2022, december 2.
2.6 C
Budapest
-11.6 C
Moszkva

Az EU először vásárolt több LNG-t az USA-ból, mint vezetékes földgázt Oroszországból

Először fordult elő, hogy az EU több cseppfolyósított földgázt (LNG) vásárolt az Egyesült Államokból, mint vezetéken keresztül földgázt Oroszországból – közölte csütörtökön a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) ügyvezető igazgatója, Fatih Birol a Twitteren, hozzátéve, hogy az arány az orosz szállítások legutóbbi csökkenése miatt változott.

“Az Oroszország által az EU-ba irányuló földgázáramlás közelmúltbeli meredek csökkentése azt jelenti, hogy ez az első olyan hónap a történelemben, amikor az EU több földgázt importált az USA-ból cseppfolyósított földgáz formájában, mint csővezetéken keresztül Oroszországból” – írta Birol.

“Az orosz kínálat csökkenése miatt erőfeszítéseket kell tenni az EU kereslet csökkentésére, hogy felkészüljünk a kemény télre” – tette hozzá.

Az amerikai cseppfolyósított földgáz importjának megugrása az Európai Unió azon törekvése közepette történik, hogy csökkentse az orosz energiától való függőségét, ami megnehezíti a blokk számára az Ukrajnával kapcsolatos szankciók szigorítását.

Júniusban az Északi Áramlat gázvezetéken keresztül történő orosz gázszállítások 60%-kal csökkentek a Moszkva elleni nyugati szankciókból eredő technikai problémák miatt. Az orosz Gazprom közölte, hogy a Siemens Energy német berendezésszállító nem tudta időben visszaszállítani a gázszivattyú-egységeket egy kompresszorállomásra, mivel a javított turbinák az Ottawa által Oroszország ellen bevezetett szankciók miatt egy kanadai karbantartó létesítményben ragadtak.

Emellett a gázvezeték-üzemeltető azt tervezi, hogy július közepén 10 napra leállítja a Németországba irányuló gázáramlást a tervezett éves karbantartás miatt. A Nord Stream AG közleménye szerint július 11. és július 21. között mindkét vezetéken szünetel a szállítás.

Oroszország emellett leállította a gázszállításokat Finnország, Lengyelország, Bulgária, a dán Orsted, a holland GasTerra vállalat és a Shell energiaóriás németországi szerződéseihez – mivel nem voltak hajlandók elfogadni a Moszkva által a nyugati szankciókra válaszul bevezetett “gázért rubelt” fizetési rendszert.

Márciusban az EU megállapodott abban, hogy idén további 15 milliárd köbméter amerikai LNG-t vásárol, hogy visszafogja az orosz gázvásárlásokat. Az unió 2022-re az orosz gázimport egyharmadát különböző forrásokból származó LNG-vel kívánja helyettesíteni.

A közelmúltig Oroszország Európába irányuló éves gázmennyisége a jelentések szerint mintegy 150 milliárd köbmétert tett ki, további 14-18 milliárd köbmétert pedig LNG formájában szállított. A kontinens teljes földgázimportjának több mint 40%-a Oroszországból származott.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...