2023, február 1.
5 C
Budapest
-0.1 C
Moszkva

Nukleáris hadgyakorlatot tart Európában a NATO, amerikai B-52-es bombázókkal

Hétfőn kezdődnek a NATO-gyakorlatok, amelyek célja a szövetség elrettentő képességének javítása, és amelyekben nukleáris fegyverek hordozására alkalmas stratégiai repülőgépek vesznek részt, az Oroszországgal az ukrajnai konfliktus miatt megnövekedett feszültségek közepette.

A “Steadfast Noon” elnevezésű gyakorlatok október 30-ig tartanak, és Belgium, az Északi-tenger és az Egyesült Királyság felett zajlanak. A NATO a gyakorlatokat “rutinszerűnek” minősítette, és “nem kapcsolódik semmilyen aktuális világeseményhez”, miközben kitartott amellett, hogy nem használnak éles fegyvereket.

A Steadfast Noonban összesen 14 ország és 60 különböző típusú repülőgép vesz részt. A repülőgépek között vannak korszerű vadászrepülőgépek, megfigyelő- és tanker repülőgépek, valamint amerikai B-52-es nukleáris fegyverekkel felszerelt stratégiai bombázók, amelyek az észak-dakotai Minot légibázisról érkeznek Európába.

“Ez a gyakorlat hozzájárul ahhoz, hogy a szövetség nukleáris elrettentő ereje továbbra is biztonságos, védett és hatékony maradjon” – jegyezte meg Oana Lungescu NATO-szóvivő.

Csütörtökön a Belga Koalíció a Nukleáris Fegyverek Ellen nevű szervezet sürgette a katonai blokkot a gyakorlatok lemondására, hangsúlyozva, hogy “az Oroszországgal fennálló nagy nukleáris feszültségek közepette felelőtlenség” ilyen tevékenységet folytatni.

Csütörtökön a nemzetbiztonsági tanács koordinátora, John Kirby a gyakorlatokat kommentálva azt mondta, hogy a Steadfast Noon-t már jóval azelőtt megtervezték, hogy február végén megkezdődött volna Oroszország ukrajnai katonai hadjárata. Hozzátette, hogy a gyakorlatok több mint 600 mérföldre (1000 kilométerre) lesznek Oroszország határaitól.

Kirby elmondta továbbá, hogy az Egyesült Államok arra számít, hogy Oroszország a közeljövőben saját éves stratégiai nukleáris gyakorlatot tart. “Arra számítunk, hogy [az oroszok] gyakorlata több napig fog tartani” – jelentette ki, hozzátéve, hogy Washington szerint ez “a szokásos kereteken belüli” akciókat, például stratégiai eszközök bevetését is magában foglalja majd. Moszkva azonban még nem jelentett be ilyen típusú gyakorlatot.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Putyin: meg kell akadályozni az orosz régiók ukrán lövetését

Prioritásnak nevezte a határmenti orosz régiók ukrán lövetésének megakadályozását Vlagyimir Putyin orosz elnök egy szerdai tanácskozáson. "Elsődleges feladat a lövetés lehetőségének kiküszöbölése, ez a katonai...

Hivatalos: már a fogyatékkal élőket is besorozzák az ukránok

Már mozgósíthatják azokat az ukránokat, akik egészségi állapotuk miatt korlátozottan vagy nem alkalmasak a katonai szolgálatra - jelentette a helyi média Roman Horbacsra, az...

A Kreml szerint nagy lesz a lelkesedés a nyugati tankok megsemmisítésére

Az orosz vállalkozások és tisztviselők által a nyugati haditechnikai eszközök ukrajnai megsemmisítéséért felajánlott pénzjutalmak elkerülhetetlenül több lelkesedőhöz fognak vezetni, akik hajlandóak lesznek vállalni a...