2022, július 7.
27.8 C
Budapest
22.4 C
Moszkva

Oroszország kilép a Kereskedelmi Világszervezetből és a WHO-ból is

Az orosz Állami Duma (parlament) azt tervezi, hogy megvitatja az ország kilépését a Kereskedelmi Világszervezetből (WTO) és az Egészségügyi Világszervezetből (WHO) – közölte Pjotr Tolsztoj, a parlament alelnöke.

“A külügyminisztérium elküldte az Állami Dumának az ilyen megállapodások listáját, és a Föderációs Tanáccsal [a parlament felsőházával] együtt tervezzük, hogy értékeljük őket, majd javaslatot teszünk a kilépésre” – mondta Tolsztoj kedden.

Az alelnök elmondta, hogy Oroszország már felmondta tagságát az Európa Tanácsban, és a WTO-ból és a WHO-ból való kilépés következik.

“Oroszország kilépett az Európa Tanácsból, most a következő lépés a WTO-ból és a WHO-ból való kilépés, amelyek elhanyagoltak minden kötelezettséget hazánkkal szemben” – mondta.

Tolsztoj hozzátette, hogy a kormánytól azt várják, hogy felülvizsgálja Oroszország nemzetközi kötelezettségeit és olyan szerződéseit, amelyek jelenleg semmilyen előnnyel nem járnak, hanem közvetlenül károsítják az országot.

Áprilisban Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, hogy a nyugati államok által az orosz vállalatokkal szemben alkalmazott “törvénytelen” korlátozások ellentétesek a WTO szabályaival, és felszólította a kormányt, hogy június 1-jéig frissítse Oroszország stratégiáját a szervezetben.

A döntés a február végén indított ukrajnai katonai hadművelet miatt Moszkva ellen bevezetett átfogó nyugati szankciók közepette született. Azóta Oroszországot mintegy 10 000 célzott korlátozás érte, és ezzel a világ legszankcionáltabb országa lett.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrajnát letörölhetik a térképről – mondta Trump volt katonai tanácsadója

Ukrajna eltűnhet a térképről, ha nem sikerül békésen rendezni az Oroszországgal fennálló konfliktust - jelentette ki Douglas Macgregor ezredes, Trump volt katonai tanácsadója a...

Az orosz légierő légicsapással akadályozta meg, hogy ukrán zászlót tűzzenek ki a Kígyó-szigeten

Az orosz légierő megakadályozta, hogy az ukrán hadsereg zászlót tűzzön ki a Kígyó-szigeten, az ukrán fegyveres erők katonáinak egy részét egy nagy pontosságú rakétacsapás...

Felmérés: Ukrajna nem tudja legyőzni Oroszországot és területekről kell lemondani – mondják a németek

A németek csaknem fele úgy véli, hogy Ukrajnának területeket kellene átengednie az ország keleti részén, hogy békeszerződést kössön Oroszországgal - derül ki a német...