2022, november 27.
6 C
Budapest
-2.9 C
Moszkva

Macron elmondta Zelenszkijnek, hogy van 4 ország, amely azonnal EU-tagjelöltséget adna Ukrajnának

Emmanuel Macron francia elnök kijelentette, hogy Németország, Franciaország, Olaszország és Románia egyaránt támogatja, hogy Ukrajna azonnal megkapja az EU-tagjelölti státuszt, miután csütörtökön Kijevben közös megbeszélést folytatott Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és a négy uniós vezető.

Olaf Scholz német kancellár, Emmanuel Macron francia elnök, Mario Draghi olasz miniszterelnök és Klaus Iohannis román elnök ma reggel érkezett Ukrajnába, hogy a kijevi elnöki palotában tárgyalásokat folytasson Zelenszkijjel.

A megbeszélések befejezése után a látogató vezetők sajtótájékoztatót tartottak, amelyen bejelentették a megbeszélések eredményeit, és támogatásukról biztosították Ukrajnát az Oroszországgal fennálló katonai konfliktusban.

Macron elsőként bejelentette, hogy az EU valamennyi jelenlévő tagja támogatja, hogy Ukrajna azonnali tagjelölti státuszt kapjon az Európai Unióhoz való csatlakozáshoz.

Hozzátette azt is, hogy Franciaország további hat nagy hatótávolságú Ceasar löveget szállít Ukrajnának a már leszállított 12 mellé.

Olaf Scholz német kancellár kijelentette, hogy egyértelmű üzenettel érkezett Ukrajnába: Ukrajna az európai családhoz tartozik, és Németország támogatni fogja az Ukrajna és Moldova uniós csatlakozásáról szóló pozitív döntést.

Scholz és Zelenszkij Kijevben.

Az olasz kormányfő szintén támogatásáról biztosította Ukrajna tagjelölti státuszát, és kijelentette:

“Történelmünk fordulópontjához érkeztünk. Az ukrán nép minden nap megvédi a demokrácia és a szabadság értékeit, amelyek az európai projekt, a mi projektünk alapját képezik. Nem várhatunk. Nem késleltethetjük ezt a folyamatot”.

Az olasz államfő kitért az Ukrajna által a konfliktus során elszenvedett pusztításra is, mondván, hogy “lerombolták az óvodákat, a játszótereket”. Megfogadta azonban, hogy Ukrajnát európai segítséggel újjáépítik.

Zelenszkij eközben sürgette a Kijevbe látogató vezetőket, hogy gyakoroljanak nagyobb nyomást Oroszországra, és fogadják el a Moszkva elleni új, hetedik szankciócsomagot, azzal érvelve, hogy az agresszió egész Európa elleni támadás.

Az ukrán vezető azt is hangsúlyozta, hogy minél több fegyvert kap országa a nyugati országoktól, annál gyorsabban tudja majd felszabadítani megszállt területeit.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Egy amerikai tisztviselő szerint Oroszország egy nap alatt elpusztíthatja Ukrajnát

Az ukrán infrastruktúrára mért csapások megmutatták, hogy Oroszország rövid idő alatt képes elpusztítani az országot - írta honlapján Paul Craig Roberts, a Ronald Reagan-kormány...

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...