2022, augusztus 16.
27.5 C
Budapest
26 C
Moszkva

Oroszország már a gabonaexportért is rubelt kér

Az orosz kormány gabonával, napraforgóolajjal és a liszttel egészítette ki azon exporttermékek listáját, amelyekért rubelben kell fizetni. A döntést hatályba léptető határozatot pénteken fogadták el, és tették közzé a hivatalos jogi információs portálon.

A határozat arról is rendelkezik, hogy a nemzeti valutában fizetendő vámokat egy évvel, 2023. augusztus 31-ig meghosszabbítják az exportált napraforgóolaj és napraforgóőrlemény tekintetében.

Az új fizetési mechanizmus részeként a búza kiviteli vámjának kiszámításánál az alapár tonnánként 15 000 rubel (több mint 267 dollár) lesz.

Oroszország a világ legnagyobb búzaexportőre és a napraforgómagok egyik fő szállítója.

Dmitrij Patrusev orosz mezőgazdasági miniszter ebben a hónapban azt mondta, hogy az ország csak “baráti országokba” fog mezőgazdasági termékeket exportálni.

A miniszter szerint Oroszország gabonatermése idén elérheti a 130 millió tonnát, ami elegendő lenne mind a hazai szükségletek fedezésére, mind az exportlehetőségek biztosítására.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Sojgu: nincs szükség nukleáris fegyverek bevetésére Ukrajnában

Ukrajnában nincsenek olyan célpontok, amelyek indokolnák egy orosz nukleáris csapást, ezért abszurd minden olyan állítás, hogy Oroszország nukleáris fegyvereket vethetne be katonai műveletben -...

Putyin: az USA ágyútölteléknek használja az ukránokat

Az Egyesült Államok azt akarja, hogy az ukrajnai konfliktus minél tovább elhúzódjon - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök. "Az ukrajnai helyzet azt mutatja, hogy az...

Lengyel és német zsoldosokat semmisítettek meg az orosz légicsapások

Az orosz hadsereg több tucatnyi zsoldost ölt meg Ukrajnában nagy pontosságú csapásokban - közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium. Közölték, hogy az orosz légierő a...