2022, augusztus 11.
28.3 C
Budapest
25 C
Moszkva
Array

Oroszország a kurd lakosság elleni erőszak beszüntetésére szólította fel Törökországot

Oroszország a kurd lakosság ellen alkalmazott erőszak beszüntetésére és a politikai rendezés útjára való visszatérésre szólítja fel Törökországot – jelentette ki pénteken Moszkvában Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője.

Zaharova sürgette az emberi jogoknak a török kormányerők által véghezvitt “durva és tömeges megsértésének” kivizsgálását. A szóvivő szerint a török kormány azon bejelentése ellenére, hogy sikeresen befejeződött a terrorelhárítási művelet, Törökország néhány északkeleti területén nem hagyott alább az erőszak.

Kijelentette, hogy sok újabb, kurdok lakta vidéket minősítettek “zárt biztonsági övezetnek”, az ezzel járó kijárási tilalommal és a helyi lakosság elleni korlátozó intézkedésekkel. Felhívta a figyelmet: mind az emberi jogi szervezetek, mind a média arról számolt be, hogy a török légierő csapásainak civil áldozatai vannak, és hogy a katonai műveletek során tömegesen sértették meg az emberi jogokat.

A török Népi Demokrata Pártra hivatkozva azt állította, hogy egyedül Cizrében december óta, erőszakcselekmények következtében 150 polgári személy vesztette életét. Szavai szerint a várost is magában foglaló Sirnak tartományban az összecsapások következtében mintegy félezren haltak meg.

Az orosz külügyi szóvivő azt hangoztatta, hogy Törökország délkeleti részén egyes becslések szerint az egymilliót is elérheti azoknak a száma, akik otthonuk elhagyására kényszerültek. Zaharova megismételte: Oroszország ragaszkodik ahhoz, hogy a szíriai béketárgyalásokon az ellenzék oldalán képviseltetve legyenek az ottani kurdok is, akiknek erői “az első sorokban harcolnak a terrorizmus ellen”.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Borell: az európaiaknak hajlandónak kell lenniük “fizetni” Ukrajna támogatásáért

Az Ukrajna Oroszország elleni küzdelemben való segítségnyújtásnak ára van Európa számára, amelyet a polgároknak hajlandónak kell lenniük megfizetni - mondta az EU külügyi vezetője....

Kína: Washington célja az ukrán konfliktus elhúzódása

Washington arra törekszik, hogy minél tovább elhúzódjon az ukrajnai konfliktus, hogy meggyengítse Moszkvát - mondta Kína oroszországi nagykövete. A TASZSZ orosz hírügynökségnek szerdán adott interjújában...

Vidáman pezsgőzött Klicskóval Kijevben a német miniszter, most bocsánatot kért

Nancy Faeser német belügyminiszter bocsánatot kért, miután július végi ukrajnai útja során egy pohár pezsgővel a kezében pózolt egy vidám fotón. "Megbántam a fotót" -...