2023, március 24.
18.4 C
Budapest
5.7 C
Moszkva

Oroszország kilép a Kereskedelmi Világszervezetből és a WHO-ból is

Az orosz Állami Duma (parlament) azt tervezi, hogy megvitatja az ország kilépését a Kereskedelmi Világszervezetből (WTO) és az Egészségügyi Világszervezetből (WHO) – közölte Pjotr Tolsztoj, a parlament alelnöke.

“A külügyminisztérium elküldte az Állami Dumának az ilyen megállapodások listáját, és a Föderációs Tanáccsal [a parlament felsőházával] együtt tervezzük, hogy értékeljük őket, majd javaslatot teszünk a kilépésre” – mondta Tolsztoj kedden.

Az alelnök elmondta, hogy Oroszország már felmondta tagságát az Európa Tanácsban, és a WTO-ból és a WHO-ból való kilépés következik.

“Oroszország kilépett az Európa Tanácsból, most a következő lépés a WTO-ból és a WHO-ból való kilépés, amelyek elhanyagoltak minden kötelezettséget hazánkkal szemben” – mondta.

Tolsztoj hozzátette, hogy a kormánytól azt várják, hogy felülvizsgálja Oroszország nemzetközi kötelezettségeit és olyan szerződéseit, amelyek jelenleg semmilyen előnnyel nem járnak, hanem közvetlenül károsítják az országot.

Áprilisban Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, hogy a nyugati államok által az orosz vállalatokkal szemben alkalmazott “törvénytelen” korlátozások ellentétesek a WTO szabályaival, és felszólította a kormányt, hogy június 1-jéig frissítse Oroszország stratégiáját a szervezetben.

A döntés a február végén indított ukrajnai katonai hadművelet miatt Moszkva ellen bevezetett átfogó nyugati szankciók közepette született. Azóta Oroszországot mintegy 10 000 célzott korlátozás érte, és ezzel a világ legszankcionáltabb országa lett.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrán területek Romániához csatolására nyújtott be törvényjavaslatot egy román képviselő

Egy ellentmondásos törvényjavaslat, amelyet a héten nyújtottak be a román parlamentnek, azt sürgette, hogy a kormány 2027-ig hagyjon fel Ukrajna határainak elismerésével, és csatolja...

Amerikai tanácsadó: az ukrán tavaszi ellentámadás sokkolni fogja a világot

Az ukrán hadsereg készen áll arra, hogy a következő hetekben hatalmas offenzívát indítson az orosz csapatok ellen, amely megdöbbenti majd a globális közösséget -...

Medvegyev az Ukrajnába érkező külföldi katonai szakértők megsemmisítésére szólított fel

Az Ukrajnába szállított fegyvereket kísérő nyugati katonai szakértők legitim célponttá válnak az orosz hadsereg számára - jelentette ki Dmitrij Medvegyev, a Biztonsági Tanács helyettes...
spot_img

Videó