2022, október 4.
10.8 C
Budapest
10.6 C
Moszkva

Oroszország bocsánatkérést követel Lengyelországtól

Varsó elmulasztotta kötelességét, hogy megvédje az orosz nagykövetet az ukránbarát tüntetőktől - állítja Moszkva

Oroszország szerdán bekérette a lengyel nagykövetet, és bocsánatkérést követelt, miután a varsói orosz nagykövetét megtámadták és vörös sziruppal öntötték le a győzelem napi koszorúzási ünnepségen.

Az orosz külügyminisztérium szerint a támadás “durva megsértése” volt annak az 1961-es nemzetközi egyezménynek, amely kimondja, hogy az országoknak meg kell védeniük a külképviseleteket.

“Az orosz fél hivatalos bocsánatkérést vár a lengyel hatóságoktól, és követeli, hogy garantálják az orosz nagykövet és a lengyelországi orosz külképviseletek valamennyi munkatársának biztonságát” – közölte a tárca.

Ukrajna-párti tüntetők sziruppal dobálták meg Szergej Andrejev orosz nagykövetet hétfőn, amikor Oroszország a náci Németország felett a második világháborúban aratott győzelem 77. évfordulóját ünnepelte, és virágot akart elhelyezni a Vörös Hadsereg elesett katonáinak tiszteletére.


A diplomata szerdán közölte, hogy Varsótól nem kapott hivatalos bocsánatkérést. Hozzátette, nehéz elhinni, hogy a lengyel hatóságok nem tudtak előre a támadásról.

Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter nem sokkal az incidens után azt mondta, hogy a tüntetők viselkedése “érthető” volt, tekintettel Oroszország ukrajnai katonai hadműveletére. Zbigniew Rau külügyminiszter “sajnálatosnak” nevezte a támadást, és hangsúlyozta, hogy a diplomatákat meg kell védeni.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Elon Musk: a Krím Oroszország része

Elon Musk a Twitteren szólalt meg az Oroszország és Ukrajna között zajló eseményekről. Egy tervet is javasolt az ukrajnai ellenségeskedések befejezésére, feldühítve ezzel az ukránokat: -...

Az ukrán parancsnok szerint Putyin be akarja venni Kijevet

Vlagyimir Putyin orosz elnök azt tervezi, hogy végül elfoglalja Kijevet - állította Szerhij Najev altábornagy, az ukrán vezérkari főnök helyettese. Hozzátette azonban, hogy jelenleg...

Az ukránok betörtek az LNR területére, de tűzzsákba kerültek

A Luganszki Népköztársaság területén lévő ukrán csapatok "tűzzsákba" kerültek - közölte Andrej Marocsko, az LNR Népi Milícia szóvivője. "Sikerült nekik (az ukrán csapatoknak - a...