2022, május 17.
18.8 C
Budapest
10.3 C
Moszkva
Hiredetés

Oroszország bocsánatkérést követel Lengyelországtól

Varsó elmulasztotta kötelességét, hogy megvédje az orosz nagykövetet az ukránbarát tüntetőktől - állítja Moszkva

Oroszország szerdán bekérette a lengyel nagykövetet, és bocsánatkérést követelt, miután a varsói orosz nagykövetét megtámadták és vörös sziruppal öntötték le a győzelem napi koszorúzási ünnepségen.

Az orosz külügyminisztérium szerint a támadás “durva megsértése” volt annak az 1961-es nemzetközi egyezménynek, amely kimondja, hogy az országoknak meg kell védeniük a külképviseleteket.

“Az orosz fél hivatalos bocsánatkérést vár a lengyel hatóságoktól, és követeli, hogy garantálják az orosz nagykövet és a lengyelországi orosz külképviseletek valamennyi munkatársának biztonságát” – közölte a tárca.

Ukrajna-párti tüntetők sziruppal dobálták meg Szergej Andrejev orosz nagykövetet hétfőn, amikor Oroszország a náci Németország felett a második világháborúban aratott győzelem 77. évfordulóját ünnepelte, és virágot akart elhelyezni a Vörös Hadsereg elesett katonáinak tiszteletére.


A diplomata szerdán közölte, hogy Varsótól nem kapott hivatalos bocsánatkérést. Hozzátette, nehéz elhinni, hogy a lengyel hatóságok nem tudtak előre a támadásról.

Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter nem sokkal az incidens után azt mondta, hogy a tüntetők viselkedése “érthető” volt, tekintettel Oroszország ukrajnai katonai hadműveletére. Zbigniew Rau külügyminiszter “sajnálatosnak” nevezte a támadást, és hangsúlyozta, hogy a diplomatákat meg kell védeni.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés -spot_img

FRISS