2023, március 24.
10.1 C
Budapest
6.1 C
Moszkva

Oroszország a kurd lakosság elleni erőszak beszüntetésére szólította fel Törökországot

Oroszország a kurd lakosság ellen alkalmazott erőszak beszüntetésére és a politikai rendezés útjára való visszatérésre szólítja fel Törökországot – jelentette ki pénteken Moszkvában Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője.

Zaharova sürgette az emberi jogoknak a török kormányerők által véghezvitt “durva és tömeges megsértésének” kivizsgálását. A szóvivő szerint a török kormány azon bejelentése ellenére, hogy sikeresen befejeződött a terrorelhárítási művelet, Törökország néhány északkeleti területén nem hagyott alább az erőszak.

Kijelentette, hogy sok újabb, kurdok lakta vidéket minősítettek “zárt biztonsági övezetnek”, az ezzel járó kijárási tilalommal és a helyi lakosság elleni korlátozó intézkedésekkel. Felhívta a figyelmet: mind az emberi jogi szervezetek, mind a média arról számolt be, hogy a török légierő csapásainak civil áldozatai vannak, és hogy a katonai műveletek során tömegesen sértették meg az emberi jogokat.

A török Népi Demokrata Pártra hivatkozva azt állította, hogy egyedül Cizrében december óta, erőszakcselekmények következtében 150 polgári személy vesztette életét. Szavai szerint a várost is magában foglaló Sirnak tartományban az összecsapások következtében mintegy félezren haltak meg.

Az orosz külügyi szóvivő azt hangoztatta, hogy Törökország délkeleti részén egyes becslések szerint az egymilliót is elérheti azoknak a száma, akik otthonuk elhagyására kényszerültek. Zaharova megismételte: Oroszország ragaszkodik ahhoz, hogy a szíriai béketárgyalásokon az ellenzék oldalán képviseltetve legyenek az ottani kurdok is, akiknek erői “az első sorokban harcolnak a terrorizmus ellen”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Prigozsin cáfolja a Bloomberg értesülését a Wagner ukrajnai tevékenységéről

A Wagner katonai magáncég nem tervezi, hogy visszavenne ukrajnai tevékenységéből - közölte csütörtökön az alapító, Jevgenyij Prigozsin orosz üzletember. Korábban ugyanezen a napon a...

Kijev fekete listára tette az osztrák a Raiffeisen Bankot, mert nem vonul ki Oroszországból

Az ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) felvette a Raiffeisen Bank International osztrák bankcsoportot a "háborús szponzorok" nemzetközi listájára. "A NAZK a Raiffeisen Bank International osztrák...

Az oroszok cáfolták az ukrán sajtóhíreket, miszerint kivonultak Nova Kahovkából

Vlagyimir Szaldo, a Herszon régió megbízott kormányzója cáfolta az orosz katonák Novaja Kkhovkából (Nova Kahovka) való kivonulásáról szóló ukrán sajtóinformációkat. "Hivatalosan kijelentem, hogy Novaja Kahovkában,...
spot_img

Videó