2023, március 20.
14.8 C
Budapest
3.6 C
Moszkva

Népszavazást tartanak Dél-Oszétia csatlakozásáról az Oroszországi Föderációhoz

Anatolij Bibilov, Dél-Oszétia hivatalban lévő elnöke július 17-re népszavazást tűzött ki a köztársaság Oroszországhoz történő csatlakozásának kérdéséről – írja a RIA Novosztyi.

Az elnök sajtószolgálata megjegyezte, hogy a döntés Dél-Oszétia népének történelmi kívánsága alapján, hogy újraegyesüljön Oroszországgal, valamint Dél-Oszétia alkotmánya 50. cikkének (16) bekezdésével összhangban született.

“A Dél-Oszét Köztársaság népszavazásán a következő kérdés lesz: “Támogatja-e Ön a Dél-Oszét Köztársaság és Oroszország egyesülését?”. A népszavazás időpontját 2022. július 17-re tűzik ki” – olvasható a rendeletben.

A májusi választásokon győztes Alan Gaglojev elnöki beiktatására május 21-e után kerül sor. Korábban azt mondta, hogy “amint eljön az idő, Dél-Oszétia készen áll népszavazást tartani az Oroszországi Föderációhoz történő csatlakozásról”.

Moszkva 2008. augusztus 26-án ismerte el Dél-Oszétia és Abházia függetlenségét, miután a hónap elején Oroszország kiállt Dél-Oszétia védelmére a grúz hadsereggel szemben, amely vissza akarta szerezni a terület feletti ellenőrzést. Azóta az orosz vezetés többször is kijelentette, hogy mindkét köztársaság elismerése a jelenlegi realitásokat tükrözi, és az nem áll felülvizsgálat alatt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Szijjártó Péter: Magyarország nem vesz részt az ukrajnai lőszerszállításokban

Magyarország nem vesz részt az ukrajnai lőszerszállításban, ugyanakkor nem is akadályozza az Európai Unió többi országát abban, hogy így tegyenek, ezért a kormány a...

Cseh elnök: Ukrajna csak egyszer próbálkozhat nagy ellentámadással

Ukrajna csak egy alkalommal próbálkozhat nagy ellentámadással az orosz erőkkel szemben, a következő tél után rendkívül nehéz lesz fenntartani a nyugati támogatás jelenlegi szintjét...

Asia Times: az USA elveszíti befolyását, mert alábecsülte Oroszországot

A vezető amerikai külpolitikai szakértők nemrégiben zárt ajtók mögött tartott konferenciáján kiderült, hogy Ukrajna a Nyugat minden erőfeszítése ellenére is a kimerítő konfliktus vereségét...
spot_img

Videó