2022, július 7.
26.2 C
Budapest
30.6 C
Moszkva

Brüsszel az orosz gazdaság stabilizálódására számít – előrejelzés

Oroszország reál-GDP-je a 2021-ben regisztrált 4,7 százalékos növekedés után idén várhatóan 10,4 százalékkal csökken – derül ki az Európai Bizottság (EB) által nyilvánosságra hozott legfrissebb előrejelzésből.

Az ország exportbevételei a magas áraknak és a nyersanyagok iránti erős keresletnek köszönhetően várhatóan megugranak.

“Ez lehetővé teszi a kormány számára, hogy támogassa a rubelt, a kiszolgáltatott csoportokat és a gazdaságot, és 2022-ben 10,4%-ra mérsékli a reál-GDP csökkenését” – áll a jelentésben.

Az EB előrejelzése szerint az orosz gazdaság már 2023-ban stabilizálódhat, mivel az ország várhatóan alkalmazkodik az új valósághoz. Ugyanakkor a GDP növekedése jövőre is visszafogott, 1,5%-os marad, mivel a külföldi vállalkozások távozása által kiváltott, folyamatban lévő importhelyettesítés nem lesz elég hatékony.

“A világ többi részével való jövőbeli gazdasági kapcsolatok jellegével kapcsolatos bizonytalanság továbbra is gátolja a befektetői bizalmat, és komolyan korlátozza a gazdaság növekedési potenciálját” – áll az előrejelzésben.

A jelentés szerint az infláció idén meghaladja a 20%-ot a kínálati oldal szűk keresztmetszetei és az emelkedő importárak miatt. A jelentés szerint 2023-ban az infláció 10%-ra mérséklődik, mivel a vásárlóerő csökken és a fogyasztási szokások megváltoznak.

A kilátások szerint az ország áru- és szolgáltatásexportja idén 16,1%-kal csökken, 2023-ban pedig a kivitel enyhe, 3,9%-os növekedése várható. Az import 2022-ben várhatóan 25,8%-kal csökken, jövőre pedig már 5,4%-os növekedést mutat.

Az ország munkanélküliségi rátája a jelentés szerint 2022-ben 5,9%-kal emelkedik, jövőre pedig további 5,6%-os növekedést prognosztizálnak.

A magánberuházások az előrejelzések szerint 2022-ben több mint 20%-kal csökkennek, mivel a jelenlegi környezetben a külföldi vállalatok kivonulása közepette rendkívül alacsony az új beruházások iránti kedv.

A 2022-re prognosztizált, a GDP 0,5%-át kitevő csekély költségvetési hiány 2023-ban a GDP 1,5%-ára fog nőni, mivel a nyersanyagárak csökkenése és az orosz exportképesség korlátozottsága csökkenti a bevételeket.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrajnát letörölhetik a térképről – mondta Trump volt katonai tanácsadója

Ukrajna eltűnhet a térképről, ha nem sikerül békésen rendezni az Oroszországgal fennálló konfliktust - jelentette ki Douglas Macgregor ezredes, Trump volt katonai tanácsadója a...

Az orosz légierő légicsapással akadályozta meg, hogy ukrán zászlót tűzzenek ki a Kígyó-szigeten

Az orosz légierő megakadályozta, hogy az ukrán hadsereg zászlót tűzzön ki a Kígyó-szigeten, az ukrán fegyveres erők katonáinak egy részét egy nagy pontosságú rakétacsapás...

Felmérés: Ukrajna nem tudja legyőzni Oroszországot és területekről kell lemondani – mondják a németek

A németek csaknem fele úgy véli, hogy Ukrajnának területeket kellene átengednie az ország keleti részén, hogy békeszerződést kössön Oroszországgal - derül ki a német...