2022, szeptember 25.
15 C
Budapest
7.4 C
Moszkva

Népszavazást tartanak Dél-Oszétia csatlakozásáról az Oroszországi Föderációhoz

Anatolij Bibilov, Dél-Oszétia hivatalban lévő elnöke július 17-re népszavazást tűzött ki a köztársaság Oroszországhoz történő csatlakozásának kérdéséről – írja a RIA Novosztyi.

Az elnök sajtószolgálata megjegyezte, hogy a döntés Dél-Oszétia népének történelmi kívánsága alapján, hogy újraegyesüljön Oroszországgal, valamint Dél-Oszétia alkotmánya 50. cikkének (16) bekezdésével összhangban született.

“A Dél-Oszét Köztársaság népszavazásán a következő kérdés lesz: “Támogatja-e Ön a Dél-Oszét Köztársaság és Oroszország egyesülését?”. A népszavazás időpontját 2022. július 17-re tűzik ki” – olvasható a rendeletben.

A májusi választásokon győztes Alan Gaglojev elnöki beiktatására május 21-e után kerül sor. Korábban azt mondta, hogy “amint eljön az idő, Dél-Oszétia készen áll népszavazást tartani az Oroszországi Föderációhoz történő csatlakozásról”.

Moszkva 2008. augusztus 26-án ismerte el Dél-Oszétia és Abházia függetlenségét, miután a hónap elején Oroszország kiállt Dél-Oszétia védelmére a grúz hadsereggel szemben, amely vissza akarta szerezni a terület feletti ellenőrzést. Azóta az orosz vezetés többször is kijelentette, hogy mindkét köztársaság elismerése a jelenlegi realitásokat tükrözi, és az nem áll felülvizsgálat alatt.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Borell: Putyin nem blöfföl a nukleáris fegyverekkel kapcsolatban, diplomáciai megoldás kell

Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője szombaton a BBC-nek nyilatkozva úgy vélte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nukleáris fegyvereket is bevethet, ha Moszkva erőit...

Több száz külföldi zsoldost semmisített meg az orosz légierő

Az elmúlt 24 órában az orosz légierő mintegy 200 ukrán fegyverest és mintegy háromszáz külföldi zsoldost semmisített meg Mikolajiv térségében - közölte a védelmi...

Szijjártó: az egyetlen megoldás a béke

A problémákra, amelyekkel Európának szembe kell néznie a háború és a szankciók miatt, az egyetlen megoldás a béke - mondta a külgazdasági és külügyminiszter...