2022, május 17.
18.8 C
Budapest
10.3 C
Moszkva
Hiredetés

Népszavazást tartanak Dél-Oszétia csatlakozásáról az Oroszországi Föderációhoz

Anatolij Bibilov, Dél-Oszétia hivatalban lévő elnöke július 17-re népszavazást tűzött ki a köztársaság Oroszországhoz történő csatlakozásának kérdéséről – írja a RIA Novosztyi.

Az elnök sajtószolgálata megjegyezte, hogy a döntés Dél-Oszétia népének történelmi kívánsága alapján, hogy újraegyesüljön Oroszországgal, valamint Dél-Oszétia alkotmánya 50. cikkének (16) bekezdésével összhangban született.

“A Dél-Oszét Köztársaság népszavazásán a következő kérdés lesz: “Támogatja-e Ön a Dél-Oszét Köztársaság és Oroszország egyesülését?”. A népszavazás időpontját 2022. július 17-re tűzik ki” – olvasható a rendeletben.

A májusi választásokon győztes Alan Gaglojev elnöki beiktatására május 21-e után kerül sor. Korábban azt mondta, hogy “amint eljön az idő, Dél-Oszétia készen áll népszavazást tartani az Oroszországi Föderációhoz történő csatlakozásról”.

Moszkva 2008. augusztus 26-án ismerte el Dél-Oszétia és Abházia függetlenségét, miután a hónap elején Oroszország kiállt Dél-Oszétia védelmére a grúz hadsereggel szemben, amely vissza akarta szerezni a terület feletti ellenőrzést. Azóta az orosz vezetés többször is kijelentette, hogy mindkét köztársaság elismerése a jelenlegi realitásokat tükrözi, és az nem áll felülvizsgálat alatt.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés -spot_img

FRISS