2022, december 1.
5 C
Budapest
-10.2 C
Moszkva

Oroszország csak a barátságos országoknak szállít mezőgazdasági termékeket

Dmitrij Patrusev orosz mezőgazdasági miniszter csütörtökön kijelentette, hogy Oroszország gabonatermése az idén elérheti a 130 millió tonnát, ami elegendő lesz mind a hazai szükségletek fedezésére, mind az exportlehetőségek biztosítására.

A Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórum (SPIEF) alkalmából tartott beszédében számos kihívásra, köztük a megszakadt ellátási láncokra és a pénzügyi kalkulációk nehézségeire mutatott rá.

Patrusev szerint Oroszországnak le kell küzdenie ezeket az akadályokat annak érdekében, hogy élelmiszerrel lássa el azokat az országokat, amelyeknek a legnagyobb szükségük van rá.

“A mi [mezőgazdasági] termékeink a külföldi piacokon lesznek, de csak azokban az országokban, amelyek barátságosak velünk, amelyek nem gördítenek akadályokat és nehézségeket elénk” – mondta újságíróknak.

Oroszország idén bőséges gabonatermésre számít, beleértve a rekord búzatermést is – közölte Vlagyimir Putyin elnök a múlt hónapban. Hozzátette, hogy számos országot éhínség fenyeget, hangsúlyozva, hogy a helyzetért teljes mértékben “a nyugati elit” a felelős.

A gabonaválság világszerte érezhető, mivel a búza ára az elmúlt két hónapban rekordmagasságba szökött.

Az időjárás és a Covid-járvány által már amúgy is sújtott globális élelmiszerpiacot újabb csapás érte az orosz-ukrán konfliktus és a Moszkva elleni nyugati szankciók miatt. Ezek félelmet keltettek a globális élelmezési bizonytalanságtól és éhínségtől.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...