2023, április 1.
11.4 C
Budapest
5.7 C
Moszkva

Oroszország leállítja az áramszállításokat Finnországba

Az Inter RAO orosz közműszolgáltatóra hivatkozva a Fingrid finn állami villamosenergia-hálózat üzemeltetője közölte, hogy az Oroszországból importált villamos energia kereskedelmét felfüggesztik, mert nehézségekbe ütköztek a piacon értékesített villamos energia kifizetése.

“Kénytelenek vagyunk felfüggeszteni az áramimportot május 14-től” – közölte a RAO Nordic, az orosz Inter RAO finnországi leányvállalata, hozzátéve, hogy “nem tudja teljesíteni az Oroszországból importált villamos energia kifizetéseit”.

A Fingrid szerint “nincs veszélyben a Finnország megfelelő áramellátása”, megjegyezve, hogy az Oroszországból származó áram a teljes finnországi fogyasztásnak csupán 10%-át teszi ki.

A csökkent ellátást a Svédországból érkező import növelésével, valamint részben a hazai termeléssel lehet kompenzálni – mondta Reima Päivinen, a Fingrid vezető alelnöke.

A Fingrid a múlt hónapban közölte, hogy az energiarendszer biztonságának megőrzése érdekében korlátozza az Oroszországból érkező, határokon átnyúló összeköttetések átviteli kapacitását.

A finn média arról is beszámolt, hogy Oroszország pénteken leállíthatja Finnország földgázellátását a nemzet NATO-csatlakozási pályázata miatt. Oroszország cáfolta a híreket, amelyet Dmitrij Peszkov a Kreml szóvivője “kacsának nevezett”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kim Jodzsong: Kijevet nukleáris katasztrófa fenyegeti azzal, hogy azt hiszi, legyőzheti Oroszországot

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hazája jövőjével játszik, amikor atomfegyverek után kutat - jelentette ki szombaton Kim Jodzsong, Kim Dzsongun észak-koreai vezető befolyásos testvére a...

Védelmi miniszter: Németország nem tud több harckocsit adni Ukrajnának

Németország nem engedheti meg magának, hogy további harckocsikat adjon Ukrajnának - jelentette ki szombaton Boris Pistorius, az ország védelmi minisztere. Megjegyzései azután hangzottak el, hogy...

Morawiecki: Kijev 100 Rosomak páncélozott harckocsit vásárol Varsótól uniós és amerikai támogatásból

Ukrajna 100 Rosomak páncélozott személyszállító járművet fog vásárolni Lengyelországtól - jelentette be a lengyel miniszterelnök. "Az ukrán hadsereg 100 Rosomakot fog vásárolni tőlünk, amelyeket Siemianowice...
spot_img

Videó