2022, május 17.
18.8 C
Budapest
10.3 C
Moszkva
Hiredetés

Oroszország leállítja az áramszállításokat Finnországba

Az Inter RAO orosz közműszolgáltatóra hivatkozva a Fingrid finn állami villamosenergia-hálózat üzemeltetője közölte, hogy az Oroszországból importált villamos energia kereskedelmét felfüggesztik, mert nehézségekbe ütköztek a piacon értékesített villamos energia kifizetése.

“Kénytelenek vagyunk felfüggeszteni az áramimportot május 14-től” – közölte a RAO Nordic, az orosz Inter RAO finnországi leányvállalata, hozzátéve, hogy “nem tudja teljesíteni az Oroszországból importált villamos energia kifizetéseit”.

A Fingrid szerint “nincs veszélyben a Finnország megfelelő áramellátása”, megjegyezve, hogy az Oroszországból származó áram a teljes finnországi fogyasztásnak csupán 10%-át teszi ki.

A csökkent ellátást a Svédországból érkező import növelésével, valamint részben a hazai termeléssel lehet kompenzálni – mondta Reima Päivinen, a Fingrid vezető alelnöke.

A Fingrid a múlt hónapban közölte, hogy az energiarendszer biztonságának megőrzése érdekében korlátozza az Oroszországból érkező, határokon átnyúló összeköttetések átviteli kapacitását.

A finn média arról is beszámolt, hogy Oroszország pénteken leállíthatja Finnország földgázellátását a nemzet NATO-csatlakozási pályázata miatt. Oroszország cáfolta a híreket, amelyet Dmitrij Peszkov a Kreml szóvivője “kacsának nevezett”.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés -spot_img

FRISS