2022, december 6.
5.1 C
Budapest
-10.8 C
Moszkva

Oroszország nukleáris hadgyakorlatról értesítette az Egyesült Államokat

A Pentagon bejelentette, hogy Oroszország hivatalosan értesítette az amerikai hatóságokat arról a tervéről, hogy a NATO jelenleg is zajló “Steadfast Noon” nukleáris gyakorlatai alatt éves gyakorlatokat tart nukleáris elrettentő erőivel.

“Az Egyesült Államokat értesítették, és amint azt már korábban is hangsúlyoztuk, ez egy rutinszerű éves gyakorlat Oroszország részéről” – mondta kedden Patrick Ryder légierő dandártábornok, szóvivő.

Az amerikai hadsereg nem közölt további részleteket, de elismerte, hogy Oroszország “eleget tesz fegyverzetellenőrzési kötelezettségeinek és átláthatósági kötelezettségeinek azzal, hogy megteszi ezeket az értesítéseket”.

Az orosz védelmi minisztérium még nem adott ki hivatalos közleményt a tervezett gyakorlat időpontjáról és mértékéről. Az ilyen gyakorlatok általában a nukleáris és nem nukleáris fegyverek átfogó tesztelését foglalják magukban, hogy biztosítsák a stratégiai elrettentő erők és a teljes parancsnoki lánc felkészültségét.

Oroszország legutóbb februárban tartott hasonló gyakorlatot, néhány nappal azelőtt, hogy Moszkva megkezdte volna ukrajnai katonai műveletét.

A bejelentés a jelenleg is zajló “Steadfast Noon” elnevezésű, október 30-ig tartó nukleáris gyakorlatok közepette történik, amelyek Belgium, az Északi-tenger és az Egyesült Királyság felett zajlanak.

A NATO a gyakorlatokat “rutinszerűnek” és “semmilyen aktuális világeseményhez nem kapcsolódónak” közölték, miközben kitartottak amellett, hogy nem használnak éles fegyvereket. A Steadfast Noonban 14 NATO-tagállam mintegy 60 különböző típusú repülőgépe vesz részt, köztük korszerű vadászrepülőgépek, megfigyelő- és tanker repülőgépek, valamint amerikai B-52-es nukleáris képességű stratégiai bombázók.

Vlagyimir Putyin elnök nemrégiben ígérte, hogy Oroszország “minden rendelkezésünkre álló eszközt” be fog vetni népe és területe védelme érdekében – ezt a kijelentést Washington és NATO-szövetségesei úgy értelmezték, mint burkolt fenyegetést a nukleáris fegyverek bevetésére.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár elutasította azokat az aggodalmakat, amelyek szerint a szövetség nukleáris állapota az Oroszországgal szembeni fokozott feszültségek közepette elszámolási hibát okozhat, és hangsúlyozta, hogy ehelyett “nagyon rossz jelzést” küldenének, ha a NATO az ukrajnai válság miatt lemondaná a nukleáris gyakorlatot.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zurabisvili: már harminchárom grúz katona halt meg Ukrajnában

Harminchárom, az ukrán erőket támogató grúz katona halt meg Ukrajnában - közölte Szalome Zurabisvili georgiai elnök hétfőn Varsóban, a lengyel  hivatali partnerével, Andrzej Dudával közösen...

Ezért volt ma rakétaeső: ukrán dróntámadás ért két orosz katonai repülőteret

Ukrajna támadást intézett katonai repülőterek ellen Szaratov és Rjazán térségében, három orosz katona meghalt - közölte a védelmi minisztérium sajtószolgálata. Erre válaszul indult a...

Rakéta áradat tart Ukrajna felé, több irányból – percről-percre frissítjük

Hétfő van, mondhatni menetrend szerint érkeznek az orosz rakéták az ukrajnai infrastruktúra ellen. Ukrán jelentések szerin masszív rakétatámadás kezdődött.  Kövesse az eseményeket percről percre.