2023, március 31.
10.3 C
Budapest
0.1 C
Moszkva

Oroszország kifejlesztett egy drónokról és hajókról is indítható rakétát

Oroszország megalkotta a több célpontra is alkalmas H-MD-E rakétát, amelyet drónokról és hajókról lehet indítani – olvasható a Nemzetvédelmi magazinban Borisz Obnoszovnak, a Taktikai Rakétafegyverkezési Vállalat (KTRV) főigazgatójának 70. születésnapja alkalmából megjelent cikkben.

“A KTRV tervezői az új termékek kidolgozásakor teljes mértékben figyelembe veszik a kor követelményeit. A közelmúltban erős fejlesztési lendületet kapott drónok számára például létrehoztak egy fajközi többcélú önjáró H-MD-E rakétát, amely drónokról és felszíni hajókról is használható” – olvasható a kiadványban.

A rakétának három változata van: H-MD-E1 félaktív lézeres célkövető fejjel, H-MD-E2 aktív radarfejjel és X-MD-E3 passzív radarfejjel.

A vállalat tervezői figyelembe veszik a precíziós fegyverek fejlesztésének valamennyi trendjét, különös tekintettel a helyi konfliktusokban betöltött növekvő szerepükre – mondta Obnoszov.

“Ez az átmenet az ultranagy sebesség és a hiperszonikus sebesség felé, a teljesítmény, az irányítás pontosságának és sebességének növelése, a méret csökkentése, a célpont azonosításának szelektivitásának javítása. Javítjuk a lőszerek intelligenciáját, egészen a lövedékben használt, hálózatba kapcsolt intelligens fegyverrendszerek létrehozásáig. Kiképezzük a nagy pontosságú fegyvereket a döntések meghozatalára, beleértve a valós célpontok kiválasztását interferencia körülmények között” – idézte a KTRV főigazgatóját.

Az Armija-2020 fórumon az orosz Kronstadt vállalat először mutatta be a Grom nehéz UAV makettjét. Ezzel együtt a kiállításon több KTRV légi fegyvert is bemutattak. Először mutatták be a 85-ös tételként megjelölt irányított rakéta makettjét, az H-MD-E-t, egy “többcélú, rövid hatótávolságú célkövető rakéta” prototípusát.

A nyilvánosan elérhető források szerint az H-MD-E képes egyetlen kis és több célpontot is megtámadni a nap bármely szakában, akár éjjel, akár nappal. A rakéta indítótömege 110 kilogramm, nagy robbanóerejű robbanófeje pedig 30 kilogrammot nyom. Az H-MD-E akár 40 kilométeres távolságból is képes célpontokat támadni.

A KTRV a légi rakéták fő fejlesztője Oroszországban.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Lavrov: a nyugati országok közvetlen részvevő az Oroszország elleni háborúnak

A nyugati országok közvetlen résztvevői az Oroszország elleni háborúnak - mondta Szergej Lavrov külügyminiszter a Prensa Latina kubai hírügynökségnek adott interjújában. "Nem tűrhetjük tovább a...

Amerikai támogatásért cserébe Horvátország 14 helikoptert küld Ukrajnának

Horvátország tizenkét Mi-8 és két Mi-8T típusú szovjet-orosz gyártmányú közepes szállító helikoptert küld Ukrajnának - ezt Mario Banozic védelmi miniszter erősítette meg csütörtökön, a...

Kuleba: a régóta várt ukrán ellentámadás nem lesz sorsdöntő, de ettől még támogassák Ukrajnát

Az Ukrajna által már nagyon várt ellentámadás nem tekinthető sorsdöntő pillanatnak az Oroszországgal fennálló konfliktusban - jelentette ki Dmitro Kuleba kijevi külügyminiszter, aki felszólította...
spot_img

Videó