2023, szeptember 22.
19.5 C
Budapest
14.6 C
Moszkva

Egységes katonaköteles nyilvántartást és elektronikus behívót vezetnek be Oroszországban

Törvényt fogadott el az orosz parlament alsóháza kedden a katonakötelesek egységes nyilvántartásának létrehozásáról és az elektronikus behívó bevezetéséről.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kijelentette, hogy a törvény a katonai nyilvántartás javításáról és korszerűsítéséről szól, és nincs “második mozgósítási hullám” az országban.

A nyilvántartást a katonai biztosságok fogják vezetni. A behívót elektronikus és levélformában is ki fogják állítani. Az elektronikus behívó kézbesítettnek tekintendő hét nappal azt követően, hogy feltöltik a címzett személyes fiókjába az állami szolgáltatások portálján (Goszuszlugi).

Az elektronikus behívót kapott állampolgároknak 20 napon belül jelentkezniük kell a sorozási hivatalban. Ezen idő alatt a behívottaknak tilos elhagyniuk Oroszországot. Azokkal szemben, akik 20 napig nem tesznek eleget a behívásnak, a hatóságok “ideiglenes intézkedéseket” vezetnek be, például korlátozhatják őket a gépjárművezetés jogában, elutasíthatják esetükben a vállalkozói vagy a tulajdonjogi bejegyzést, a regionális hatóságok pedig kifizetéseket, támogatásokat tarthatnak vissza tőlük. A határozatok öt napon belül távolról is megfellebbezhetők.

A munkáltatók kötelesek az állami szolgáltatások portálján keresztül tájékoztatást adni a katonaköteles alkalmazottjaikról. Ugyancsak adatokkal látja el a nyilvántartást a szövetségi adószolgálat, a belügyminisztérium, az oktatási tárca, a központi választási hivatal, a bíróságok, a nyugdíjpénztár, a szociális alap, valamint más intézmények.
A törvényt a felsőháznak is meg kell szavaznia.

A nyilvántartást Vlagyimir Putyin elnök utasítása alapján 2024 áprilisára kell összeállítani.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magánvállalat alapítója kedden bejelentette, hogy az ostromlott Bahmut város 80 százaléka orosz ellenőrzés alá került.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a keddi hadijelentést ismertetve az ukrán fegyveres erők elmúlt egy nap alatt elszenvedett emberveszteségét 610 főben nevezte meg. Mint mondta, közülük több mint 450 katona és zsoldos a Donyeck körzetében zajló harcokban esett el.

A tábornok a megsemmisített ukrán harci eszközök és katonai objektumok között nevezett meg három harckocsit, egy lengyel gyártmányú Krab önjáró löveget, egy Sz-300-as légvédelmi rakétarendszerhez tartozó radart és egy lőszerraktárt.

Az orosz ellenőrzés alá került területek több településéről jelentettek kedden ukrán tüzérségi csapást a helyi hatóságok. Donyeckben két civil megsérült belövés következtében.

Az oroszországi Belgorod repterének területén lezuhant egy drón. Személyi sérülés nem történt, a létesítmény kerítésében kisebb kár keletkezett.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrán hadiüzemek megsemmisítését jelentette be az orosz védelmi tárca (videó)

Ukrán hadiipari létesítményekre, rádiótechnikai felderítő központokra és szabotőr-kiképzőközpontokra mértek csoportos csapást az éjszaka folyamán az orosz erők nagyhatótávolságú, légi indítású precíziós fegyverekkel és harci...

Newsweek: a Kijevnek ígért Abrams harckocsik el fognak akadni a sárban

Marina Miron, a brit King's College katonai tanulmányok tanszékének kutatója annak a véleményének adott hangot, hogy az Egyesült Államok által Ukrajnának ígért Abrams harckocsik...

Fordulat: Lengyelország mégis szállít fegyvereket Ukrajnának

A lengyel kormány megpróbálta visszavonni Mateusz Morawiecki miniszterelnök fenyegetését, miszerint leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat. Piotr Müller kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy Lengyelország a meglévő megállapodások...
spot_img

Videó