2022, szeptember 25.
15 C
Budapest
7.4 C
Moszkva

Oroszország leállítja az áramszállításokat Finnországba

Az Inter RAO orosz közműszolgáltatóra hivatkozva a Fingrid finn állami villamosenergia-hálózat üzemeltetője közölte, hogy az Oroszországból importált villamos energia kereskedelmét felfüggesztik, mert nehézségekbe ütköztek a piacon értékesített villamos energia kifizetése.

“Kénytelenek vagyunk felfüggeszteni az áramimportot május 14-től” – közölte a RAO Nordic, az orosz Inter RAO finnországi leányvállalata, hozzátéve, hogy “nem tudja teljesíteni az Oroszországból importált villamos energia kifizetéseit”.

A Fingrid szerint “nincs veszélyben a Finnország megfelelő áramellátása”, megjegyezve, hogy az Oroszországból származó áram a teljes finnországi fogyasztásnak csupán 10%-át teszi ki.

A csökkent ellátást a Svédországból érkező import növelésével, valamint részben a hazai termeléssel lehet kompenzálni – mondta Reima Päivinen, a Fingrid vezető alelnöke.

A Fingrid a múlt hónapban közölte, hogy az energiarendszer biztonságának megőrzése érdekében korlátozza az Oroszországból érkező, határokon átnyúló összeköttetések átviteli kapacitását.

A finn média arról is beszámolt, hogy Oroszország pénteken leállíthatja Finnország földgázellátását a nemzet NATO-csatlakozási pályázata miatt. Oroszország cáfolta a híreket, amelyet Dmitrij Peszkov a Kreml szóvivője “kacsának nevezett”.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Borell: Putyin nem blöfföl a nukleáris fegyverekkel kapcsolatban, diplomáciai megoldás kell

Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője szombaton a BBC-nek nyilatkozva úgy vélte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nukleáris fegyvereket is bevethet, ha Moszkva erőit...

Több száz külföldi zsoldost semmisített meg az orosz légierő

Az elmúlt 24 órában az orosz légierő mintegy 200 ukrán fegyverest és mintegy háromszáz külföldi zsoldost semmisített meg Mikolajiv térségében - közölte a védelmi...

Szijjártó: az egyetlen megoldás a béke

A problémákra, amelyekkel Európának szembe kell néznie a háború és a szankciók miatt, az egyetlen megoldás a béke - mondta a külgazdasági és külügyminiszter...