalat.

2022. március 31-én a Gazprom Csoport megszüntette a Gazprom Germania Gmbh-ban fennálló részesedését és a tulajdonában lévő összes eszközt, ideértve a Gazprom Marketing & Trading Ltd. vállalatot is. A holding már nem tulajdonosa a Gazprom Export Business Services szentpétervári székhelyű leányvállalatának, amely viszont a Gazprom Germania GmbH egyedüli alapítója. Az orosz holding szerint ezeknek a vállalatoknak fel kell hagyniuk a Gazprom védjegyeinek használatával is.

A német gazdasági és éghajlatvédelmi minisztérium szeptember 30-ig a Gazprom Germania GmbH-t a Szövetségi Hálózati Ügynökség gondnoksága alá helyezte, hogy biztosítsa a zavartalan ellátást.

A Gazprom Germania egy nemzetközi vállalatcsoport, amely leányvállalata, a Gazprom Marketing & Trading révén földgázzal kereskedik az Egyesült Királyság spotpiacain és cseppfolyósított földgázt értékesít Délkelet-Ázsiában, leányvállalata, a Gazprom Schweiz AG révén pedig földgázzal kereskedik Közép-Ázsiában és a posztszovjet államokban, valamint Ausztriában, Olaszországban és Szerbiában. A földgáz kereskedelme és értékesítése Németországban elsősorban a Wingason keresztül történt, Csehországba és Szlovákiában pedig a Vemex Gazprom Germanián keresztül történik.

A Gazprom Germania több jelentős földgáztárolót is üzemeltet Németországban, különösen a Wingas-szal együttműködve Jemgumban és Rehdenben, valamint több projektet fejlesztett Szerbiában, Ausztriában és a Cseh Köztársaságban.

Az EuRoPol GAZ a Gazprom és a lengyel PGNiG közös vállalkozása, amely a Jamal-Európa gázvezeték lengyel szakaszának tulajdonosa.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Borell: Putyin nem blöfföl a nukleáris fegyverekkel kapcsolatban, diplomáciai megoldás kell

Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője szombaton a BBC-nek nyilatkozva úgy vélte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nukleáris fegyvereket is bevethet, ha Moszkva erőit...

Több száz külföldi zsoldost semmisített meg az orosz légierő

Az elmúlt 24 órában az orosz légierő mintegy 200 ukrán fegyverest és mintegy háromszáz külföldi zsoldost semmisített meg Mikolajiv térségében - közölte a védelmi...

Szijjártó: az egyetlen megoldás a béke

A problémákra, amelyekkel Európának szembe kell néznie a háború és a szankciók miatt, az egyetlen megoldás a béke - mondta a külgazdasági és külügyminiszter...