2023, március 20.
14.8 C
Budapest
3.6 C
Moszkva

Nyílt konfliktus esetén Moszkva kész segíteni Belgrádnak

Ha a szerb-koszovói feszültségek nyílt konfliktusba torkollnának, Moszkva kész segítséget nyújtani Belgrádnak anélkül, hogy közvetlen szerepet vállalna – jelentette ki egy orosz szenátor. A két fél vasárnap csapott össze, a tüntetők barikádokat építettek, és a jelentések szerint ismeretlen fegyveresek tüzet nyitottak a koszovói rendőrségnek nevezett fegyveresekre.

“Ez nagyon veszélyes, ez Európa közepe, és minden nagyon szomorúan végződhet, mert ott (Koszovóban) NATO-erők állomásoznak” – mondta Vlagyimir Dzsabarov, az Orosz Föderációs Tanács tagja a RIA Novosztyi hírügynökségnek adott hétfői interjújában.

A törvényhozó szerint a helyzet “fegyveres konfliktusba torkollhat, és amint a NATO-országok bevonulnak oda, természetesen fennáll a veszélye annak, hogy más, Szerbiával szövetséges országok is bevonulnak”.

Megjegyzéseivel a Szerbia és a szakadár tartomány – a szerb alkotmányban hivatalosan Koszovó és Metóhia autonóm tartományok – közötti viszályra reagált, amelyet 2008-ban több nyugati hatalom is elismert, mint önálló állam.

A koszovói kormány azt tervezte, hogy augusztus elsejétől betiltja a szerb rendszámtáblák és személyi igazolványok használatát, és megtiltja a belépést mindazoknak, akik szerb rendszámtáblát vagy okmányokat használnak, valamint megtagadja az ideiglenes dokumentumok kiállítását az utazók számára.

Belgrádi tisztviselők ezt a koszovói szerb kisebbség elleni támadásnak nevezték, Aleksandar Vucic elnök pedig azzal vádolta Pristinát, hogy megsértette a helyi szerbek jogait, akik “nem fognak több atrocitást elszenvedni”. Miközben esélyt kínált a békére, vasárnap arra figyelmeztetett, hogy kormánya nem fogja tétlenül nézni, ha a szerbeket veszik célba.

Koszovó tagadta a szerbek elleni erőszakos fellépést, és azzal vádolta Belgrád tisztviselőit, hogy aláássák a “jogállamiságot” a területükön. Albin Kurti miniszterelnök azzal vádolta a helyi szerbeket, hogy tüzet nyitottak a rendőrségre, és azt állította, hogy kormánya “szerb nemzeti sovinizmussal” és “félretájékoztatással” néz szembe Belgrádból.

A feszültség vasárnap a koszovói-szerb határon is fellángolt. A szakadár tartomány északi részén a szerbek útakadályokat állítottak fel és elindították a légvédelmi szirénákat, miközben a Pristina fennhatósága alá tartozó, erősen felfegyverzett különleges rendőrök átvették az ellenőrzést a Szerbiával közös két közigazgatási átkelőhelyen.

A Washingtonnal folytatott megbeszélést követően a koszovói tisztviselők úgy döntöttek, hogy 30 nappal elhalasztják a vitatott törvény végrehajtását azzal a feltétellel, hogy Szerbia eltávolítja a barikádokat a de facto határról.

A vasárnap esti eseményeket percről percre közvetítettük. Itt olvashatod el.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kijev engedélyezte, hogy a katonákat végzettség nélkül is tiszti rangra emelhessék

Az ukrán parlament hétfőn elfogadta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi tiszti rendfokozatok megadását a harci tapasztalattal rendelkező, de felsőfokú katonai végzettséggel nem bíró...

Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának

A háborúnak csak a tűzszünet és a béketárgyalások vethetnek véget, a fegyverek és a lőszerkészlet átadása nem, ezért Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának...

Újabb fegyver- és lőszerszállítmányt küld az Egyesült Államok Ukrajnába

Az Egyesült Államok újabb 350 millió dollár értékű (mintegy 130 milliárd forint) katonai segítségnyújtást jelentett be Ukrajna számára hétfőn. Joe Biden elnök felhatalmazása nyomán -...
spot_img

Videó