2022, szeptember 29.
15.2 C
Budapest
10.7 C
Moszkva

Nyílt konfliktus esetén Moszkva kész segíteni Belgrádnak

Ha a szerb-koszovói feszültségek nyílt konfliktusba torkollnának, Moszkva kész segítséget nyújtani Belgrádnak anélkül, hogy közvetlen szerepet vállalna – jelentette ki egy orosz szenátor. A két fél vasárnap csapott össze, a tüntetők barikádokat építettek, és a jelentések szerint ismeretlen fegyveresek tüzet nyitottak a koszovói rendőrségnek nevezett fegyveresekre.

“Ez nagyon veszélyes, ez Európa közepe, és minden nagyon szomorúan végződhet, mert ott (Koszovóban) NATO-erők állomásoznak” – mondta Vlagyimir Dzsabarov, az Orosz Föderációs Tanács tagja a RIA Novosztyi hírügynökségnek adott hétfői interjújában.

A törvényhozó szerint a helyzet “fegyveres konfliktusba torkollhat, és amint a NATO-országok bevonulnak oda, természetesen fennáll a veszélye annak, hogy más, Szerbiával szövetséges országok is bevonulnak”.

Megjegyzéseivel a Szerbia és a szakadár tartomány – a szerb alkotmányban hivatalosan Koszovó és Metóhia autonóm tartományok – közötti viszályra reagált, amelyet 2008-ban több nyugati hatalom is elismert, mint önálló állam.

A koszovói kormány azt tervezte, hogy augusztus elsejétől betiltja a szerb rendszámtáblák és személyi igazolványok használatát, és megtiltja a belépést mindazoknak, akik szerb rendszámtáblát vagy okmányokat használnak, valamint megtagadja az ideiglenes dokumentumok kiállítását az utazók számára.

Belgrádi tisztviselők ezt a koszovói szerb kisebbség elleni támadásnak nevezték, Aleksandar Vucic elnök pedig azzal vádolta Pristinát, hogy megsértette a helyi szerbek jogait, akik “nem fognak több atrocitást elszenvedni”. Miközben esélyt kínált a békére, vasárnap arra figyelmeztetett, hogy kormánya nem fogja tétlenül nézni, ha a szerbeket veszik célba.

Koszovó tagadta a szerbek elleni erőszakos fellépést, és azzal vádolta Belgrád tisztviselőit, hogy aláássák a “jogállamiságot” a területükön. Albin Kurti miniszterelnök azzal vádolta a helyi szerbeket, hogy tüzet nyitottak a rendőrségre, és azt állította, hogy kormánya “szerb nemzeti sovinizmussal” és “félretájékoztatással” néz szembe Belgrádból.

A feszültség vasárnap a koszovói-szerb határon is fellángolt. A szakadár tartomány északi részén a szerbek útakadályokat állítottak fel és elindították a légvédelmi szirénákat, miközben a Pristina fennhatósága alá tartozó, erősen felfegyverzett különleges rendőrök átvették az ellenőrzést a Szerbiával közös két közigazgatási átkelőhelyen.

A Washingtonnal folytatott megbeszélést követően a koszovói tisztviselők úgy döntöttek, hogy 30 nappal elhalasztják a vitatott törvény végrehajtását azzal a feltétellel, hogy Szerbia eltávolítja a barikádokat a de facto határról.

A vasárnap esti eseményeket percről percre közvetítettük. Itt olvashatod el.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Sikertelen ukrán előrenyomulás Krasznij Limannál, jelentős ukrán veszteségek

Az ukrán csapatok veszteségeket szenvedtek a Krasznij Liman elleni sikertelen támadási kísérlet során - közölte az orosz védelmi minisztérium a szerdai hadjelentésében. "Az ukrán csapatcsoport...

Ukrajnába is leállhat a gázszállítás – vita van a Gazprom és a Naftogaz között

A Gazprom elutasítja az ukrán Naftogaz követeléseit az orosz gáz európai tranzitdíjára vonatkozó választottbírósági eljárásban, a nem teljesített szolgáltatásokat nem kell és nem is...

Bloomberg: valószínűtlen, hogy a Nyugat növeli a fegyverszállításokat Ukrajnába

Nincs jele annak, hogy Kijev támogatói az Egyesült Államokban és az EU-ban fokoznák a fegyverszállításokat Ukrajnába válaszul a részleges oroszországi mozgósításra - jelentette a...