2023, február 9.
-1.1 C
Budapest
-1.8 C
Moszkva

Varsóban megtámadták az orosz nagykövetet, amikor koszorúzott +videó

A lengyel belügyminiszter szerint az orosz diplomatát folyadékkal megdobáló tüntetők indulatai "érthetőek".

Szergej Andrejevet, Oroszország lengyelországi nagykövetét vörös folyadékkal öntötték le hétfőn Varsóban egy koszorúzás közben. A diplomatát a II. világháborúban elesett szovjet katonák tiszteletére tartott megemlékezésen támadták meg.

Az eseményről készült videón látható, amint Andrejevet ukrán zászlókkal tüntetők egy csoportja veszi körül.

Május 9-e az a nap, amikor Oroszország és számos más ország a náci Németország és szövetségesei legyőzését ünnepli. Az Ukrán Felkelő Hadsereg Berlin oldalán harcolt a háború során. Vezetőjüket, Sztepan Banderát – aki ismert náci kollaboráns volt – a mai kijevi kormány hősként tartja számon.

A nagykövetség a múlt héten közölte, hogy a lengyel hatóságok “ajánlották” a hagyományos koszorúzási ünnepség, valamint a Halhatatlan Ezred felvonulásának lemondását, amelyen a háborúban harcoló családtagok arcképével vonulnak az emberek.

A figyelmeztetést Oroszország ukrajnai katonai hadművelete miatt adták ki – közölte a nagykövetség. A képviselet lemondta az összes győzelemnapi rendezvényt, de úgy döntött, hogy hétfőn megtartják Andrejev látogatását a katonai temetőben.

A nagykövet a RIA Novosztyinak elmondta, hogy nem sérült meg. A folyadékot eredetileg festéknek jelentették. Andrejev azonban később azt mondta, hogy szirup volt.

Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő elítélte a “neonácizmus támogatói” által elkövetett támadást. A Győzelem napi ünnepség megzavarása, valamint a szovjet korabeli második világháborús emlékművek és temetők elleni korábbi támadások “azt bizonyítják, ami már eddig is nyilvánvaló volt, hogy Nyugaton a fasizmus reinkarnációjának szabtak irányt” – mondta.

A külügyminisztérium tiltakozott az incidens ellen, azzal vádolva Varsót, hogy “a neonáci huligánok kedvében jár”. Moszkva követelte, hogy Lengyelország szervezzen új koszorúzási szertartást, és garantálja “a teljes biztonságot”.

Lengyelország is reagált a támadásra

Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter szerint az ukrán-barát tüntetőknek, akik vörös folyadékkal dobálták meg Szergej Andrejevet, Oroszország varsói nagykövetét, jogos oka volt arra, hogy dühösek legyenek rá.

“Érthetőek az ukrán nők érzelmei, akik részt vettek a tüntetésen, és akiknek férjeik bátran harcolnak hazájuk védelmében” – írta a Twitteren.

Varsó az ukrajnai orosz offenzíva legélesebb bírálói közé tartozik, és keményebb szankciókat sürget Moszkvával szemben.

Lengyelország 3 millió menekültet fogadott be, miután Oroszország február végén megtámadta Ukrajnát, és ebből csaknem 2 millióan továbbra is az országban tartózkodnak – mondta Andrzej Duda elnök ebben a hónapban.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Foreign Policy: Ukrajna a következő 10 napban hatalmas orosz invázióra számít

Moszkva több százezer katonát összpontosított az ország keleti részén, brutális taktikával és emberhadjáratokkal igyekszik megtörni az ukrán fegyveres erők védelmét - írja a Foreign...

Amerikai képviselő: az USA fejezze be az ukrán hadsereg finanszírozását

Az Egyesült Államoknak fel kell hagynia azzal, hogy dollármilliárdokat küldjön Ukrajna hadseregének megerősítésére - jelentette ki Matt Gaetz republikánus képviselő hétfőn a képviselőházban tartott...

Videó: leégett az Ukrajnának drónokat szállító amerikai katonai gyár Lettországban

Nagy erejű tűz ütött ki az amerikai Edge Autonomy katonai drónokat gyártó vállalat üzemében a Riga melletti Marupe-ban. A hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy...