2022, december 2.
2.6 C
Budapest
-11.6 C
Moszkva

Kijev felszólította a menekültjeit, hogy tavaszig ne térjenek haza

Az országból elmenekült ukránok tavasz előtt nem térhetnek haza – jelentette ki kedden Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes. A távolmaradás megóvná őket a felesleges kockázatoktól, és segítene az országnak “túlélni” a mélyülő energiaválságot – tette hozzá.

Verescsuk kedden az országos televízióban azt mondta, hogy Oroszország vesztésre áll a harctéren, ezért az ukrán energetikai infrastruktúrát célba véve “a civil lakosság terrorizálására” tért át.

“Arra kérem, hogy ne térjenek vissza, túl kell élnünk a telet. Sajnos az elektromos hálózatok nem fogják túlélni, látják, hogy mit művel Oroszország. Nincs szükségük erre. Ha van lehetőségük maradni, jobb, ha külföldön töltik a telet” – mondta Verescsuk.

Azt mondta, szeretné, ha tavasszal mindenki visszatérne, hogy együtt építsék újjá az ukrán városokat és falvakat.

“A gyermekeinknek itt kell élniük és tanulniuk, de egyelőre fogjuk magunkat vissza, mert megértjük, hogy a helyzet romlani fog, és túl kell élnünk a telet. Túléljük a telet, aztán majd minden másra gondolunk” – tette hozzá.

A kijevi Razumkov központ augusztus végén közzétett felmérése szerint az ukrán menekültek több mint 90 százaléka tervezi, hogy valamikor hazatér. A visszatérni szándékozók több mint 88 százaléka tervezi, hogy ugyanabban a régióban fog élni, ahol az orosz hadművelet február 24-i kezdete előtt élt.

Ukrajnában rendszeres áramkimaradások vannak azóta, hogy Moszkva október 10-én tömeges csapásokat mért a kritikus infrastruktúrára, köztük az erőművekre, azzal vádolva Kijevet, hogy terrorista támadásokat intézett az orosz infrastruktúra ellen. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azóta arra kérte honfitársait, hogy a délután 5 és este 11 óra közötti áramfogyasztás korlátozásával enyhítsék a nehéz helyzetben lévő energiarendszerre nehezedő nyomást.

Hétfőn Jurij Vitrenko, az állami tulajdonú Naftogaz energiaipari óriásvállalat vezetője azt mondta, hogy Ukrajna “a történelem legnehezebb telével” néz szembe, amelyet “folyamatos áramkimaradások” jellemeznek. Kifejtette, hogy a közelmúltbeli orosz légicsapások olajfinomítókat is sújtottak, és “az áramtermelő erőművek mintegy 40 százalékát” tönkretették.

Ugyanezen a napon a Rozetka ukrán online kiskereskedő árulta el, hogy az elmúlt két hétben jelentősen megnőtt a kereslet “az energiaválság esetén szükséges áruk”, például cserépkályhák, powerbankok, gyertyák és gázégők iránt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...