2023, március 24.
18.4 C
Budapest
5.7 C
Moszkva

Brüsszel az orosz gazdaság stabilizálódására számít – előrejelzés

Oroszország reál-GDP-je a 2021-ben regisztrált 4,7 százalékos növekedés után idén várhatóan 10,4 százalékkal csökken – derül ki az Európai Bizottság (EB) által nyilvánosságra hozott legfrissebb előrejelzésből.

Az ország exportbevételei a magas áraknak és a nyersanyagok iránti erős keresletnek köszönhetően várhatóan megugranak.

“Ez lehetővé teszi a kormány számára, hogy támogassa a rubelt, a kiszolgáltatott csoportokat és a gazdaságot, és 2022-ben 10,4%-ra mérsékli a reál-GDP csökkenését” – áll a jelentésben.

Az EB előrejelzése szerint az orosz gazdaság már 2023-ban stabilizálódhat, mivel az ország várhatóan alkalmazkodik az új valósághoz. Ugyanakkor a GDP növekedése jövőre is visszafogott, 1,5%-os marad, mivel a külföldi vállalkozások távozása által kiváltott, folyamatban lévő importhelyettesítés nem lesz elég hatékony.

“A világ többi részével való jövőbeli gazdasági kapcsolatok jellegével kapcsolatos bizonytalanság továbbra is gátolja a befektetői bizalmat, és komolyan korlátozza a gazdaság növekedési potenciálját” – áll az előrejelzésben.

A jelentés szerint az infláció idén meghaladja a 20%-ot a kínálati oldal szűk keresztmetszetei és az emelkedő importárak miatt. A jelentés szerint 2023-ban az infláció 10%-ra mérséklődik, mivel a vásárlóerő csökken és a fogyasztási szokások megváltoznak.

A kilátások szerint az ország áru- és szolgáltatásexportja idén 16,1%-kal csökken, 2023-ban pedig a kivitel enyhe, 3,9%-os növekedése várható. Az import 2022-ben várhatóan 25,8%-kal csökken, jövőre pedig már 5,4%-os növekedést mutat.

Az ország munkanélküliségi rátája a jelentés szerint 2022-ben 5,9%-kal emelkedik, jövőre pedig további 5,6%-os növekedést prognosztizálnak.

A magánberuházások az előrejelzések szerint 2022-ben több mint 20%-kal csökkennek, mivel a jelenlegi környezetben a külföldi vállalatok kivonulása közepette rendkívül alacsony az új beruházások iránti kedv.

A 2022-re prognosztizált, a GDP 0,5%-át kitevő csekély költségvetési hiány 2023-ban a GDP 1,5%-ára fog nőni, mivel a nyersanyagárak csökkenése és az orosz exportképesség korlátozottsága csökkenti a bevételeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrán területek Romániához csatolására nyújtott be törvényjavaslatot egy román képviselő

Egy ellentmondásos törvényjavaslat, amelyet a héten nyújtottak be a román parlamentnek, azt sürgette, hogy a kormány 2027-ig hagyjon fel Ukrajna határainak elismerésével, és csatolja...

Amerikai tanácsadó: az ukrán tavaszi ellentámadás sokkolni fogja a világot

Az ukrán hadsereg készen áll arra, hogy a következő hetekben hatalmas offenzívát indítson az orosz csapatok ellen, amely megdöbbenti majd a globális közösséget -...

Medvegyev az Ukrajnába érkező külföldi katonai szakértők megsemmisítésére szólított fel

Az Ukrajnába szállított fegyvereket kísérő nyugati katonai szakértők legitim célponttá válnak az orosz hadsereg számára - jelentette ki Dmitrij Medvegyev, a Biztonsági Tanács helyettes...
spot_img

Videó