2022, december 2.
2.6 C
Budapest
-11.6 C
Moszkva

Oroszország rekordmennyiségű LNG-t és szenet szállított Kínának

Oroszország szeptemberben rekordmennyiségű cseppfolyósított földgázt (LNG) és acélgyártáshoz használt szenet exportált Kínába – jelentette kedden a Bloomberg kínai vámadatokra hivatkozva.

A jelentés szerint Oroszország kokszszénkivitele Kínába a múlt hónapban 2,5 millió tonnára ugrott a tavaly szeptemberi mintegy 900 ezer tonnáról és az augusztusi 1,9 millió tonnáról. A teljes szénimport 20%-kal, közel 7 millió tonnára ugrott az előző év azonos időszakához képest.

Az LNG-szállítások az egy évvel korábbihoz képest harmadával, 819 000 tonnára emelkedtek. Nem világos, hogy Kína mennyi orosz gázt importált a csővezetékeken keresztül, ami a fő szállítási útvonal, mivel Peking az év eleje óta nem számolt be ezekről a szállításokról.

Kína orosz kőolajimportja a múlt hónapban 7,5 millió tonnára csökkent az augusztusi 8,3 millió tonnáról, de még mindig magasabb volt a tavalyi 6,1 millió tonnánál. Az orosz energiahordozók – beleértve az olajtermékeket is – összes beszerzése szintén enyhén csökkent, 7,5 milliárd dollárra a múlt hónapban az augusztusi 8,4 milliárd dollárról. Ezek még mindig jelentősen magasabbak voltak a tavalyi 4,7 milliárd dollárnál.

Kína összesített energiatermék-vásárlása Oroszországtól meghaladta az 51 milliárd dollárt az Oroszország ukrajnai katonai műveletének kezdete óta eltelt hét hónapban. Ugyanebben az időszakban 2021-ben Kína energiavásárlásai Oroszországtól 30 milliárd dollárt tettek ki.

A növekedés kölcsönösen előnyös együttműködést jelent a két ország között, ahol Oroszország a Nyugat által szankcionált energiatermékeire vevőt szerez, Kína pedig kihasználja a Moszkva által kínált kedvezményeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...